RANT DÜZENLEMESİ MECLİSTE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

RANT DÜZENLEMESİ MECLİSTE!


 

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın anlaşması ile rant sağlanacak tartışmalı imar düzenlemesi komisyonlarda oy çokluğuyla kabul edilmesi ile bugün mecliste oylanacak. Kentten habersiz yapılmak istenen değişiklik daha önce itirazlar gelmesi üzerine geri çekilmiş, ancak bölgede büyük araziler toplayan kentin tanmış iş insanlarının devreye girerek lobi çalışması yapıp, siyasilere baskı yaptığı öne sürülmüştü.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Ocak ayı Olağan Toplantısı I. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

Birimlerden gelen 27 konunun görüşüleceği toplantıda komisyonlardan gelen 17 madde de ele alınacak.

Toplantıda ilk olarak Toroslar Belediye Meclisi’nin 07.12.2022 tarihli ve 95 sayılı kararı doğrultusunda belirlenen kırsal mahalleler kararı oylanacak. Toroslar Belediye meclisinde tartışmalara konu olan 41 mahallesinin kırsal mahalle olarak kalmasına ilişkin teklife CHP muhalefet ediyor.

Toplantıda Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda; Tarsus İlçesi, Mantaş Mahallesi, 115 ada 32 parsel numaralı taşınmazda “Mezarlık Alanı” yapılmasına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile ilgili da görüşülecek.

Ayrıca toplantıda Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı'nın talebi doğrultunda; Toroslar İlçesi, Arpaçsakarlar Mahallesi 149 ada 4 parsel ve çevresinde Mersin Halk Ekmek Fabrikası yapılmak üzere 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile ilgili konunun görüşülmesi de yapılacak.

Toplantıda Toroslar İlçesi, Arslanköy Mahallesi 114 ada 59 parselin "Eko Turizm Alanı" olarak işaretlenmesine ilişkin hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile ilgili teklif te ele alınacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Denetim Komisyonu’na üye seçiminin de yapılacağı toplantıda 2023 Mali Yılı Vergi, Harç ve Ücret Tarifesinde yer alan Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığının gelirleri arasında bulunan "Hobi Parkı Kiralama Ücreti (Aylık)" gelir kaleminin "Hobi Parkı Kullanım Ücreti (Aylık)" olarak değiştirilmesi ile ilgili teklifte görüşülecek.

Kadın Konukevi hizmetinden yararlanan kadınlar ve çocuklar için verilen günlük harçlık miktarının da belirleneceği toplantıda, Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı ve kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan araçların ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz devri ile ilgili konuda görüşülecek.

 

DENİZKIZI AŞ YİNE SERMAYE ARTTIRIMI İSTİYOR

Toplantıda daha sonra komisyonlara havale edilen konular görüşülecek. İlk olarak belediyeye bağlı toptancı hal kompleksleri içerisinde faaliyet gösterenler meslek mensubu esnaflardan 2023 yılı için alınacak teminat tutarının belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konunun görüşüleceği toplantıda, daha sonra Denizkızı Turizm A.Ş.’nin talebi doğrultusunda; şirketin, Silifke Kargıcık Kültür Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi için yatırım amaçlı kurulan Mersin Kargıcık Turizm ve Yatırım  AŞ ortağı olarak faaliyette bulunduğundan bahisle, 10 milyon TL sermaye artırımı ile ilgili teklif oylanacak.

 

TARTIŞMALI MADDE MECLİSTE

Meclisin en can alıcı gündem maddesi ise tartışmalara konu olan Mersin Kent Merkezi Doğu Girişine (Liman Arka Bölgesi) ilişkin 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na müştereken havale edilen konunun görüşülmesi olacak.

 

KOMİSYONDA OY ÇOKLUĞUYLA GEÇTİ

Sık sık siyasi çekişme ile karşı karşıya gelen CHP’li Büyükşehir Belediyesi ile AKP’li Akdeniz Belediyesi’nin anlaşması ile Büyükşehir Belediyesi’ne gelen imar düzenlemesi komisyonda oy çokluğuyla kabul edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in toplu konut projesi için belediye hizmet alanı olan kent girişindeki 160 hektarlık özel proje alanını konut + ticaret ve turizm alanına dönüştürmesine Akdeniz Belediyesinin yeşil ışık yakması ile teklifin mecliste sandalye üstünlüğüne sahip Cumhur İttifakı’nca da destek görerek kabul edilmesi bekleniyor.

 

KENTİN HABERİ YOK

Kentten habersiz, oldu bittiye getirilerek yapılmak istenen değişiklik daha önce itirazlar gelmesi üzerine geri çekilmişti. Ancak son görüşmelerde bölgede büyük araziler toplayan kentin tanmış iş insanlarının devreye girerek lobi çalışması yapıp, siyasilere baskı yaptığı öne sürülmüştü. Hatta il başkanlarına giden iş insanlarının bölgedeki imar düzenlemesi teklifinin kabul edilmesi için bastırdığı öne sürülmüştü. Gerek CHP’de gerek AKP ve MHP’de teklife karşı çıkan meclis üyeleri direnmeye çalışsa da belediye başkanlarının rant sağlamak amacıyla hayata geçirmek istediği düzenlemenin önünde kimse duramıyor.

 

SEÇER TOPLU KONUT YAPMAK İSTİYOR

İl başkanları ile görüşmeler yapıldığı ve düzenlemenin kimlerin talebi ile gündeme getirildiği partiler içinde tartışma konusu olurken, Büyükşehir Belediyesi’nin statüsü değişen alanlara dair değişiklik sonrası nasıl bir kullanıma gideceği de ortaya çıktı. Söz konusu bölgede Büyükşehir Belediyesine ait 90 hektarlık bir alan bulunurken, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in bu alana ikinci dönemde seçilmesi halinde Toplu Konut Projesi yapmak istediği öğrenildi.

 

YILLARDIR SERBEST BÖLGE VE LİMAN İSTİYOR

Kent girişinde, Mersin Ticaret Borsası karşısında yer alan ve yıllarca “Bu görüntüler Mersin’e yakışmıyor” tepkisiyle şehre kazandırılması beklenen devasa belediye hizmet alanı, 1996 yılında özellikle Mersin Serbest Bölgesi için genişleme alanı olarak değerlendirilmek üzere ticaret alanı olarak imar planlarında göründü. Ancak 2019’da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, buraya belediye hizmet binası yapmak için harekete geçti ve bölgenin imar durumunu ticaretten, belediye hizmet alanına çevirdi.

Kentin en değerli bölgesinde yer alan ve belediyenin elinde hali hazırda kent merkezindeki en büyük alan olan söz konusu bölgenin yıllardır, kente kazandırılması beklenirken Mersin Serbest Bölgesi ile liman da yıllarca bu alanı ele geçirmeye çalıştı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA