Mersin’deki dış ticaret artışı Türkiye’nin üzerinde | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’deki dış ticaret artışı Türkiye’nin üzerinde


 

Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nü ve liman sahasını ziyaret eden Vali Pehlivan, liman ile serbest bölgenin işlem hacmindeki rekor artışlara dikkat çekerek, “Tüm kurumlar uyum içerisinde çalışarak ekonomiye gerekli katkıyı sunuyorlar ki her geçen gün de bu katkı artıyor” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etti, Bölge Müdürlüğüne atanan Osman Göllüce’ye görevinin hayırlı olmasını diledi.

Vali Pehlivan, Vali Yardımcısı ve Liman Mülki İdare Amiri İbrahim Küçük, Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Osman Göllüce’den yerine getirilen hizmetler, çalışma ve faaliyetler hakkında bilgiler aldı,çeşitli konularda değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulundu.

Vali Pehlivan, ziyaret sonrası Mersin Uluslararası Limanı’ndan bir televizyon kanalına canlı yayına katılarak, limanın özellikleri, eriştiği kapasite, yürütülen hizmetler, ticari faaliyetler, sağladığı istihdam, 2022 yılının ihracat-ithalat rakamları ve serbest bölgedeki ticari faaliyetler hakkında açıklamalar yaptı.

 

DOLAYLI İSTİHDAM 30 BİN, YILLIK İŞLEM HACMİ 30 MİLYON TONU AŞKIN

Mersin Limanı’nın çok hareketli bir liman olduğunu söyleyen Vali Pehlivan, “Mersin Limanı ülkemizin en büyük konteyner limanı olup, dünyada da 92’inci sırayla ilk 100 içine giriyor.  1850’li yıllarda küçük bir mütevazi bir eksele olarak kurulan liman bugün kapasitesini son derece arttırmış ve 2,6 milyon TEU’ya ulaşmıştır. Yıllık da emtia ile ilgili olarak yıllık 30 milyon tonu aşkın işlemin yapıldığı bir liman burası. Burada direk  istihdam 3 bin olup, dolaylı istihdam ise 30 bine yaklaşmış durumda.

 

“DIŞ TİCARET HACMİMİZ 35 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI”

Ticaret yollarının kesiştiği bir nokta Mersin. Bu bağlamda bu liman çok önemli bir işlev görüyor kıtalar arasında. Asya, Avrupa ve Amerika ülkelerine buradan mallar gidiyor, geliyor. Ayrıca diğer illerimizde üretilen sanayi ürünleri de bu liman vasıtasıyla diğer ülkelere ulaştırılıyor. Ciddi bir potansiyel söz konusu. Özellikle bu sene rakamlar arttı. 4 gümrük kapımızın olduğu Mersin bölgesinde bu sene ihracat toplamda 16 milyar dolara ulaştı. Bu rakamı geçen yıl ile kıyasladığımızda yüzde 30-35 oranında artış söz konusu. İthalat rakamları ile de birlikte toplam dış ticaret hacmimiz 35 milyar doların üzerine çıktı. Bu da yine geçen yıl ile kıyaslandığında yüzde 30-35 civarında bir artışa tekabül ediyor. İhracat rakamlarının bu şekilde artması istihdama da yansıyor.

 

SERBEST BÖLGE’NENİ TİCARET HACMİ ARTIŞI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Ayrıca limanın bir özelliği de hemen yanı başında 1987’de Serbest Bölge kurulmuş olması. Orada da 393 firma şuanda var. Bunların ürettiği ürünler de yine bu limandan dünya pazarlarına ulaştırılıyor ki bu sene bölgenin ihracatı da 4 milyar doların üzerine çıktı. Mersin’de faaliyet gösteren 2 bin 300 firmanın yapmış olduğu ihracat 6 milyar doları aşarak 6,5 milyar dolar oldu. Yüzde 30 civarında bir artış sağlanarak Türkiye ortalamasının üzerine çıkıldı. Bunlar sevindirici rakamlar. Limanda hummalı bir hareket söz konusu.

 

TARIMSAL ÜRÜN İHRACATI HIZ KESMİYOR

Mersin ayrıca bir tarım şehri ki 9-10 ürün rekoltesinde Mersin, Türkiye birincisi. Yaş meyve sebze ihracatı da yine bu limandan yapılıyor ki özellikle limonun yüzde 55’i Mersin’den bu limandan dünya pazarlarına ulaştırılıyor.

Tüm kurumlar uyum içerisinde çalışarak ekonomiye gerekli katkıyı sunuyorlar ki her geçen gün de bu katkı artıyor” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA