Erkek adalet değil gerçek adalet! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Erkek adalet değil gerçek adalet!


 

Mersin’de Kadın Savunma Ağı üyesi kadınlar; eski eşini falçata ile yaralayan faile verilen cezanın yetersizliğine dikkat çekti.

BARIŞ ÇOBAN

 

Antalya’da Abdurezzak Aydın, boşandığı Meral Demir Fesli ve eski eşinin Fesli’nin evlendiği Erden Fesli’ye falçata ile saldırmış, ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Açılan davanın 5. celsesi Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 Aralık günü görüldü. Abdurezzak Aydın’a Meral Fesli’ye yönelik suçtan 14 yıl ve Erden Fesli’ye yönelik işlediği suçtan 11 yıl hapis cezası verildi.

Mersin’de Kadın Savunma Ağı üyeleri, mahkemenin kararına tepki göstererek, failin üst sınırdan ceza almasını istedi.

 

ÜST SINIRDAN CEZA ALMAMASI İÇİN BİR ÇOK DELİL GÖRMEZDEN GELİNDİ

Kadınlar adına bir basın açıklaması yapan Kadın Savunma Ağı üyesi Ceren Şahbaz, 6 Nisan 2022 günü Antalya’nın Kepez ilçesinde Abdulrezzak Aydın isimli erkeğin şu an aralarında olan Meral Demir Fesli ve Erden Fesli’yi kasten ve tasarlayarak öldürmeye teşebbüs ettiğini söyledi. “Meral’in eski eşi olan fail çocuklarını görme bahanesi ile girdiği evde Meral ve eşine falçata ile saldırarak ağır şekilde yaralamış, işkence ederek ölmelerinden emin olana kadar beklemiştir. Ancak polisin kapıyı kırmasıyla fail etkisiz hale getirilmiştir” diyen Şahbaz, “Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 5. celsesinde fail Abdulrezzak Aydın, Meral Fesli’ye yönelik suçtan 14 yıl, Erden Fesli’ye yönelik işlediği suçtan 11 yıl toplam 25 yıl ceza aldı. Failin daha önce Meral’i tehdit etmiş olması, kamera görüntüleri, tanık beyanları, kapıyı içerden kilitlemesi söz konusu iken mahkeme sanığın tasarlamaya yönelik eyleminin tespit edilemediği yönünde karar vermiştir.  Kamuoyunda çok fazla yankı bulan bu davada faile haksız tahrik indirimi, iyi hal indirimi uygulanmamış ancak fail erkeğin üst sınırdan ceza almaması için de bir çok delil görmezden gelinmiştir. Suçun eski eşe karşı işlenmiş olması cezanın ağırlaştırılmasını gerektirirken bu da dikkate alınmamıştır.  Erkek yargı bir kez daha fail erkekten yana tutum almıştır. Erkekler ‘seni öldürürsem 3 gün yatar çıkarım bana bişey olmaz’ deme cüretini işte erkek yargının bu kararlarından alıyor.

 

ÖZSAVUNMA HAKTIR 

Fail erkeklerin işlediği suçlarda indirime gerekçeler bulunurken, hayatını savunan, özsavunma hakkını kullanan kadınların yargılandığı davalarda lehine hususlar göz ardı ediliyor. Oysa ki bir günde 4 kadının öldürüldüğü, 6284 sayılı yasanın gereklerinin uygulanmadığı koşullarda özsavunma haktır.

Katledilen kadınların çok büyük bir kısmı eş, eski eş, sevgili, baba yani en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor. İktidarın aile politikaları ve erkek egemen sistemden güç alan erkekler boşanmış olsa dahi kadınların hayatlarını tahakküm altına alma, alamadığında şiddet uygulama hatta öldürme hakkını kendinde buluyor. Çünkü bu sistem kadınların canları pahasına kutsadığı ailelerin devamı için erkeklere kadınlar üzerinde sonsuz denetim hakkı veriyor. Aileyi değil kadınları koruyun.

Kadına yönelik şiddete karşı öncelik önleyici politikalar üretmek ve kadınları şiddete karşı korumak olmalıdır. Şiddetin önlenemediği yerde adil yargı kararları caydırıcılık açısından önemlidir. Ayrıca cezasızlıkla ödüllendirilen erkeklerin kadınlara ve çocuklara yönelik yeni suçlar işlediği pek çok örnekte defalarca karşımıza çıkmıştır. Fail Abdulrezzak Aydın infaz hükümleri ve tutuklu kaldığı süre dikkate alındığında yaklaşık 15-16 yıl sonra aramızda olarak güvenliğimizi tehdit edecektir.

Meral avukatı aracılığıyla mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz ederek, failin üst sınırdan ceza alması için temyiz yoluna gitmiştir. Gerçek adalet sağlanana kadar davanın peşini bırakmayacağız. Arkadaşımızı ve eşini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs eden Abdülrezzak Aydın üst sınırdan cezalandırılsın. Meral için adalet istiyoruz. Erkek adalet değil gerçek adalet! Yaşasın kadın dayanışması! Yaşasın feminist özsavunmamız!” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA