20 YILLIK SORUN ÇÖZÜLDÜ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

20 YILLIK SORUN ÇÖZÜLDÜ


 

Yenitaşkent’te tarımsal alanların belirlenmemesi nedeniyle 20 yıldır bekleyen imar izni sorunu Akdeniz Belediyesi’nin girişimleri ile çözüldü. Bölgede 20 yıldır süren kaçak yapılaşmanın yasallaşmasına imkan sağlayacak düzenlemeye CHP ve HDP muhalefet etse de, bağımsızların AKP ve MHP’ye destek vermesi ile kabul edildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Kapatılarak Akdeniz’e bağlanan Yenitaşkent (mülga) Belediye Meclisi’nin 2001 yılında tarım arazilerine ilişkin aldığı imar düzenleme kararlarının iptali ile ilgili teklif tartışmalara neden oldu.

20 yıllık sorunun çözümü için bakanlıktan beklenen kararın 2 yıl önce alınmasının ardından Büyükşehir Belediye Meclisinin 5 binlik planı daha yeni tamamlaması ile harekete geçen Akdeniz Belediyesi yönetimi, komisyonda bekleyen binlik uygulama imar planı için düğmeye bastı.

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak yetkisini kullanarak, komisyonda bekleyen, 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının Tarımsal Niteliği Korunacak Alanları ile ilgili kurum görüşü doğrultusunda sınıfları belirlendikten sonra koşullara uygun imar yapılmasına açılmasına ilişkin imar değişikliği teklifini gündeme getirdi.

 

HDP: “ACELE EDİLİYOR”

Ancak Büyükşehir Belediyesince kabul edilen 5 binlik planların henüz tam olarak bitirilmediğini askı sürecinde olduğunu söyleyerek, alt ölçekli binlik plan düzenlemesinin meclise getirilmesine tepki gösteren HDP’li Ali Tanrıverdi, acele edilmesine tepki gösterdi.

Tanrıverdi, “Bu konu komisyonda olan bir maddeydi. Belediye başkanının, belli bir süre komisyondan geçmeyen teklifleri gündem maddesi yapılabilir. Bu yasaldır, bir itirazımız yok. Yenitaşkent denilen tarımsal alanda bir takım plan notlarının değiştirilmesi teklif ediliyor. Bu teklif daha önceleri de gündeme gelmişti ve bizim itirazlarımız olmuştu. Ama arkadaşlar çıkmasında yarar var demişti biz de kabul ettik ve teklif Büyükşehir Meclisine gönderildi. Büyükşehir Meclisi komisyonda ve mecliste oy birliğiyle karar alarak, ‘1/5 binlik planlar revize ediliyor, bu bittikten sonra gelmelidir’ gerekçesiyle teklifi bize iade etti. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi’nden bu bölgenin master planları geçti ama henüz netleşmedi, askı süresi devam ediyor. Askı süresi içinde bu bölge ile ilgili itirazlar olduğunu biliyoruz. Neden ısrarla bunu beklemeyip acele ediyoruz? Bu dikkat çeken bir durum.

Yenitaşkent’te ki tarım alanlarında yaklaşık 20 yıldır bu uygulama var. Ticari amaçlı olmayan ama kendi ihtiyaçlarını giderebilecekleri kadar yapılaşma zaten yapmış ve bu da plan notların işlenmiş. Yani örneğin vatandaş bağ evi yapmış veya başka amaçla ticari olmayan amaçlarla buraları kullanabilmiş.

 

”YÖREDE YAŞAYANLARIN BÖYLE BİR TALEBİ YOK”

Ama bir de bu bölgede ticari amaçlı depolar kurulmuş durumda. Yasal olmayan, gerekli izinler alınmadan yapılan depoculuk çalışmalarının yapıldığını hepimiz biliyoruz. Acele etmenin bir anlamı yok, askı süresi bitsin Büyükşehir Meclisinde bu itirazlar değerlendirilsin ve sonuçlandıktan sonra bu teklif gelsin. 20 sene beklemişiz de, 2 ay neden beklemiyoruz?

Öte yandan komisyonda arkadaşlar sordular; bu konuyla ilgili olarak orada yaşayan ilgililerden her hangi bir yazılı başvuru var mı dedik, yok denildi. Şifahen söylenenler bağlayıcı değildir. Orada yaşayan insanların böyle bir talebi olmadığı gerçeği ile karşı karşıyayız Birinci karşı çıkış nedenimiz zaten bu.

 

“MECLİSİMİZ İLE İLGİLİ YANLIŞ DÜYÜNCELERE NEDEN OLUR”

Bu ülke büyük bir deprem felaketi yaşadı. Bizim özellikle tarım alanlarının korunması, yapılaşma ile ilgili hassasiyetin üst düzeyde olması gereken bir noktada orada gerekli inceleme ve araştırma yapılmadan, yasal koşulların altyapısını sonuna kadar takip etmeden böyle alelacele bir karar çıkması yanlış olur. Özellikle dışarıya meclisimiz ile ilgili yanlış düşüncelere sebebiyet vereceğini düşünmeliyiz. Yani bu hassas dönemde her şeyin yeniden gözden geçirilmesi gereken bir dönemde yapılaşma ile ilgili tedbirlerin, kontrollerin, denetimlerin yapılması gerektiği bir dönemde böyle alelacele adı depoculuk da olsa tarım alanlarının ticari yapılaşmaya açılmasının ve plan değişikliği yapılmasının doğru olmadığının, olmayacağının altını çizerek ifade etmek istiyoruz.

 

“BÖLGENİN ZEMİN SORUNU VAR”

Mersin’in zemini gerçekten depreme dayanıklı değil. Sahil şehri olmamız, zemin sıvılaşması sorunu ile karşı karşıya olmamız sebebiyle bir depremin Mersin’de kendini daha şiddetli göstereceği ve kentin ciddi sıkıntılarla karı karşıya olacağı açıktır. Belediyemizin sorumlulukları, görevleri vardır. Böyle kararlar verirken bugün daha çok düşünerek karar vermeli, daha çok sorumluluk altına girmeliyiz. Yetkinizi kullanıp teklifi getirmişsiniz ama gelin bunu geri çekelim. Büyükşehir Belediye Meclisindeki 1/5 bin ölçekli plan çıktıktan sonra yeniden değerlendirelim, gerekirse orayı yeniden ziyaret edelim bakalım. Eğer yasal bir sakıncası yoksa, zemin oradaki yapılaşmalara uygun ise neden kabul etmeyelim, neden karşı çıkalım? Yarın orada bir takım tarımsal faaliyetler yapılacak, o depolarda işçiler çalıştırılacak. Bugüne kadar hiçbir mühendislik denetiminden geçmeden kendiliğinden yapılan o depolarda neyin ne olduğunu bilmediğimiz durumlar söz konusu. İlgili uzmanlar dikkat çekiyorlar; Tarsus-Kazanlı ve Mezitli – Davultepe arasına dikkat çekiyorlar. Biz de dikkat çekilen alanlarda denetim yapmadan, kontrol etmeden böyle bir karar çıkmasının bu ortamda doğru olmadığını düşünüyoruz.

Burada belli oranda insanlar bundan faydalanacak. Oradaki yöre halkını büyük ticari alanlar yapması da zaten söz konusu değil. Tüm bu gerekçelerden dolayı biz grup olarak olumsuz oy kullanacağız” diye konuştu.

 

CHP: “ÖNCE 5 BİNLİK BİTSİN"

CHP’li Mahmut Dönmez de, “Komisyonda biz de aynı şeyleri söyledik. Bu plan notunun 5 binlik planlar çıktıktan sonra görüşülmesini talep ediyoruz. 5 binliklere uyalım diyoruz sürekli. Geçmişte de olumsuz bakmadık zaten bu teklife” diyerek konuştu.

 

“YATIRIMLARIN ÖNÜ KESİLİYOR”

AKP’li Hasan Tüzün ise muhalefete tepki göstererek, “Daha önce bu gündem maddesi Akdeniz Belediye komisyonu ve meclisinden geçerek Büyükşehir’e gitti. Büyükşehir idare ve komisyonu, şuan 5 binlik planlar yapılıyor, askıya çıktıktan sonra plan notlarında 250 metrekare sınırı yoktur’ dedi. Biz Mersin genelinde sadece Yenitaşkent bölgesinde 250 metrekare sınırlaması getirilmiş durumda. Kent genelinde başka bir örneği yok. Planlar bitse bile vatandaş depo yapamaz çünkü 1/1000 binlik planın da bitmesi gerekiyor. Bu da en az 2 yılı bulur. Tarımsal alanların korunması ile ilgili Yenitaşkent Belediyesinin plan notlarına koyduğu şartlar 5 binlik planlarda yok, bunlar binlik planlarda var ama.

Akdeniz Belediyesi’ndeki soğuk hava deposu yatırımlarının önünü kesmiş oluyoruz. Bu plan notunun kalkması lazım” yanıtı verdi.

 

“DÜN ‘EVET’ DEDİĞİMİZ BİR KONUYA BUGÜN NEDEN ‘HAYIR’ DİYORUZ”

AKP’li Meclis üyesi Aydın Eğin de, konunun 2 sene önce meclisten oy birliğiyle geçtiğini anımsatarak, “”Dün ‘evet’ dediğimiz bir konuya bugün neden ‘hayır’ diyoruz, onu da anlamış değilim. Ayrıca bu konu Türkiye genelinde var olan ve yasak olmayan bir konu. Mersin’in tüm ilçelerinde geçerli olan bir konuya Anadolu ve Toroslar mahallesinde ‘hayır’ deniliyor, anlamış değilim. Bir çok depo yapılmış ve izin bekliyor. Madem böyle bir kaçak yapılaşma var neden kaçak yapılaşmanın önünü açalım, biz bunu resmi hale getirelim, vatandaş başvuru yapar ve tarım görüşü alır. Tarım buna müsaade ederse yapabilir. Bize geldiği zaman da depreme dayanıklı daha sağlıklı bir şey yapmasını sağlarız. Vatandaşı gerçekten düşünüyorsanız yıllardır burada kaçak yapılaşmaya neden müsaade edildi? Ayrıca burada yüksek katlı bina değil depo yapılacak. Yaptığım araştırmalara göre bölgede soğuk hava deposuna ihtiyaç var. Vatandaşın önünü neden keselim? Vatandaşın depo yapmaya hakkı var olup burada bir sınırlama var, 100 dönümü olan bir vatandaş tarım görüşü aldıktan sonra 5, 10 veya en fazla 20 dönüme kadar bunu yapabiliyor. Burada da arazinin zarar göreceği bir durum olmadığından arkadaşların ‘evet’ demesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

“DEPOCULUK ADINA MERSİN’DE YOĞUN BİR TALEP VAR”

Bağımsız meclis üyesi Süleyman Kahraman da, yatırımların önünün kesileceğini savunarak, “Bir deponun en fazla kat yüksekliği 9’dur kaldı ki deprem açısından çok büyük risk taşımaz. İskenderun Limanı depremden dolayı büyük bir hasar aldı ve kapandı. Mersin Limanı, şuan Türkiye’ye yetişemiyor, aşırı bir doluluk var. Bu nedenle de kentte şuanda yeteri derecede antrepo yok. Bu alanda eksiklik yaşanıyor. Antrepo yerlerine imar konusunda aşırı derecede bir talep var ama yer olmadığından dolayı yapılamıyor. Meclis üyesi arkadaşlarımdan tüm bölgeler için aynı hassasiyeti göstermelerini istiyorum. Bazı yerlere 32 kata kadar izin verirken, bizdendir diyerek istediği kadar kat yapsın denilirken Akdeniz bölgesinde istihdam sağlanacak depolama, fabrikalara hayır demek ne kadar doğru acaba? Ben onu anlamış değilim. Burada bir antrepo veya fabrika yapıldığında sadece sahibi geçinmiyor yüzlerce binlerce insan ekmek kazanıyor, ülkeye faydası oluyor. Önünü kapatmayalım, 5 binlik plan da zaten bitmiş, buradaki amaç zaman kazanmak. Zaten 5 binlik plana uygun binlik plan yapıyoruz. Bundan dolayı benim oyum olumlu” dedi.

 

“20 YILDIR BOŞU BOŞUNA BEKLETMİŞSİNİZ”

CHP’li Mahmut Dönmez yeniden, “20 yıldır bekleyen bir konu için neden bu kadar hızlı davranılıyor da neden 3 aylık süreç beklenmiyor. Burada farklılık, değişiklik yok mu?” sorusunu gündeme getirirken Başkan Gültak, “Neden bekliyor bilmiyorum, ben bekletmedim. Boşu boşuna bekletmişsiniz” yanıtı verdi.

AKP’li Aydın Eğin de, CHP ve HDP’ye, “Bu bölgede binlerce tır garajı var. Peki bu tır garajlarına neden izin verildi? Bu izinleri biz değil Büyükşehir Belediyesi veriyor. On binlerce arazi üzerine tır garajları yapılmış durumda? Neden?” tepkisi verdi.

 

“BELEDİYEYE PARA GİRECEK DİYE ENGELLEMEYE KALKIYORSUNUZ”

Son olarak söz alan Başkan M. Mustafa Gültak, 1/5 binlik planda itiraz edilen yerlerin söz konusu düzenleme yapılacak alanlarla hiçbir alakası olmadığının altını çizerek, “5 binlik planı neden bekleyelim, buralar tarım arazisi olarak kalacak. İmar Kanunlarını okuyun Allah için, kendi bölgenizde neresi hangi kapsama giriyor iyi okuyun araştırın.

Depremin üzerinden bir ay geçmiş ben susma orucuna girmişim, konuşmuyorum, konuşmayacağım. ‘Buradan bir ruhsat geliri olur, garibana biraz para gider onun için engelliyoruz’ deyin de... Yapmayın bunu… Burası tarım arazisi, 5 binlik plan ile alakası yok. Belediyeye para girecek diye engellemeye kalkıyorsunuz. Yapılan düzenleme ile 5 binlik planın alakası yok çünkü buralar hala tarım arazisi. Bizi böyle iş bilmez imardan anlamaz gibi görmeyin.

Nereyi ne için savunduğunuzu bile bilmiyorsunuz. Burada bir şey yapmak isteyen tarım bakanlığına gidecek ve sınıfı belirlendikten sonra ona göre izin alınacak. Arazisi var tarım il müdürlüğü izin veriyor onun üzerine biz ne yapıyoruz; bize gelsinler ki belediyenin, yapı denetimin kontrolden geçsinler, kaçak yapmasınlar ki sağlam olsun diye uğraşıyoruz. Siz ne yapıyorsunuz?

 

“SUSMA ORUCUNDAYIM AMA GÜNÜ GELİNCE KONUŞACAĞIM”

Büyükşehir Belediyesi neden ‘5 binlik imar planı yeniden yapacağız’ dedi çünkü bu bölgenin tarım görüşünün sınırları belli değildi. 2 sene önce 2021’in ocak ayında tarım görüşü imzalandı ve alanlar belirlendi.

Bugün bu arazilerin hepsi tarım arazisi, imara açılmıyor, arsa olmuyor. 5 binliği beklemek demek yatırımı, istihdamı, soğuk hava deposunu bekletmek demek. Buralar imara açılıyor, konut, ticaret, arazi oluyor gibi bir algı yarattınız ama değil. Buralar tarım arazisi. Başvurular incelenir 3. sınıf tarım arazisi ile yüzde 30 yapılaşma yapabilir. Birinci sınıf tarım arazisinde bu oran yüzde 10’dur. Bunlar bizim de iyimiz değil, bunun kararını Tarım İl Müdürlüğü verir. 30 dönüm diyerek manipüle etmeyin. Kaçaktan ondan bundan bahsediyorsunuz da bu konulara şimdi girmeyeceğim. Günü var şimdilik girmeyeceğim bu konulara. Susma orucum var ama encümen ve diğer meclis kararlarını basının karşısına çıkartarak susma orucumu bozduğum gün kaçakla kimin hangi dönemde mücadele ettiğimi ortaya koyacağım. Ama susma orucum var bugün hakkımı kullanmıyorum.

Konuyu depreme getirmek, alelacele bir imar uygulaması yapılıyor gibi ucunu buna getirmek doğru değil. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde imara girmemiş tüm tarım arazileri için şuan ki getireceğimiz konu aynıdır. Zamanında Yenitaşkent belediyesinin bence düşünmeden yaptığı bir karardır, tüm bölgeyi kilitlemiştir. Türkiye’de hiçbir yerde böyle bir uygulama yok. Biz bunu düzeltiyoruz” diye konuştu.

 

TEKLİF KABUL EDİLDİ

Komisyona gönderildiği halde bir karar verilmediği için geçmişteki imar şartlarının kaldırılması konusunda ki teklifi idareden geldiği şekliyle oylamaya sunuldu. Teklif, Cumhur İttifakı Meclis üyelerinin ve bağımsız üyelerin destek vermesi ile 19’a karşı 17 oyçokluğu ile kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA