Yapay resifler canlıların beslenme ve üreme alanı oldu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yapay resifler canlıların beslenme ve üreme alanı oldu


 

Mersin’de yaklaşık 1 yıl önce denize bırakılan yapay resifler, başta balıklar olmak üzere birçok deniz canlısına yuva oldu. Üzerinde oluşan yosunlar sayesinde canlı yaşamının artmasında önemli etken olan yapay resifler, kaçak avlanmanın da önüne geçiyor.

Haber Merkezi

 

İklim değişikliği nedeniyle tahrip olan deniz canlı yaşamı, artan mikroplastik ve tür sayılarının azalması gibi etkenleri göz önünde bulunduran Mersin Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği proje ile denizde birçok noktaya yapay resif bıraktı.

Merkez Mezitli ilçesi Adnan Menderes Bulvarı Galatasaray Meydanı civarında belirli aralık ve derinliklerde denize bırakılan ve 3 ay gibi bir sürede deniz canlılarının yaşam alanı olan yapay resiflerde, canlı sayısı her geçen gün artıyor. Pek çok canlı için barınma, beslenme ve üreme alanı olan yapay resifler, ağlara takıldığı için kaçak avcılığa da engel oluyor.

 

“YAPAY RESİFLERİMİZ, DOĞAL RESİF HALİNE DÖNÜŞME YOLUNDA”

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Amiri Kasım Yıldız, yapay resifleri belirli aralıklarla kontrol ettiklerini belirterek, ilk 3 aydan sonra canlı yaşamının oluşmaya başladığını söyledi. Yıldız, “Üçüncü ayında ilk yaptığımız çekimlerde resiflerimizin canlı ekosistemine uyum sağladığını ve canlı yaşamın oluştuğunu gözlemledik. Yaptığımız kontrollerde her geçen gün canlı yaşamın arttığını, yapay resiflerimizin doğal resif haline dönüşme yolunda olduğunu fark ettik. Küçük balıklar yapay resiflerimizi korunaklı bir bölge olarak kendisine yuva yapıyor ve bunların her geçen gün sayıları artıyor. Ayrıca canlı yaşamının her geçen gün bir tık daha üst basamağa taşındığını görmekteyiz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak attığımız resiflerimiz, Mersin'in deniz coğrafyası için yapılmış büyük bir çalışma” dedi.

 

“AMACIMIZ TÜRLERİN ÇOĞALMASINI SAĞLAMAK VE YASA DIŞI AVCILIĞI ORTADAN KALDIRMAK”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında ziraat yüksek mühendisi olarak görev yapan Aylin Kutlu ise projenin amacından bahsederek, “Amacımız Mersin bölgesinde yaşayan deniz canlılarının yaşam alanının artırılması, türlerin çoğalmasının sağlanması ve yasa dışı avcılığın ortadan kaldırılması. Yapay resiflerin atılacağı bölgenin uygunluk raporu istendi. Bu uygunluk raporu alınırken, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden de destek alındı” ifadelerini kullandı.

Mezitli’de Galatasaray Meydanı bölgesinde belirli aralık ve derinliklerde 14 yapay resif bırakıldığını kaydeden Kutlu, gözlem sürecinin sürdüğünü ifade ederek, “Bu süreç içerisinde yapay resifler üzerinde doğal yaşamın oluştuğu, türlerde artış sağlandığı gözlemlendi. Yine yapay resifler üzerinde ağların bulunduğu, yani yasa dışı avcılığın önüne geçildiği de görüldü. İtfaiye Dairesindeki dalgıç personelle birlikte gözlem süreci devam ediyor” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA