Çevreciler 6’lı masanın Akkuyu kararını bekliyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çevreciler 6’lı masanın Akkuyu kararını bekliyor


 

6’lı masanın ekoloji ve çevre mücadelesine bakışını değerlendiren çevreciler Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’ne dair verilecek kararın en önemli etken olacağını belirtiyor. 6’lı masanın şu ana kadar çizdiği tablo ise ‘kaygı verici’ olarak nitelendiriliyor.

Haber Merkezi

 

Sıcaklık artışı, fosil yakıtlar, termik santraller, plastik atıklar, afetler ve iklim krizi. Kısadalga.net’ten Esra Tokat’ın haberine göre; Dünya iklim krizi sorunuyla nasıl mücadele edeceğini her gün tartışırken ve her bir yandan “Temiz nefes almak istiyoruz” sesleri yükselirken seçime doğru gittiğimiz bugünlerde muhalefet bu sesleri duyuyor mu?

Avrupa Birliği, Almanya’nın 28 milyar dolarlık yenilenebilir enerji planını onaylarken; 2030’da elektriğin yüzde 80’ini tamamen temiz kaynaklardan elde edecekken; Fransa, kısa mesafede uçak yolculuklarını kaldırıp yerine çok daha temiz bir ulaşım olan tren yolculuğu teşvik ederken ve Avrupa Komisyonu da bu kararı onaylarken; Birleşmiş Milletler’in İklim birimi, küresel metan sızıntılarını uydu aracılığıyla denetleyecekken; COP15’de, biyoçeşitlilik kaybını 2030’a kadar yüzde 30 oranında durdurmak ve tersine çevirme kararı alınırken Türkiye’de muhalefetin başını çeken 6’lı masa gelecek için ne vaat ediyor?

Bu soruyu uzun yıllardır Türkiye’de çevre mücadelesi veren Ekoloji Birliği, Nükleer Karşıtı Platform ve Polen Ekoloji Kolektifi'ne sorduk.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüleri Halime Şaman ve Güner Yanlıç, ekoloji alanında 6’lı masanın sistem içi sürdürülebilirlik üzerine bir çalışma kurduklarını kaydederken Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Nükleer Karşıtı Platform Temsilcisi Mehmet Özdağ ise özellikle nükleer enerji konusundaki tutumlarının kaygı verici olduğunu belirtti. Polen Ekoloji Kolektifi’nden Cemil Aksu ise çevre mücadelesi verenlerin en çok dikkat ettiği noktanın Akkuyu Nükleer Enerji Santrali olduğunu vurguladı ve “Akkuyu Nükleer Santrali’nin maliyeti ne olursa olsun kapatacağız demeyen bir partiye çevre mücadelesi verenler oy vermez” değerlendirmesini yaptı.

 

“KAYGI VERİCİ”

6’lı masanın başta iklim değişikliği olmak üzere çevreye bakış açıları, doğal ve kültürel miraslar ve tarım alanlarının korunmasına yönelik kamuoyuna deklare ettikleri bir çalışmanın henüz ne yazık ki bulunmadığını belirten Özdağ, 6’lı masanın Anayasa Taslağı’nda sunduğu 56. maddedeki öneriye değinerek şunları söyledi: “Anayasa’da herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğu zaten vardı. O yüzden bu söylem yeterli değil. Tam tersi kamuoyuna açıkladıkları kadarıyla değerlendirdiğimizde gerek enerji politikalarının gerekse imar politikalarının kaygı verici olduğunu görüyoruz. Örneğin iktidara geldiklerinde özellikle doğalgazlı ve kömürlü termik santrallerin kapatılacağına ilişkin açık ve net bir durum yok."

 

ŞİRKETLERİN KÂRLARINI ÖNCELERSENİZ EKOLOJİK YIKIMA NEDEN OLURSUNUZ”

Türkiye’de ve dünyada mevcut ekolojik yıkımın nedeninin anayasalardan kaynaklanmadığını ifade eden Aksu ise şunları söyledi: “Anayasa’da şu andaki ekolojik yıkıma neden olan birçok uygulamayı engelleyecek maddeler ve yönetmelikler mevcut. Ama bunu kimse önemsemiyor. Bu yüzden sorun Anayasaya eklenecek herhangi bir madde ile çözülemez. Yürütülecek olan ekonomi planı, kalkınma, enerji ve tarım politikaları gibi yaşamı, doğayı ilgilendiren alanlarda hangi adamları atacağınız önemlidir.

 

“6’LI MASA İKTİDARDAN ÇOK DA FARKLI DAVRANMIYOR”

Şaman ise 6’lı masanın muhalefette olduğu için ekoloji/çevre hareketlerini önemsiyor gibi göründüğünü, iktidar karşıtlıklarının desteklenerek yanlarında yer aldıklarını belirtti ve şöyle dedi: “Ancak bizler bu mücadeleyi yürütenler iktidar-muhalefet ayırmadan mücadele ediyoruz. 6’lı masa yerellerde iktidar oldukları yerlerde iktidardan çok da farklı davranmıyor. Yükselen itirazlarımızı da yasa ve yönetmelikleri bahane göstererek tahribatlara sessiz kalıyorlar. Merkezi düzeyde alınan rant ve talan projelerini ‘yasal mevzuatlara uygundur’, ‘biz kamu kurumuyuz, yapmak zorundayız’ gibi cevapları iktidardan çok da farklı olmadıklarının göstergesidir. İklim krizinin yaşam üzerine etkilerini yeterince kavramış görünmüyorlar. İklim krizinin sorumlusu olan sermayeyi gücendirmekten çekinen bir dil kuruyorlar. Hayatın devamlılığını tehdit eden iklim değişikliğine yönelik politika üretmek yerine, kamuoyunda yer bulan meselelerde fotoğraf verdikleri, oy hesapları yapan bir görüntüleri var. Samimiyetin henüz çok uzağındalar."

 

“6’LI MASA AKKUYU’YU CİDDİYE ALMIYOR”

Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı 6’lı masanın koruyucu bir tavır içerisinde olduğunu da unutmadıklarını ifade eden Özdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Bizi de zaten en çok bu nokta kaygılandırıyor. Oysa burada başından beri kamu denetimi olmadan ilerletilen bir süreç var. Onlarca işçi hayatını kaybetti Akkuyu inşaatında, işçiler insanlık dışı şartlarda çalıştırılıyor. Yani Türkiye’nin kontrolünün olmadığı, sahasına giremediği bir inşaattan bahsediyoruz burada. Bizim şu ana kadar nükleer bir faciamız yok ancak nükleer mevzuat faciamız var. Özellikle bu konuyu muhalefet partilerinin göz ardı etmesini gerçekten çok vahim buluyoruz. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde mücadele yürüten bizler bu konunun yeterince ciddiye alınmadığını görüyoruz. Her ne olursa olsun, maliyeti ne kadar olursa olsun, devlet kamu zararına girecekte olsa derhal Akkuyu Nükleer Santral inşaatı durdurulmalı. Milletvekilleri ortalığı ayağa kaldırmalı. Zararın neresinden dönülürse kardır."

 

“AKDENİZ’İN ORTASINA NÜKLEER BOMBA KOYMUŞ OLURSUNUZ”

“Akkuyu Nükleer Santrali’nin maliyeti ne olursa olsun kapatacağız demeyen bir partiye çevre mücadelesi verenler oy vermez” diyen Aksu, bütün dünyanın nükleer santralleri terk etmeye çalışırken Türkiye’nin bu alana girmeye çalıştığını ifade etti. Aksu şöyle dedi: “Dünyanın çözüm üretemediği bir enerji türünde ısrar ediyorsanız siz hem halk düşmanı hem de doğa düşmanısınız. Benim size oy vermem mümkün değil. Nükleer enerji ve nükleer silahlanma konusunda doğru politika geliştirilemezse, Akkuyu’da başından bu yana hukuka aykırı şekilde yürütülen sürece göz yumarsanız, halktan gizli anlaşmalarla sürdürülen ve pek çok iş cinayetine neden olan Akkuyu’daki projeye karşı tutarlı bir tavır alamazsanız ekolojik yıkımı devam ettirirsiniz. Akdeniz’in ortasına nükleer bir bomba koymuş olursunuz."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA