‘İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ’


 

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi üyeleri, Ocak ayı kamu emekçileri ücret talebi ile ilgili sokağa inerek, “Ne Memur Sen’in satış sözleşmesi, ne TÜİK’in sahte enflasyonu… İnsanca yaşayacak ücret istiyoruz!” diye haykırdı.

BARIŞ ÇOBAN

 

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, TÜİK'in açıklamış olduğu enflasyon rakamına karşı basın açıklaması yaptı.

Satış Sözleşmesi sonucu Ocak ayında memur ve emeklilerine yapılacak yüzde 8'lik zam ve TÜİK'in belirlediği enflasyon oranına göre verilecek enflasyon farkını kabul etmediklerini söyleyen sendika üyeleri “sefalete teslim olmayacağız!” vurgusu yaptı.

Maliye Binası önünde yapılan eylemde basın açıklamasını okuyan BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, “Yeni yılın bu ilk günlerinde, yine ülke genelinde alanlardayız, insanca bir yaşam, güvenli bir gelecek ve güvenceli bir iş için mücadele kararlılığımız sürüyor!” dedi.

Doğan, yaklaşan seçimlerle birlikte emekçileri hatırlayan siyasi iktidarın, daha dün aşağıladığı, hatta ekonomiye darbe girişimciliği ile suçladığı “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” için hummalı çalışmalar sonrasında müjdeler açıkladığını söyledi.

 

KAMU EMEKÇİSİNİN MAAŞI ASGARİ ÜCRETE YAKLAŞIYOR

İktidarın, kamu emekçilerine dört meslek grubu üzerinden vaat ettikten yıllar sonra verilen 3600 ek gösterge ile kamu emekçilerinin ek gösterge sorununu çözdüğünü zannettiğini söyleyen Murat Doğan, “İktidarı döneminde kamuda güvencesiz çalışmayı temel istihdam biçim olarak yaygınlaştıran siyasi iktidar, sözleşmeli kamu emekçilerine kadro vaat ederek yaklaşan seçimler için oy devşirmeye çalışıyor.

AKP iktidara geldiğinde asgari ücretin altında emekli maaşı yokken, emeklilerin neredeyse tamamı asgari ücretin altında maaş ve ücretlere mahkum edilmiş durumda. Yine 2002 yılında ortalama kamu emekçisi maaşları asgari ücretin 3 katı seviyesindeyken; her geçen gün asgari ücret düzeyine yaklaşıyor. Anlaşılacağı üzere asgari ücret ortalama ücret haline geldiği bu dönemde emekçileri enflasyona ezdirmedik söylemi siyasi iktidarın dilinden düşmüyor.

“KAMU EMEKÇİLERİNİ AÇLIĞA MAHKUM ETTİLER”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen ucube sistemle birlikte yasama, yürütme ve yargı dışında, başta Merkez Bankası ve TÜİK olmak üzere tüm kamu kurumları Cumhurbaşkanı’nın talimatları ile çalışıyor. 20 yıllık AKP iktidarında yasaklanmayan bir tane bile grevin olmadığı bu dönemde; yıllardır dillerinden düşürmedikleri hedef 2023 söylemi ile ülke ekonomisi batağa sürüklenirken, yandaş sendika Memur Sen’le birlikte imzalanan satış sözleşmeleriyle kamu emekçilerini açlığa mahkum ettiler” dedi.

 

LÜTUFLAR EMEKÇİLERİN TALEPLERİNİ KARŞILAMAKTAN UZAK

Siyasi iktidarın emekçiler adına seçim yaklaşırken sanki bir lütuf olarak attığı bazı adımlar öncelikle lütuf olmadığı gibi emekçilerin taleplerini karşılamaktan da oldukça uzak olduğunu vurgulayan Başkan Doğan, asgari ücrete yapılan yüzde 55 zammın, TÜİK’in talimatla açıkladığı gerçek enflasyon oranlarının yarısına bile tekabül etmeyen oranlara göre verildiğinden açlık sınırı rakamlarının altında olup, reel bir artış olmadığını savundu. Doğan, “EYT ile ilgili yapılacak düzenleme ise emekçilerin yıllar önce ödediği prim ve dönemin yasalarına göre hak ettikleri emeklilik hakkının yıllar sonra verilmesinin yanı sıra muhalefet partileri ile EYT platformunun mücadelesi sonucudur” dedi.

 

“GERÇEKLİKTEN UZAK BİR MAAŞ ARTIŞI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Kamuda sözleşmeli çalışmayı yaygınlaştıran siyasi iktidarın emekçilerin kadrolu istihdam hakkını seçimden seçime hatırlaması ve seçim vaadi olarak kullanmasının ikiyüzlülüğün ta kendisi olduğunu aktaran Doğan, “2023 yılının ilk altı ayı için yüzde 8 zam oranının altına imza atarak bir kez daha Kamu Emekçilerini satış sözleşmesine mahkum eden Memur Sen, yine gerçeği yansıtmayan talimatla açıklanan enflasyon oranları ile emekçileri mağdur etmeye devam eden TÜİK’in bugün açıkladığı Aralık ayı TÜFE oranına göre altı aylık yüzde 15,40 oranında enflasyon ile birlikte (15,40-7)+8) yüzde 16,40 oranında gerçeklikten uzak bir maaş artışı ile karşı karşıyayız. TÜİK’in bile yandaş sendika Memur Sen’den daha fazla enflasyon farkı verdiği ironik bir durum sonrası kamu emekçisi ve emekliler bu akşam ekran başında Cumhurbaşkanı’nın maaş artışları ile ilgili nihai kararını bekleyecek.

DİLENENLER DEĞİL, DİRENENLERİN KAZANACAK

Buradan bir kez daha ifade ediyoruz! ne TÜİK’in enflasyonu ne de Memur Sen’in satış sözleşmesine teslim olmayacağız! Toplu sözleşme süreçlerinde kamu emekçilerini satan, sonra kapı kapı ek zam dilenen Memur Sen yöneticilerini buradan bir kez daha protesto ediyor; dilenenler değil, direnenlerin kazanacağı bilinci ve inancı ile mücadeleye devam edeceğimizi kararlılıkla bir kez daha ifade ediyoruz.

Bizler kamu emekçileri olarak bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak zam oranını şimdiden protesto ediyoruz! Biz ulufe değil toplu sözleşme istiyoruz! Siyasi iktidara bir kez daha sesleniyoruz!  Kamu emekçilerinin talepleri konusunda samimiyseniz, gerçek bir toplu sözleşme yasası çıkarın, grev hakkımızla ilgili yasal düzenleme yapın! Kamu kurumlarını liyakat esası ile yeniden yapılandırın, kamuyu emekçilerin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir işleyişe kavuşturun!

 

“AKLIMIZLA DALGA GEÇMEYİ BIRAKIN”

Kamusal emeklilik sistemini güçlendirin, emeklilikte yaşa takılanların taleplerini karşılarken, adil bir ek gösterge sistemini hayata geçirin, emeklilik yaşında kademeli artış uygulamasına son verin, en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine yükseltin. Çalışırken aldığımız her türlü ek ödemeyi emekli maaşlarımıza dâhil edin. Kamuda en düşük maaşı yoksulluk sınırına yükseltin. Kamuda güvencesiz çalışma biçimlerini yaygın hale getirip seçim dönemlerinde sözleşmeli çalışanları kadroya alacağız diyerek aklımızla dalga geçmeyi bırakın. Vergi dilimi soygununa son verin ve vergide adaleti sağlayın.

Sadaka değil gerçek bir toplu sözleşme, grev hakkımızla ilgili yasal düzenleme istiyoruz!

Ne TÜİK'in sahte enflasyonuna ne de Memur Sen'in satış sözleşmesine teslim olmayacağız!

İnsanca bir yaşam, güvenceli bir iş, güvenli bir gelecek istiyoruz! Yaşasın BES…Yaşasın KESK…” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA