ANAMUR BELEDİYESİ NASIL İKNA OLDU? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANAMUR BELEDİYESİ NASIL İKNA OLDU?


 

Anamur Bozdoğan Köyü’nde, 1. derece doğal sit alanı ile 1. derece arkeolojik sit alanının yanı başına kurulmak istenen jeotermal sondaja yöre halkı tepki gösterirken önce karşı çıkan belediye ne olduysa daha sonra projeye onay verdi ve işlemler yeniden başladı. Şimdi yörede Anamur Belediyesi’nin nasıl ikna olduğu sorusuna yanıt aranıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Doğayı katletmeye yönelik maden ve mermer ocakları ile başı dertte olan Mersin’in Anamur ilçesine birde jeo termal sondaj şoku geldi.

Öz Şimşek Jeotermal Enerji Sistemleri Şti. Mersin’in Anamur ilçesi Bozdoğan Köyünde Jeotermal Kaynak Arama Projesini hayata geçirmek geçen iki yıl önce harekete geçti.

Ruhsat sahasının tamamı Bozdoğan Mahallesini kapsayan hatta bir kısmı Çarıklar, Çeltikçi Mahallesini de içerisine alan bölgede sondaj çalışması yapılacak sahalar 1. derece doğal sit alanı ile 1. derece arkeolojik sit alanlarına komşu olması nedeniyle tepki çekti.

BELEDİYE ÖNCE KARŞI ÇIKTI, SONRA ONAY VERDİ

Köylüler gerek yaşam alanlarının gerekse de tarımsal üretim tehdit etmesinden endişe edilen projeden vazgeçilmesini isterken önce karşı çıkan belediye ne olduysa projeye onay verdi ve işlemler yeniden başladı.

Ege Bölgesi’nde tarımı bitiren jeotermal santrallere muzun başkenti olan Anamur’da da izin verilmesine karşı direnen yöre halkı, belediyenin önce projeye karşı çıkıp daha sonra onay vermesine tepki gösterdi.

 

SAHALAR; YERLEŞİM YERLERİNE, ORMANA TEHDİT!

Anamur Belediyesi daha önce projeye karşı çıkma gerekçesine dair Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderdiği yazıda projenin tehlikelerine başlıklar halinde dikkat çekmişti.

Yazısında; poligon 3 nolu sondaj sahasının köy yerleşik alanı sınırına yaklaşık 150 metre olduğunu işaret eden Anamur Belediyesi ayrıca sahanın, tarımsal arazilerin ortasında kaldığını, orman alanına çok yakın olduğunu ve de yakın mesafede yerleşim bulunduğunu vurgulamıştı.

Belediye ayrıca poligon 2 nolu sondaj sahasının da köy yerleşik alanı içinde kaldığını, saha bölgesinde yerleşimin ve tarım faaliyetlerin devam ettiğini, poligon 1 nolu sahanın ise 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar planı kapsamında kaldığı ve 1. Derece Doğal Sit alanı kapsamında kaldığını belirtmişti.

 

DOĞA, KÜLTÜR VE TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Anamur Belediyesi olumsuz görüş verdiği projeye dair, “Bozdoğan Mahallesi genel anlamda turistlik ve de doğal yaşam alanı olarak önemli yerlerden olup, Mahalle içerisinde Kültürel Miras olan Mamure kalesi, Tabiatı korunan 1 . Derece Doğal Sit Alanı v e Mahallenin en doğusunda bulunan Pullu Tabiat Parkı bulunmaktadır.  Yukarıda yazılı olan durumlar göz önüne alındığı taktirde yapılması planlanan jeotermal sondaj çalışmasının ilçemiz doğa, kültür ve turizm açısında olumsuz yönde etkileyeceği, sondaj sahası içerisinde evleri bulunan halkımızın rahatsız olacağı ve tarımı olumsuz etkileyeceği görüşü ile ilgili proje ve araştırma çalışması kurumumuzca uygun görülmemektedir” ifadelerine yer verilmişti.

 

EN TARTIŞMALI BÖLGE PROJEDEN ÇIKARILDI

 

 

Yeniden başlatılan süreçte Öz Şimşek Jeotermal Enerji Sistemleri Şti.’nin 2 milyon 167 bin 676,00 TL bedelle hayata geçirmeyi planladığı projede, Tarım ve Orman Bakanlığı, 7. Bölge Müdürlüğü ve diğer görüş sorulan kurumlar tarafından olumsuz görüş bildirilen ruhsat alanı bin 242,61 hektar olan Poligon-1 alanını projeden çıkarttığı görüldü.

Proje kapsamında kullanılması planlanan Poligon 2 alanı kadastro dışı hazine arazisi olsa da Alaköprü Barajı Sulama Hizmet Alanı içinde kalan ve yöre halkı tarafından tarımsal faaliyete kullanılıyor.

Öte yandan ruhsatlandırılmak istenen Poligon 3 alanının orman arazisi olduğu da bizzat proje dosyasında belirtiliyor.

 

YÖRE HALKI DİRENECEK

Ancak iki aylık bir sürede yapılması planlanan sondaj çalışmalarının yöreye vereceği zararlara ilişkin endişeli halk, ülkedeki diğer örneklerde yaşanan acı tecrübelerin Anamur’da da vücut bulmasına karşı örgütleniyor.

Ruhsat sahalarına yakın bölgelerde yaşayanlar mahalle toplantılarında bir araya gelerek, doğayı katletmeye yönelik Öz Şimşek Jeotermal Enerji Sistemleri Şti.’nin jeo termal sondaj çalışmalarına karşı örgütlü mücadele ile direniş göstermeye hazırlanıyor.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA