YEVMİYE PAZARLIĞI BAŞLADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YEVMİYE PAZARLIĞI BAŞLADI


 

Asgari ücret zammının belli olması ile Çukurova’da gözler tarım işçilerinin günlük yevmiyelerine yapılacak zamma çevrildi! Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan bölgede yaklaşık 200 bin işçi günlük 2016 TL olan yevmiyelerine asgari ücret gibi yüzde 54 oranında zam yapılması için bugün ilk kez işverenle masaya oturacak.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin tarım deposu Çukurova’da, asgari ücret zammının netleşmesi ile gözler yüzbinlerce işçiyi ilgilendiren yevmiye ücretlerine yapılacak zamma çevrildi. Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan bölgede yaklaşık 200 bin işçi günlük 2016 TL olan yevmiyelerine asgari ücret tutarında yüzde 54 oranında zam yapılması için bugün ilk kez işverenle masaya oturacak.

 

İŞVEREN İLE GÖRÜŞME BUGÜN

Tarım işçilerinin yevmiyelerine yapılacak zam için ilk etapta aralarında Mersin’de örgütlü Güvencesiz İşçiler Derneği’nin (GİŞDER) de olduğu işçi temsilcisi dernekler, Adana İl Tarım Müdürlüğü'nde görüşmelere başladı. 2023 asgari ücrette yapılan zamla ilgili narenciye alanında 2023'te yeni yılda bütün işçileri kapsayacak ücret için yapılan görüşmelerde asgari ücret oranında yani yüzde 54’lük zam talep edildi. Şuan günlük 216 TL alan işçinin yüzde 54’lük zam ile 236 TL’ye çıkması istenen görüşmelerin ikinci ayağı ise bugün işverenlerle yapılacak.

İşveren adına Akdeniz İhracatçı Birlikleri, ziraat odaları ve ticaret borsaları ile biraya gelecek işçi temsilcisi dernekler, paketleme tesislerinde çalışan ve yemek ihtiyaçları işverenlerce karşılandığı için 202 TL alan paketleme işçileri de içinde yine yüzde 54 oranında zam istiyor.

Öte yandan işçi yevmiyelerinden yüzde aracı- elçi kesintisi yapılıyor.

 

TARIM İŞÇİSİ ZOR YAŞIYOR

GİŞDER Başkanı Abdulselam Kutlu, yüksek enflasyon nedeniyle en alt kesimi temsil eden tarım işçilerine verilecek zamda duyarlılık beklediklerini söyleyerek, bölgede narenciye bahçesinde çalışanların yevmiyesinin 2010’da 106 TL olduğunu ve 2021 yılında 124 TL’ye çıktığını anımsattı.

Kutlu, “Ülkenin içerisinde bulunduğu şartlar özellikle mevsimlik tadım işçileri için çok zorlu bir yaşantı sürülmesine neden olmakta. Bu amaçla bizlere yapılacak zam hayatımızı idame ettirebilmek adına çok önemli.

 

“SEZONLUK ÇALIŞMAYLA BİR SENEYİ GEÇİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Dar gelirliler olarak zam yağmuru altında eziliyoruz. Bir yevmiyeye bir torba un alınmıyor. Yoksulluk sınırının en dibinde yaşayan insanlarız biz. Aslında asgari ücrete gelecek zammın bize yüzde 10 fazlasıyla yapılmalı. Çünkü asgari ücretlinin SGK’sı, haftalık izni var ama bizde hiç biri yok. Bizim ise iş güvencemiz yok, 6-7 ay sezonluk çalışıyoruz. Bu sezonluk çalışmayla bir seneyi geçirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA