TMMOB Mersin İKK ses verdi ama! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TMMOB Mersin İKK ses verdi ama!


 

Sessiz kalmaları ile eleştirilen TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, ucube 37 katlı gökdelen için adeta suya sabuna dokunmayan bir açıklamaya imza attı!

Haber Merkezi

 

Mersin Mezitli’de yapımı süren 37 katlı gökdelen inşaatına sesiz kalmakla eleştirilen TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu (İKK), sessizliğini bozdu.

Ancak adeta suya sabuna dokunmayan bir açıklamaya imza atan TMMOB Mersin İKK, hukuksal mücadele ile projenin üzerine gitmektense, ruhsat projelerinin yeniden gözden geçirilmesi temennisinden öteye gitmedi.

 

ADNAN MENDERES KISMEN DOLGU ÜZERİNE İNŞA EDİLDİ

Konuyla ilgili TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İbrahim Y imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Yaptığımız inceleme de Mezitli ve Yenişehir ilçe sınırları içerisinde yer alan Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yer alan parsellerin mevcut durumda kat yüksekliklerinin zemin+ 5 kat ile zemin+ 20 kat arasında değiştiği tespit edilmiştir.

Söz konusu bölgenin onaylı imar planlarına bakıldığında ise kat yüksekliklerinin 10-18 kat arasında değiştiği tespit edilmiştir. Mezitli İlçesini kapsayan kısımda kat yüksekliği 10 kat ile sınırlandırılmıştır.

Ancak Söz konusu Adnan Menderes Bulvarı kısmen deniz dolgusu üzerine inşa edilmiş alanlardan oluşmaktadır.

Bizler TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak imar planlarının onaylanma aşamasında kat yüksekliklerinin belirlenir iken yakın çevresinde yer alan dokunun dikkate alınarak kat yüksekliği belirlenmesini talep etmiş özellikle zeminde dolgu ve sıvılaşmanın olduğu alanların imara açılmaması gerektiğini belirtmiştik.

 

GEÇMİŞ DÖNEM YÖNETMELİKLERİ KULLANILARAK YÜKSELİYORLAR…

Maalesef görüyoruz ki kat yükseklikleri imar planlarında 5 kat – 10 kat ve ya 18 kat olarak belirlense dahi geçmiş dönem yönetmelikleri kullanılarak yükseklik serbest maddesi esas alınarak Adnan Menderes Bulvarı üzerine bazı projelerde mevcut imar planlarının ve mevcut siluetin dışında kat yüksekliklerinin belirlendiğini görmekteyiz. 

2017 yılına kadar geçerli yönetmelikler de kat yükseklikleri serbest olarak uygulanmış ve kentimizde birçok bölge de kat yükseklikleri tamamen arsa büyüklüklerine göre belirlenmiş ve sahil bandımızda birçok proje buna göre onaylanmıştır.

Maalesef ki bazen kanun ve yönetmelikler kullanılarak yasallık kazandırılan bu tarz alanlar kamu vicdanını yaralamaktadır. Bizler Meslek odaları olarak ilgili yönetmelikleri referans alarak bilimsel görüşlerimizi ortaya koyarken kamu vicdanı açısından söz konusu bölgede 25-30 katlı yapıların yapılmasını kent estetiği ve kentsel rantın eşit dağılımı anlamında uygun olmadığını ifade etmekteyiz. 

 

YÜKSEK YAPILAR TÜM KESİMLERCE ELE ALINMALI VE TARTIŞILMALI

Diğer yandan; kentleşmenin hızlı artışıyla günümüz modern kentlerinde genel yapılaşma alışkanlığı haline gelen yüksek binaların kent iklimi ve kent üzerindeki zararlı etkisi ve oluşturduğu mikro-iklimsel kent bölgelerinin kentte yaşayanların yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir. Sürdürülebilir ve sağlıklı kentler yaratmak adına toplum yararını temel alan ve kent/çevre hakkı yaklaşımlarını özümseyen planlama disiplini çerçevesinde temel şehircilik İlkelerine uygun yapılaşma gerçekleştirilmesi kentimiz için son derece önemlidir.

Kentimizde yüksek yapılarda hangi idari hükümlerin esas alındığı ve hangi koşullarda yapılaşmaya gidildiği tüm kesimlerce ele alınmalı ve tartışılmalıdır.

Belirtmiş olduğumuz tüm hususlar nezdinde, ilgili kurum ve kuruluşlara çağrımız belirtmiş olduğumuz kaygılarımız ve öngörülerimiz dikkate alınarak söz konusu projelerde mevcut imar planlarında belirlenen yüksekliklerin dikkate alınarak ruhsat projelerinin yeniden gözden geçirilmesi, kentte yaşayanların kaliteli yaşam hakkı üzerindeki endişe ve talepleri dikkate alınarak yapılaşmasının gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz.” 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA