MİLLETİN MALI MİLLETTE KALDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİLLETİN MALI MİLLETTE KALDI!


 

Kent girişinde liman karşısında ki devasa alanın imar durumunun belediye hizmet alanında çıkarılarak ticaret, konut ve turizm alanına dönüştürülmesine geçit verilmedi ve milletin malı millette kaldı!

Hediye Eroğlu

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Ocak Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Kent girişinde liman karşısındaki 160 nektarlık dev arazinin belediye hizmet alanı olan imar durumunun konut + ticaret ve turizme dönüştürüleceği kritik maddenin oylandığı mecliste gerilim tavan yaptı.

 

KAFALAR DEĞİYİNCE NE DEĞİŞTİ?

Konuyla ilgili sert muhalefeti ile öne çıkan MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara, “Burası geçen dönemde planları yapılmış, uzun süre mecliste tartışılmış, kentin gündemini meşgul etmiş, parsel bazlı yoğunlukların, depolama alanlarının ve ticari merkezin konuşulduğu bir alan olarak geçen dönemden bu meclise sarkan bir konu. Şehrin gündemini bu kadar işgal eden bu yerde ne var, neler oluyor? 2019’da bu meclise geldi konu ve o gün burada komisyonda üye arkadaşlar özellikle buna çalışılması gerektiğini, özel proje alanı olduğunu söyleyerek idareye iadesini istediler. 38 ay sonra konu yeniden gündeme geliyor. O dönemden buyana özel çalışılması gerektiğini söyleyen arkadaşlar nasıl bir çalışma yaptılar? Bir önceki plan ile şimdiki plan arasında farklılıklar var.

Buradaki belediye hizmet alanları kamuda kalmalı. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak çok büyük kiralar ödüyoruz. Belediye hizmet alanlarımız yok.Ama şildi buranın şimdi ticaret artı turizm alanı yapılmak istendiğini görüyoruz.
Ayrıca geçmişte olmayıp bugün eklenen planların en üst kısmında iki parsel var. Eski otogar diye tabir edilen yer ile karşısında ki makine ikmal olan yer belediye hizmet alanıyken ticaret artı konut alanına çevrilmek isteniyor. Burası metro inşaatının olduğu bir yer. Metro alanı olan yer nasıl ticaret alanı olur? Konu; ‘satmayacağım, ticaret olsa ne olacak?’ demekle geçiştiremeyiz.Yarın bu meclisi kimlerin yöneteceğini bilemeyiz. Belediye hizmet alanlarını ticari alanlara çeviriyoruz. Bu konunun tekrar komisyona çekilmesini, irdelenmesini arz ediyorum. Kafalar değişince ne değişti?” diye konuştu.

 

“KİM SÖZ VERDİ SİZE?”

Topkara’nın açıklamalarına Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer tepki gösterdi. Topkara’nın kendi grubunun komisyonda düzenlemeye ‘evet’ dediğini söyleyip, “Kafalar değişince ne değişti sayın Tat, sayın Kılınç?” diyerek Mahmut Tat ile Fahrettin Kılınç’a topu attı.

Seçer, “Metro inşaat alanın olduğu yer, eski otogar, makine ikmal kimin malı, kamunun malı. Siz beni itham altında bırakıyorsunuz. Sen bir daha yönetime gelirsin kocaman bir bina yaparsın. Bana akıl vermeyi bırakın, teknik olarak usul olarak hata mı yapmışız onu anlatın” dedi

Seçer iddialarının boş olduğunu savunduğu Topkara’ya yüklendi. Mehmet Topkara ise “Söylediklerimin neresi boş? Yok mu başkanım? Grupta karar alınmadı, kim söyledi bunu? Kim söz verdi size?” diyerek sert bir çıkış yaptı.

Vahap Seçer ise “Siz önceki dönem kontrol altına alsaydınız. Yönlendiriyorsun. Yanlış şeyler söylüyorsun. Öyle bir anlatıyorsun ki kendi grubun hayır demiş biz evet demişiz. Bırak kafayı gövdeyi” dedi.

 

MİLLETİN MALI MİLLETTE KALACAK ÇIKIŞI SALONU GERDİ

Bunun üzerine Mehmet Topkara, “Milletin malı millette kalacak” dedi ve tansiyon yükseldi. Vahap Seçer’in “Sen bana ders verecek nitelikte değilsin, hadi oradan. Sen beni zan altında bırakıyorsun” diyerek bağırması üzerine salon karıştı.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz başta olmak üzere bazı isimlerin Topkar’ya destek vererek Vahap Seçer’e yüklenmesi üzerine toplantıya ara verildi.

Aranın ardından yeniden başlayan görüşmelerde Topkara, özür beklediğini söyleyerek, “4 dönemdir belediye meclis üyeliği yapan geçmişte belediye başkanlığı yapmış bir insanım. Gittiğim yerlerde, ‘Topkara sen doğruları iletiyorsun ama başkan seni azarlıyor’ diyorlar. Siz bu hakkı nereden alıyorsunuz? Biz de belediye meclis üyesiyiz, biz de seçilerek geliyoruz. Bazı konular hakkında fikirlerimizi beyan edebilirsiniz. Siz iki lafın arasında genel siyaset de yapıyorsunuz” tepkisi verdi.

 

BELEDİYE HİZMET ALANINA İHTİYAÇ VAR

Bunun üzerine Vahap Seçer, “Halkın malını bir başkasına mı verdik?” diyerek zan altında bırakılmasına tepki gösterdiğini söyledi.

Topkara ise “Kafanıza bir şey takıp öyle dayatmaya çalışıyorsunuz. Başka açıdan bakamıyorsunuz. Bu plan daha önceki plan ile aynı değil. Yollar yok. Bu şehirde 4 belediye hizmet alanı var, biri de metro inşaatının yapıldığı yer. Neden ticaret + konut alanı yaparız? Bunu kim getirdi? 2018’den önce ne oldu önemli değil şuan burası belediye hizmet alanı, kamunun ihtiyacı var” yanıtı verdi.

Seçer, “Bana göre ihtiyaç yok” derken, Topkara, belediyenin kiracı olmasından dolayı bir çok biriminin farklı yerlerde olduğunu ve çok yüksek kiralar, aidatlar ödemek zorunda kaldığını anımsattı.

Vahap Seçer, “Daha uygun” yanıtı verince, Topkara, “Biz ticari bir işyeri değiliz. Halk adına yönetiyoruz” dedi.

Topkara ise, “Halkın malı olan tapulu bir yeri neden ticaret yaparız? Toplu konut yapacağımız çok yer var. Belediye binası yapabileceğiniz yer yok. Alan yok. Elinizdeki yeri de ticaret alanı yapıyorsunuz. Kırmızı lacivert, özel idare yıkılıyor, hepsi ayrı ayrı yerlerde. Burada itham yok. Planda özel proje alanı olan yere siz iki tane alan eklediniz. Bunu ekleyemezsiniz. Öte yandan bu kararın çıktığı gün komisyonda yeterli çoğunluk yoktu. Grup kararı filan da yok burası ile ilgili.

Sizden özür bekliyorum. Bunu bana söylerseniz bir gün ben size daha ağırlarını söylerim. Bu meclise de, meclise de, sana da bana da yakışmaz” diye konuştu.

 

GÜLTAK SESSİZLİĞİNİ SEÇER’İN ISRARI İLE BOZDU

Kendi bölgesi ile ilgili bu önemli konudaki tartışmada sessiz kalmayı tercih eden Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise Vahap Seçer’in ısrarla görüşünü istemesi üzerine söz alarak, “Buralarla ilgili hiçbir görüş bildirmedim, Akdeniz Belediyesi’nin alanı ile ilgili teklifimiz oldu. Yeni gördüğüm için bunlar grupta konuşuldu. Biz Akdeniz Belediyesinin yerinin, limanın karşısındaki alanı belediye hizmet alanı yapma şansımız yok zaten belediye binamız var. Bunun dışında bir görüşümüz yok. Bundan 4 yıl önce yapılan uygulama ile bu uygulamanın çok bir farkının olmadığını hatta ekstra işler olduğunu gördüm. Geri çekilerek tekrar tartışılmalı” dedi.

 

AKDENİZ’DE FAYDALANACAKTI

Tartışmaların ardından Başkan Seçer teklifin geri çekilmesi önerilerine yanaşmayarak doğrudan oylatma kararı aldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ikinci dönemine ilişkin hayata geçirmek istediği sosyal toplu konut projesi için yapılan düzenlemeye onay verilmeyerek milletin malı millette kalmış oldu.

Bölgede 13 dönüm yeri bulunması nedeniyle fayda sağlayacak Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da, Cumhur İttifakı’ndan MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara ve ona destek veren Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın destek vermesi ile geçirilmedi.

MHP Grup Başkan vekili Mahmut Tat ile partinin önde gelen isimlerinden Fahrettin Kılınç düzenlemeye geçit verilmesini desteklese de, Topkara’nın sert muhalefeti Cumhur İttifakı’nın düzenlemeye destek vermemesini sağladı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA