TEKNOPARK’TA ZAM KRİZİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TEKNOPARK’TA ZAM KRİZİ!


 

Geçen yıl Aralık ayında Mersin Teknopark’a genel müdür olarak atanması skandalı ile kenti ayağa kaldıran eski AKP İlçe Başkanı İhsan Gültekin’in, harcamaları karşılamada bütçenin yetersiz kaldığı iddiasıyla kira ve aidata yüksek zam yapılması tepki çekti. Bölgede faaliyet gösteren 100’e yakın araştırma-geliştirme (ar-ge) firmaları ise zam kararına tepki göstererek düşürülmesi için imza kampanyası başlattı. Resmi oranların üzerinde zam yapıldığını savunan firmalar, Ar-Ge’nin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’de fahiş fiyat artışların hayatın her alanında etkili olmaya devam ediyor. Son olarak Mersin Teknopark çatısı altında faaliyet gösteren araştırma- geliştirme (ar-ge) firmaları da zam yağmurundan nasibini aldı.

 

AKP’Lİ MÜDÜR ELEŞTİRİ KONUSU OLMAYA DEVAM EDİYOR

Geçen yıl Aralık ayında Mersin Teknopark’a genel müdür olarak atanması skandalı ile kenti ayağa kaldıran eski AKP İlçe Başkanı İhsan Gültekin dönemi tepki çeken icraatları ile eleştiri konusu olmaya devam ediyor.

Ülke krizlerle boğuşurken zorlu şartlara rağmen üretim yapmaya çalışan 100’e yakın sayılı araştırma geliştirme şirketlerine sahip Mersin Teknopark’ta kira ve aidatlara zam yapılması kararı alındı.

 

AKİB VE TARSUS TEMSİLCİLERİ TOPLANTIYA KATILMADI

Mersin Valisi Sayın Ali Hamza Pehlivan başkanlığında iki hafta önce yapılan  Mersin Teknopark yönetim kurulu toplantısına Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Aydın, MTOSB temsilcisi H. Tufan Ballı ve MTSO temsilcisi H. Veli Doğan katılım sağladı. Fahiş kira zammının yapıldığı yönetim kurulu toplantısına Teknopark ortaklarından Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve Tarsus Ticaret Sanayi odası temsilcisinin katılmaması dikkat çekti.

 

MÜDÜR BÜTÇEDEN DERT YANDI

Şirketlerden büyük tepki çeken kararın çıkmasına geçen yıl olaylı bir şekilde genel müdürlüğe atanan eski AKP Mezitli İlçe Başkanı İhsan Gültekin’in yönetim kuruluna harcamaların bütçeyi karşılamadığını belirtmesinin önemli bir etken olduğu ileri sürüldü.

Bir yıldır görevde olan İhsan Gültekin gereksiz ziyaret ve gezileri ile firmalardan tepki aldığı, firmaların kira ve aidatları ile bütçesi oluşan Teknopark’ta toplanan paraların genel müdür İhsan Gültekin’in misafir ağırlama ve ziyaretlere harcamasından şikayet ettikleri öğrenildi. Ayrıca şirketlerin kira ve yönetim yetersizliğine tepki koymaması için her şirketten tahliye taahhütnamesi imzalama zorunluluğu istendiği öğrenildi.

 

İKİNCİ ZAM RESMİ ORANIN ÜZERİNDE

Zam kararı ile birlikte geçen yıl bir metrekare alan için 28 TL olan kira 69 TL’ye, 17 TL olan aidat da yine 69 TL’ye çıkarıldı.

Geçen sene yüzde 50 oranında ara zam yapılırken bunun üzerine TEFE – TÜFE hesaplaması sonucu elde edilmesi gereken yüzde 70’in çok üzerinde ikinci bir zam yapıldığını iddia eden bölgedeki firmalar yaşananlara tepki gösterdi.

 

FİRMALAR İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) başkanlığı adaylığı için yarışan Teknopark’ta ki kullanıcılardan Hakan Kayacı önderliğindeki bir grup zamlara itiraz etmek üzere imza kampanyası başlattı. Bölgedeki firmaların bir çoğunun altına imza attığı dilekçe ile zamma tepki gösterilerek makul bir orana çekilmesi istendi.

 

DESTEK BEKLENİRKEN, ZAM GELDİ

Konuyu gazetemize değerlendiren Hakan Kayacı, zam oranının fazlalılığına dikkat çekerek, “Bölgede geçen sene ortasında zaten yüzde 50 oranında bir zam yapıldı. Şimdi normalde TEFE TÜFE’nin ortalaması ile yüzde 70 civarında zam yapılabilecekken zam oranı yüzde 100’e tamamlandı. Burada insanlar kar amacı gütmeyen desteklenmesi gereken kuruluşlar. Mersin Teknopark’ta zam yapılırken, İstanbul, Ankara baz alınmamalı. Buradaki firmaların geliri ile oradaki firmaların geliri bir değil.

 

MTSO’NUN DA HAREKETE GEÇMESİ İSTENECEK

Ar-Ge yapan firmaların önünü açmak zorundayız. Teknopark’lar kuluçka yapılan firmaların desteklenip, üniversite- sanayi işbirliğiyle yüksek kaliteli ürünleri üretilmesi için vardır. Devlet teşvik yapıyor diye, kirayı bu kadar çok arttırma lüksünüz olmamalı. Ar-Ge’nin desteklenmesi lazım.

Bugün Mersin Teknopark’ta yaklaşık 100 firma bulunmakta. Bu 100 firmanın fahiş zamlarla ilgili sorununu MTSO’ya da ileteceğiz. Esnafın, ticaret erbabının halinden anlamak lazım. Burada kendi maaşını çıkartamayan insanlar var” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA