ŞEHİR BETONLAŞIYOR TARIM ÖLÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞEHİR BETONLAŞIYOR TARIM ÖLÜYOR!


 

Ülkede ciddi bir gıda krizi yaşanırken veremli tarım arazilerinin yok edilmesine, katledilmesine, konuta, sanayiye peşkeş çekilmesine isyan eden GMO Başkanı Yusuf Değirmenci, bunun en somut örneğinin Mersin olduğunu söyleyerek, şehrin betonlaştığına dikkat çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, ülkede ciddi bir gıda krizi yaşandığını söyleyerek, gerek artan maliyetler nedeniyle çiftçinin üretimden vazgeçmesine neden olunmasına gerekse de verimli tarım arazilerinin yok edilmesine tepki gösterdi.

Türkiye’de 2002’de ki tarım alanlarının toplam büyüklüğünün 26 milyon 579 bin hektar iken 2021’de yani 20 yılda 23 milyon 441 bin hektara düştüğünü söyleyen Değirmenci, “Yani yüzde 11,8 kayıp var. Tarım alanları azalırken tarımla uğraşan nüfusta da azalma var. Son 10 yılda çiftçi sayısı bir milyon 127 bin iken 511 bine düşmüş. Yani yüzde 54 oranında bir azalış var. Tabiî ki bizim nüfusumuz 84 milyona çıktı. Yani tarım alanları azalırken nüfus artıyor.

 

MERSİN BETONLAŞTI

Şehirlerimiz betonlaştı. Mersin’de bunu çok net görebiliyoruz. 2000 yılından buyana sektörün içindeyim bugün binalarla dolu bölgelerde o yıllarda tarım denetimleri yapıyorduk. Yeni teknolojilere rağmen tarım alanlarında azalma var. Oysa geçmişte bir çok bölge sulanamadığı için tarıma açılamıyordu. Sulama göletleri, barajlar yapıldı su taşınmaya başlandı ama teknolojik gelişmeye rağmen tarımsal alanlar yok oldu. Bundaki en büyük sebep de ilk olarak Türkiye’nin baş belası miras hukuku. Alanların çok bölünmesi, maliyetler arttığı için insanların tarımdan kaçması, tarım alanlarının yok edilmesi, katledilmesi, konuta, sanayiye peşkeş çekilmesi en büyük sorunumuz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA