İMAR PLANI DAVALIK TİSAN’DA NASIL İNŞAAT YAPILIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İMAR PLANI DAVALIK TİSAN’DA NASIL İNŞAAT YAPILIYOR!


 

Dünyanın en güzel 13’üncü koyu olan Tisan’da yapılaşmaya izin verilmesi mahkeme taşınırken Faras İnşaatın çevre katliamına neden olacak şekilde inşaat yapmasına bir tepki de ÇMO’dan geldi. Başkan Sinan Can, projeye dair ruhsat başta olmak üzere gerekli izin ve lisansların alınıp alınmadığını sorarak, projenin takipçisi olduklarını ancak kent aktörlerinin de Tisan’a sahip çıkması gerektiğini söyledi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Silifke ilçesine yaklaşık 32 km mesafede, Yeşilovacık Mahallesi’nde yer alan Tisan Yarımadasında yapılaşma kararı ile birlikte doğa katliamı yaşanmaya başladı.

Tisan Adası için hazırlanan imar planı Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayı Meclis toplantısının gündemine getirildi. Meclisteki görüşmeler sırasında da muhalefet meclis üyeleri, Tisan’da 0,90 yapı yoğunluğuna ve 5 katlı bir otele izin verilmesinin eşsiz doğa cenneti Tisan’ın özgün yapısını bozacağı uyarısında bulunarak, itiraz etti. Ancak itirazlara rağmen imar planı AKP-MHP oylarıyla Meclis’ten geçti.

Meclis kararı geçtikten sonra yandaş şirketin daha önce bölgeye yerleşerek arsaları aldığı ortaya çıktı. Faras İnşaat Yapı Sanayii Ticaret Limited Şirketi tarafından kurulduğu söylenen S.S Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatif, web sitesinde 161 bin 722 metre kare alanın satın alındığını duyurdu. Üye kabulünü 17 Mayıs 2022’de başlatan kooperatif, imar planı Meclis’ten geçmeden 27 Mayıs’ta tüm sosyal medya hesabında konutların reklamını yapmaya başladı. Kooperatifin üyeleri arasında yargı mensuplarının, bürokratların, milletvekillerinin de olduğu iddia ediliyor.

Şirketin, referans olarak Cumhurbaşkanlığı, Ziraat Bankası, SGK ve OYAK İnşaat’ı referans göstermesi dikkat çekti.

 

BELEDİYE EKİPLERİ CEZA YAZDI

Yapılaşmanın önünü açılması ile bölgede faaliyetlerine hemen başlayan şirketin, konut projesi için ormanlık alanda dahil etrafa rastgele dökülen hafriyat tepkiye neden oldu.

Yürütülen inşaat faaliyetleri sırasında yapılan kazıdan çıkan malzemelerin kaçak bir şekilde dere içlerine ve gelişigüzel yerlere döküldüğüne yönelik tepkiler üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, bahse konu alanlara gidip inceleme yaptı.

İncelemede Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi’nin inşaat faaliyetleri sırasında çıkan kazı malzemelerinin dere içlerine, Yeşilovacık ve Dibekli mahallelerindeki muhtelif alanlara kaçak bir şekilde döküm yapıldığı, ayrıca deniz kenarında kıyıya dolgu yapılarak üzerine prefabrik bir yapı inşaatının yapıldığını tespit edildi.

 

CAN ALICI SORULAR CEVAP BEKLİYOR

Yaşananlara bir tepki de Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can’dan geldi. Düzenlediği basın Tisan yarımadasındaki yapılaşmaya tepki gösteren Can, bölgedeki konut yapılaşması projesine yönelik can alıcı sorular yöneltti.

“Deniz kenarında bir dolgu yapıldı mı? Dolgu üzerinde ne yapılıyor? Şantiye alanında konkasör makinesi kuruldu mu? Kuruldu ise ne amaçla kuruldu? Çünkü her inşaatın yanına konkasör makinesi veya çimento üretim tesis kurulmazken bunlar hangi izinlere göre kurulmuştur? Gerekli izin ve lisanslar alınmış mıdır?

Bunu hem mimarlar hem şehir plancıları odası ile soruyoruz; yapı ruhsatı alındı mı?” dedi.

 

İLÇE BELEDİYELERİ KENTE SAHİP ÇIKMALI

Tisan Yarımadasının, Türkiye’nin en ekolojik bölgelerinden olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Sinan Can, “İmar planları dava sürecindeyken bu faaliyetler gerçekleştiriliyor. Konu çelişkiler içerisindedir. Tisan Adası’na Boğsak, Dana Adası gibi ekolojik kıyı alanlarına Mersin’in aktörlerinin sahip çıkması gerekiyor özellikle de ilçe belediyelerinin.

Türkiye’de denizin içinde de dahil her hangi bir alana ruhsat alabilirsiniz. Bunu ilçe belediyesinden veya bakanlıktan alırsınız. Bu izinler alınmış mıdır? Alınmışsa nasıl alınmıştır? Açılan davaların bu işleme etkisi nedir? Mesele kimin neyi verdiğinin de ötesinde Mersin’in o alana sahip çıkması, Çünkü bir şekilde izin alınır, imar affından yararlanılır. İmar sorunu oldukça önemli bir problem. Orada yapılan işlemlerin kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulması gerekiyor. Mersin’in turizmle doğrudan ilişkili bu gibi ekolojik kıyı alanlarına dair çalışmaları sorgulamalı” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA