‘NEYİN KARŞILIĞINDA SESSİZ KALIYORLAR?’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘NEYİN KARŞILIĞINDA SESSİZ KALIYORLAR?’


 

Dünyanın en güzel 13’üncü koyu olan Tisan yarımadasında yapılaşmaya izin verilmesi sonucu Faras İnşaat tarafından başlatılan konut çalışmasında çıkan hafriyatın çevre katliamına neden olacak şekilde doğaya bırakılmasına tepkiler sürüyor. CHP Silifke İlçe Başkanlığı, “Neyin karşılığında sessiz kalıyorlar?” çıkışı ile yetkilileri göreve çağırdı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Silifke ilçesine yaklaşık 32 km mesafede, Yeşilovacık Mahallesi’nde yer alan Tisan Adasında yapılaşma kararı ile birlikte doğa katliamı yaşanmaya başladı.

Tisan Adası için hazırlanan imar planı Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ağustos ayı Meclis toplantısının gündemine getirildi. Meclisteki görüşmeler sırasında da muhalefet meclis üyeleri, Tisan’da 0,90 yapı yoğunluğuna ve 5 katlı bir otele izin verilmesinin eşsiz doğa cenneti Tisan’ın özgün yapısını bozacağı uyarısında bulunarak, itiraz etti. Ancak itirazlara rağmen imar planı AKP-MHP oylarıyla Meclis’ten geçti.

Meclis kararı geçtikten sonra yandaş şirketin daha önce bölgeye yerleşerek arsaları aldığı ortaya çıktı. Faras İnşaat Yapı Sanayii Ticaret Limited Şirketi tarafından kurulduğu söylenen S.S Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatif, web sitesinde 161 bin 722 metre kare alanın satın alındığını duyurdu. Üye kabulünü 17 Mayıs 2022’de başlatan kooperatif, imar planı Meclis’ten geçmeden 27 Mayıs’ta tüm sosyal medya hesabında konutların reklamını yapmaya başladı. Kooperatifin üyeleri arasında yargı mensuplarının, bürokratların, milletvekillerinin de olduğu iddia ediliyor.

Şirketin, referans olarak Cumhurbaşkanlığı, Ziraat Bankası, SGK ve OYAK İnşaat’ı referans göstermesi dikkat çekti.

 

BELEDİYE EKİPLERİ CEZA YAZDI

Yapılaşmanın önünü açılması ile bölgede faaliyetlerine hemen başlayan şirketin, konut projesi için ormanlık alanda dahil etrafa rastgele dökülen hafriyat tepkiye neden oldu.

Yürütülen inşaat faaliyetleri sırasında yapılan kazıdan çıkan malzemelerin kaçak bir şekilde dere içlerine ve gelişigüzel yerlere döküldüğüne yönelik tepkiler üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, bahse konu alanlara gidip inceleme yaptı.

İncelemede Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi’nin inşaat faaliyetleri sırasında çıkan kazı malzemelerinin dere içlerine, Yeşilovacık ve Dibekli mahallelerindeki muhtelif alanlara kaçak bir şekilde döküm yapıldığı, ayrıca deniz kenarında kıyıya dolgu yapılarak üzerine prefabrik bir yapı inşaatının yapıldığını tespit edildi.

 

SKANDAL FOTOĞRAFLARLA BELGELENDİ

Çevre sakinlerinin tepkileri üzerine CHP Silifke İlçe Başkanlığı konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek, yetkilileri göreve çağırdı.

CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, düzenlediği basın toplantısında fotoğraflarla bölgede yaşanan hafriyat skandalını gözler önüne serdi.

Bölgede ruhsatsız bir çalışmanın yapıldığını, orman arazilerinin moloz artıkları ile doldurulduğunu, iş makinelerinin usulsüz çalıştığını savunan Uçar, kaçak yapıya da tepki gösterdi. Uçar, “Bu yapı denize sıfır bir şekilde inşa edilmektedir. Faaliyetleri yürüten firma Kıyı Kanunu ve ilgili mevzuatları hiçbir şekilde dikkate almayarak başına buyruk bir şekilde, hepimizin gözleri önünde bir doğa katliamı gerçekleştirmektedir” dedi.

 

DOĞA KATLİAMI VAR

Alandan çıkan hafriyat malzemelerinin izin alınarak izinli döküm alanlarına taşınmasının yasal bir zorunluluk olduğunu belirten Bünyamin Uçar, “Bu taşıma işinin yapacak araçlar için atık taşıma belgesinin alınması gereklidir. Ancak ilgili firmanın ibraz ettiği atık taşıma belgesinde 1 adet araç için atık taşıma belgesi düzenlendiği fakat sahada 10-15 civarında araç ile hafriyat malzemelerinin taşındığı ve izinli döküm sahasına götürülmeyerek kaçak bir şekilde gelişigüzel olarak doğaya döküldüğü ve bir doğa katliamı yaratıldığı görülmüştür.

 

VATANDAŞ ÇİVİ ÇAKAMAZKEN FİRMA BUNLARI NASIL YAPIYOR?

Ayrıca sahada aktif bir şekilde çalışan bir konkasör tesisinin bulunduğu ve şu anda faaliyette olmayan bir beton santrali tesisinin yer aldığı görülmüştür. Bu tesislerin herhangi bir izinlerinin olup olmadığı bilinmemektedir.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ilgili firmaya kaçak bir şekilde doğaya döküm yaptığı için Kabahatler Kanununa göre cezai işlem uygulamıştır. Ancak firma doğaya gelişi güzel döküm yaparak çevre katliamına devam etmektedir.

Narlıkuyu, Canbazlı, Uzuncaburç, Sökün, Kurtuluş ve bir çok mahallelerimizde sit alanlarından dolayı vatandaşlarımız bir çivi bile çakamazken, tapulu arazisini ekip biçemezken, nakliye esnafımız bir kamyon hafriyatı izinsiz dökemezken, bu firma hangi yasa hangi kanun hangi yönetmelikle bu doğa katliamını yapıyor.

 

YETKİLİLERE GÖREV ÇAĞRISI

Adaletin hukukun kanunun tanınmadığı, bu duruma isyan etmemek mümkün mü?

Gözümüzün önünde gerçekleşen bu doğa katliamını durdurmak için, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, devletimizin kolluk kuvvetlerini ve ilgili diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarını göreve davet ediyorum.

Ülkemizde kentimizde her gün bir hukuksuzluk her gün bir kanun tanımazlık her gün bir talanlan ve çevre katliamı ile karşılaşıyoruz.

Tisan’da yapılan çevre katliamına sessiz kalanların neyin karşılığında sessiz kalıyorlar merak ediyorum birazdan sizlerle paylaşacağım bilgi ve fotoğraflar adeta bunu nasıl doğruladığını nasıl kanun ve hukuk tanımazlığı gösterir nitelikte.

 

DÜNYANIN EN GÜZEL 13 KOY’U

Tisan, Mersin Silifke ilçemizde cennetten bir köşedir. Dünyanın en güzel 13 koy’u arasında gösterilen bu cennet koy ve çevresi  yağmalanarak adeta çevre katliamı yapılıyor.

Eski zamanlarda Yunan kolonilerinin bu bölgeye gelip yerleşmiş olduğunu gösteren kalıntılar günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Tisan Yarımadası sırt sırta vermiş iki koydan oluşmaktadır. Koyun tam karşısında bulunan Tisan Adası tepeden bakıldığında göz ve tam karşısındaki koy da kaş gibi durmaktadır. Günümüzde Tisan olarak adlandırılan bu küçük ve sevimli köyün mitolojideki adı Aphrodisias Antik Kenti’dir. Romalılara ve Bizanslılara ev sahipliği yapan bu antik kent, Aphrodit Yurdu olarak bilinen bu antik kentte Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma çok fazla eser mevcuttur. Sadece kilisenin tabanındaki mozaik resimler günümüze kadar gelebilmiş durumda. Kilisenin tabanındaki bu mozaikte keklik, ördek, karabatak gibi Silifke’ye özgü kuşların motifleri yer almaktadır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA