AKSA GAZ’IN TALEP DAYATMASI MAĞDUR EDİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKSA GAZ’IN TALEP DAYATMASI MAĞDUR EDİYOR!


 

Günden güne artan hava kirliliği halk sağlığını tehdit ederken AKSA Gaz’ın talep dayatması nedeniyle hizmet alamayan Mersinli mağdur olmaya devam ediyor.

HEDİYE EROĞLU

 

AKSA Gaz’ın talep dayatması nedeniyle kent merkezi de dahil olmak üzere pek çok bölgede doğalgaz hizmeti alamayan Mersinliler, mağdur olmaya devam ederken şehirdeki hava kirliliği ise günden güne artıyor.

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can, kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik düzenlediği basın toplantısında kentteki doğalgaz sorununa da dikkat çekti. Mersin’in havasının günden güne daha çok kirlendiğine bunun en önemli sebeplerinden birinin de bilinçsiz ısınma yöntemleri olduğunu aktaran Can, “Özellikle gettolaşmış bölgelerde hava kirliliği daha yüksek. Kömür yardımları ile ısınma sağlanıyor bu bölgelerde ama son zamanlarda ne bulunursa onun yakılmasına gidildiği ki doğru yakılmadığı şeklinde yakılmaları nedeniyle de ciddi hava kirliliğine neden olmaktadır” dedi.

 

FİRMA YATIRIMI KARŞILAYACAK TALEP İSTİYOR

İmar planlarının iklim değişikliği modelleri ile oluşturulması gerektiğini söyleyerek, çevre ve kentsel planlama anlamında bir dizi öneride de bulunan Sinan Can, özellikle doğalgaz altyapısı yatırımları konusunda kentte farklılık gösteren uygulamaların giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Buradaki duyumlarımız şu yönde: ilgili firmalar doğalgazı taşıyacaklar bölgenin belirli bir talep içinde olmasını istiyor. ‘Ben oraya yatırım götürdüğüm zaman gelir ve giderimi karşılamam gerekiyor’ diyor” diyen Can, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını belirtti.

 

“MEVZUATIN UCU AÇIK, VATANDAŞ MAĞDUR”

Başkan Can, “Ancak bu konudaki mevzuatların işin ucunun açık oluşu vatandaşları mağdur ediyor. Kömür dağıtmayın kalitesiz doğalgaz altyapı yatırımı götürün daha temiz hava solunmasını sağlayın diyoruz 10 senedir. Bakanlığa da bu konuda raporlar götürüyoruz.  Bu ekonomik, çevre, sağlık ve imar konusunda bir sorun. Bu yüzden insanlar kirli hava soluduğunu bilip, bunun hesabını sormalı ve temiz enerjiye yönlendirilmeyi istemeli.

Kent olarak aktörlerle birlikte hiç birimiz samimi değiliz. Bu sorunları tüm aktörlere iletiyoruz ama yasal mevzuatın gereğinin yapıldığı söyleniyor. Bizim de yapabileceklerimiz kanunlarla sınırlı. Toplumsal duyarlılığı anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

 

ERDEMLİ’YE GAZ GELDİ

AKSA Gaz’ın talep dayatması nedeniyle kent merkezi de dahil olmak üzere pek çok bölgede doğalgaz hizmeti alamayan Mersinliler, mağdur olmaya devam ederken şirket son olarak geçtiğimiz günlerde Erdemli’de hizmet vermeye başladı.

Burada konuşan AKSA Doğalgaz Bölge Müdürü Tufan Duman, “Bu yıl itibariyle yaklaşık 11 Milyon TL’lik bir yatırımla yaklaşık 23 km şebeke montajı gerçekleştirdik. Burada Alata Mahallesi’nden başladığımız bölgede aboneliklerimizi açtık. Alata mahallesinde şu anda gaz kullanımı yapılmakta. Merkez ve Akdeniz mahallesindeki test işlemlerimizin tamamlanmasıyla beraber de bu bölgelerimizde aboneliğe açarak bina bağlantı montajlarına başlayacağız. Doğalgaz abonelikleri söylediğimiz üzere öncelikle Alata mahallemizden başladık. Şu an 340 civarında bir abonemiz var. Doğalgaz abonelik, abone bağlantı bedelleri Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenmekte olup, şu an güncel

fiyatlarımız 2540 TL olarak bir dairenin 200 metrekare olan bir dairenin bağlantı bedeli vardır. Buna şu anda kampanya olarak Şubat sonuna kadar geçerli. Anlaşmalı kredi kartından 10 taksit olarak ödeme yapabiliyorlar. Yine bağlantı bedeli gibi birim fiyatlar, birim tüketimdeki kullandığımız fiyatlar da yine kurum tarafından belirlenmekte olup Çukurova, AKSA Çukurova lisansı dâhilindeki Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve tüm ilçeleri kapsayan alanlarda fiyatımız aynı ve sabittir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA