Akdenizli kadınların hasat sevinci | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akdenizli kadınların hasat sevinci


 

Akdeniz Belediyesi, Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi üyesi kadınlar ile Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü desteğiyle, yaklaşık 3 buçuk ay önce İhsaniye (Melemez) Mahallesi’ndeki 2 dönümlük araziye ekilen şevketi bostan bitkisinin hasadı gerçekleşti.

Haber Merkezi

 

Yaklaşık 3 ay önce Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak'ın da katılımıyla tohumlarının ekildiği şevketi bostanın sağlığa birçok faydası var. Tıp dünyası tarafından da kabul edilen bu otun; böbrek, karaciğer, baş ağrısı, şiddetli ateş, bronşit, sarılık gibi hastalıklara iyi geldiği biliniyor.

Akdeniz ilçesine bağlı Bağcılar (İhsaniye-Melemez) Mahallesi’nde düzenlenen “Şevketi Bostan Şifa Olsun” projesi hasat etkinliğine AK Parti Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mustafa Nevzat Zayim, Renkli Eller Kadın Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz ile Akdenizli kadın üreticiler katıldı. Faydaları saymakla bitmeyen ve ilaç üretiminde de kullanılan şevketi bostan bitkisi, Akdenizli kadınlar için ciddi ekonomik gelir sağlayacak. Dekar başına yaklaşık 600-900 kilo arasında hasat verimliliği beklenen şevketi bostanın kilosu 60 TL’den satılıyor.

 

“TIP DÜNYASINDA UZUN ZAMANDIR KULLANILAN BİR BİTKİ”

Hasada katılan AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, şevketi bostandan yapılan yemeklerin tadına baktıklarını ve çok beğendiğini söyledi. Bitkinin, uzun zamandır tıp dünyasında kullanıldığını belirten Yılmaz; şevketi bostanın faydalarını anlatarak; “En bilinen özelliği idrar söktürücü, taş düşürücü olması. Özellikle kolon kanseri gibi birçok kanser türünde de faydalanılıyor olması bunu tıbbi bir bitki haline getiriyor. Burada güzel olan; bir yandan topraklarımızı verimli kullanırken, bir yandan köylü kadınlarımızın yetiştirdiği ürünlerden para kazanabilmeleri bizleri mutlu ediyor. Devlet, belediye ve kadınlarımızdan oluşan güzel bir işbirliği var. Bizim de bu hizmetleri sağlayan Akdeniz Belediye Başkanı Sayın Gültak’a sahip çıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

“AKDENİZLİ KADINLARA DESTEK OLDUK, İMKANLAR SAĞLADIK”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise 3 buçuk ay gibi kısa süre önce tohumlarını ektikleri şevketi bostan bitkisinin şimdi hasadını yapacaklarını belirterek, "Seçildiğimiz günden bu yana kadın kooperatifleri kurduk. Onlara hibeler alarak mutfaklarını kurup, satış mekânları verdik ve kooperatiflerini büyüttük. Sonra da hızlı bir şekilde tarıma el attık. Geçen aylarda stevia ve moringa bitkilerinin hasatlarını yaptık. Bugün de burada kadınlarla birlikte şevketi bostanın hasadını ve satışlarını gerçekleştireceğiz. Yakın tarihte; atamızdan kalan karabuğdayın dikimlerini de yaptık. İnşallah kısa sürede onun da hasadını yapacağız. İşin içinde kadınlarımız olunca huzur ve barış oluyor, sevgi oluyor, muhabbet oluyor. Kadınlarımız bir yandan kooperatifle el sanatları üzerine, dikiş nakış üzerine birçok üretim yaparken şimdi belediyenin arazilerinde belediyenin verdiği imkanlarla tarıma da el atmış oluyor. Kadınlar şu an bu bitkileri internet üzerinden satıyorlar. Böylelikle bölgemize kadınlar sayesinde katma değer sağlamış oluyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Melemez’in yerel ve ulusal ölçekte tanıtımına da büyük katkı sağladıklarını kaydeden Başkan Gültak, Girit Mutfağına özgü ekmek kültürünün neredeyse yok olacağını, bu nedenle mahalleye yeni fırınlar yaptıklarını anlattı; köydeki evlerin yarısını mavi beyaza boyadıklarını, kalan evleri de yakın zamanda boyayıp otantik bir hava yaratacaklarını söyledi.

 

“BİZE DESTEK VEREN HERKESİ BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE TUTARIZ”

Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz ise konuşmasında; “Buradaki Girit kültürünü geliştirmek ve tanıtmak amacıyla bir takım çalışmalar başlatmıştık. Başkanımız Mustafa Gültak başkanlığında sürekli toplantılar yapıyor ve farklı projeler de uyguluyoruz. Bu proje İl Tarım Müdürlüğü’nde görev yapan Şebnem Kurt tarafından hazırlanan bir proje. Biz, bize hizmet veren, destek veren herkesi başımızın üstünde tutarız. Başkanım elinizi üzerimizden çekmeyin. Biz de sizi çok seviyoruz ve destekliyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından tüm katılımcılara; şevketi bostan bitkisi ile hazırlanan ve Girit Mutfağına özgü yemekler ikram edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA