ŞİŞECAM’DA ZAM BİLMECESİ SÜRÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞİŞECAM’DA ZAM BİLMECESİ SÜRÜYOR!


 

Şişecam grubunun Mersin’de ki iki ayrı fabrikada çalışan 850 işçisinin merakla beklediği zam görüşmelerinde belirsizlik sürüyor. Sendika ile iş verinin anlaştığı açıklanırken işçi durumdan memnun değil ve asgari ücret kadar zam ile promosyon hakkında ısrarcı!

Hediye Eroğlu

 

Şişecam Grubunun Mersin’de ki iştiraklerinden Trakya Cam’da çalışan 450 ve Anadolu Cam Sanayi’nde çalışan 400 işçinin dört gözle beklediği ücretlere ek zam görüşmelerinde önemli bir gelişme yaşandı. Şişecam’da örgütlü Kristal-İş Sendikası ile patron arasında süren ücretlere ek zam görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Anlaşmaya göre ödemeler saat ücretine yansımayacak, çalışılan süre hesaba katılarak ek ödeme adı altında verilecek. 5 yıla kadar olan işçilere saat başına bürüt 22 lira (Aylık 225 saat) ek ödeme yapılacak. 5 ve üzeri kıdeme sahip işçilere ise her yıl için bürüt ek 25 kuruş kıdem artışı yapılacak. 20 yıl üzeri işçilere verilecek kıdem artışı ise 20 yıl üzerinden hesaplanacak.

 

FAZLA MESAİLER ZAMSIZ ÖDENECEK

İdari (TİS madde 29 ve tüm ücretsiz izinler) ve sağlık nedenleriyle yapılan devamsızlıklar, fazla çalışma ve münavebe sürelerde ek ödeme hesaba katılmayacak. Yani işçiler izin aldıkları sürelerde ek ödeme alamayacak, fazla mesailer ise ek ödemesiz saat ücreti üzerinden hesaplanacak. Normal çalışma süresi, hafta tatili, yıllık izin, işyerinde tutanak altına alınmış kayıp günlü iş kazasında geçen raporlu süre, görev, eğitim ve sendikal izinlerde geçen süreler ise ek ödeme kapsamında olacak.

Bir sonraki sözleşme görüşmeleri ek ödemelerin saat ücretine katılmasıyla çıkan tutar üzerinden başlayacak. İzin grubu ve geçici işçiler ise ek ödeme anlaşmasından yararlanamayacak.

 

İŞÇİ TEPKİLİ

Ancak işçiler bu anlaşmaya karşı tepkili. Geçtiğimiz aylarda başlayan promosyon ve ek zam talepleri üzerine sendika aralarında Mersin’in de olduğu bölgesel toplantılar yaparak işçileri ikna etmeye çalışsa da işçi önerilen zammı kabul etmemişti. Şimdi sendika ve işveren arasında nasıl bir anlaşma yapıldığı açıklanırken işçiler, iş verinin önerdiği yüzde 37’yi kabul etmeyerek, asgari ücret oranında zam ve ek olarak promosyon hakkı istiyor. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA