HEDİYE EROĞLU
Mersin’de müteahhitler 5 kat teknolojisi ile 30 katlı binalar inşa ederken, şehrin Yüksek Yapı Yönetmeliği olmaması nedeniyle bu inşaatları denetleyecek bir yapı bulunmuyor.
İlgili meslek odaları yasal değişiklikler nedeniyle bu yapılar üzerinde yeterli denetim gerçekleştiremezken soruna çare olacak siyasiler icraat yerine eleştirileri ile gündem oluyor!
SORUMLULUK BÜYÜKŞEHİR’DE
Son olarak yüksek katlı bina inşaatlarının adresi haline gelen Mezitli’de Belediye Başkanı Neşet Tarhan, hazırlama yetkisi ve sorumluluğu partilisi Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de olan, şehre ait Yüksek Katlı Yapı Yönetmeliği olmamasını eleştirdi.
Yönetmeliğin olmaması nedeniyle her ilçe belediyesinin farklı uygulamalara imza atmasını eleştiren Tarhan’ın, konunun Büyükşehir’in gündemine alınması için harekete geçmeyip eleştiride bulunması dikkat çekti.
RESMİN BÜTÜNÜNE BAKILMALI
Son günlerde kamuoyunda tartışılan yüksek yapılar ile ilgili değerlendirme toplantısı yapmamakla eleştirilen Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, nihayet düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyunu bilgilendirdi.
Yüksek katlı yapı sorununun tek bir proje veya inşaat üzerinden ele alınmasının doğru olmadığını dile getiren Tarhan, “Sadece bir parsel üzerinde sürdürülen bu tartışmalar resmin bütününe bakmaktan yoksun kentteki yüksek katlı yapılaşma sorununa bütüncül bir bakış ve duruş geliştirmekten mahrum şekilde noktasal olarak ele alınmaktadır.
KOMŞULAR DÜŞMAN OLUYOR
Konu noktasal olarak ele alınmaktadır. İlgili çevrelerce Mersin kenti bütününde yüksek yapılaşma eğilimleri göz önünde bulundurularak bütünlüklü bir yaklaşım ile ele alınmalıdır.
Ankara’da 6’lı masa programı açıklanırken ‘Parsel bazlı imar planları üzerinde durulmayacak, bölge bazlı planlar yapılacaktır’ denildi. Ben de yıllardır ada bazlı plan yapılması taraftarıyım. Komşu yerde iki parselde birinin yoğunluğu 0,60 iken bitişiğinin 1,50 olduğu görülebiliyor. Bunlar tabiî ki sadece imar olayı diye geçiştirmemek gerekir. Kentteki barışı ve sosyal huzuru bozan çok önemli olgulardır. Çünkü burada birbirine hasım düşmanlar yaratıyorsunuz bu şekilde. Siz de olsanız yanınızda yüksek yapı yapıldığında oraya düşman olursunuz.
İmar konusu sadece planların işi değil. Psikologların, sosyologların işidir ki bilimsel olarak da plan yapmak çok disiplinlidir” dedi.
“MEZİTLİ’DE BUNDAN SONRA EN FAZLA 15 KAT YAPILABİLİR”
Son dönemde Mezitli’de onaylanan uygulama imar planlarında öngördükleri mütevazi kat yüksekliği kararları olduğunu söyleyen Neşet Tarhan, “İlçemizdeki yüksek katlı yapılaşma talepleri karşısındaki duruşumuzu net bir şekilde ortaya koymaktayız.
Eski plan ve yönetmelikler hariç zemin artı 9 katlı büyük bölümü olup, bazı yerlerde 15 kata kadar çıkabilmektedir. Bundan sonra Mezitli’de daha fazla yapı yapılamayacak. Daha eski tarihlerde sahilde yapılmış yüksek katlı yapılan demir eskimesi yorulma gibi nedenlerden dolayı deprem halinde yıkılması söz konusu olur ise yerine 9 katlı yapı yapılacaktır. Bu çok önemli bir araçtı Mezitli planları yapılırken. Oldukça kararlı bir tüm sergiledik bu konuyla ilgili. Mezitli’nin aldığı bu kararın ne kadar cesur ve riskli olduğunu diğer bölgelere bakarak görürsünüz. Bizim yüksek katlı yapılara karşı tavrımız bu karar ile görülmektedir.
Diğer ilçelere ait imar planlarının onaylanması süresince sıkça tanık olduğumuz tartışmalar ve bu planlarda öngörülen yüksek katlı yapılaşma kararları, konuyla ilgili bütünlüklü bir yaklaşım olmadığını da ortaya koymaktadır” dedi.
BÜYÜKŞEHİR’İN EKSİKLİĞİ!
Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı koltuğunda partilisi Vahap Seçer otururken, Yüksek Katlı Yapı Yönetmeliği olmamasını eleştiren Tarhan, şunları söyledi, “Mersin için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanması gereken planlı alanlardaki yapılaşmayı yönlendirecek yüksek katlı yapılaşma taleplerinin belirlenmesi üzerine hükümler ve koşullar içererek imar yönetmeliğinin bulunmaması büyük bir eksikliktir. Bu tartışmaların nedeninden birisi de budur. Böyle bir imar yönetmeliği çıkmış olsa orada 13 ilçe bütününde yüksek yapılarla ilgili nasıl uygulama yapılacağı orada açık açık hükme bağlanmış olur. Bu hükümlere de her ilçe uyardı. Onun için bu eksikliğin de bir an önce giderilmesi gerekiyor
SAHİLDEKİ YÜKSEK YAPILARDA NİZAM YOK
Tarsus’tan Anamur’a kadar sahil kesimindeki yapılaşma incelendiğinde çok katlı farklı yüksek yapılara rastlanabilmektedir. Bir nizam yoktur. Buna rağmen konu hakkındaki değerlendirmeler teknik ve bilim dışında mevzuatta ve imar haklarından uzak bir kapsamda sürdürülmüştür.
Gerekir ki kentte yüksek katlı yapılaşma sorununa yönelik bütünlüklü bir değerlendirme yapmak yerine sorunun tek bir parsel üzerinden düzenlenen yapı ruhsatına indirgenmesinin kentimiz adına fayda sağlamayacağı düşüncesindeyim.”