‘Bu topraklarda bir daha Aleviler katliama maruz kalmasın’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Bu topraklarda bir daha Aleviler katliama maruz kalmasın’


 

BARIŞ ÇOBAN

 

Maraş Katliamının 44’üncü yılında, katliamda yitirdikleri canları anmak için Mersin Cemevi, Pazarcıklılar Derneği,  Dersimliler Derneği, Haçova Derneği ortaklaşa bir anma etkinliği düzenledi. 

Anmaya; CHP Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Alevi Kültür Dernekleri Mezitli Şubesi, Demokratik Alevi Dernekleri Mersin Şubesi, Emep İl örgütü, Pazarcıklılar, Dersimliler Derneği, Haçova Derneği yöneticilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Katliamda yaşamını yitirenler için çerağ uyandırılırken, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede, gülbang okudu.

Etkinlikte bir konuşma yapan Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Son 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde; nerdeyse her ay, bir katliamının yıl dönümü anmaları yapılmaktadır. Bu topraklarda bir daha Aleviler katliama maruz kalmasın,ülkemizde barış ve beraberlik içerisinde yaşayalım” diye konuştu.

Daha sonra Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyişlerle canlarımız semah döndü.

Toros Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Özveren de, “Maraş olayları emek, sermaye ilişkisinin sonuç vermeyeceğini anlayan egemen güçler tarafından ortaya çıkarıldı. Maraş olaylarında 10 bin kişinin katıldığı ifade ediliyor. Oysa Maraş’ın nüfusu 200 bindir. Örgüt elemanları çevre illerden insan topladı. Müftünün makam arabasıyla dolaşması, belediyenin hoparlöründen propaganda yapması, Valiliğin yetersiz tedbir almasıyla yüzlerce canımız öldürüldü. Maraş Katliamında yaşanan olayları net görürsek, ona göre tedbir alır, bir daha bu acılar yaşanmaz. Bizler Maraş Katliamının sebep ve sonuçlarını iyi tahlil etmeliyiz. Gerçek düşmanı fark ettiğimizde, barış içerisinde dostça yaşamayı sağlamış oluruz. Yaşanmış olaylardan ders almalıyız. Ülkemizde yaşanan katliamların sebepleri üzerinde durmamız gereklidir’’diye konuşmasını tamamladı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise “Maraş olayları İnsan aklının alamayacağı bir vahşettir.Maraş’ta yaşananlar 12 Eylül Darbesi için bir sebep ve yoldu.Amerika’nın bizim çocuklarının eseridir. Bugün  Maraş’ta 44 yıl öncesindeki kadar milli piyangocusu yoktur. İzmir Ödemişteki piyangocunun ne işi var Maraş’ta..  Dünden bugüne Maraş’ta acı bitmedi. Maraş Katliamını yapan piyonlar günümüzde aynı propagandayı yapıyorlar. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cemevine cümbüş evi deyip, daha sonra cemevine gitmesinden bir Alevi olarak ben rahatsız oldum. Aleviliği devletin resmi kurumu yapmasından ben rahatsız oldum. Dedelere maaş verilecektir. Dede’yi devlet değil, Alevi Toplumu belirler. Alevileri kontrol altında tutmak ve kendi istedikleri gibi yönetmek için, bu açılımlar yapılıyor.

Bizler Maraş’ta yaralarımızı deşmiyor, yaşananların unutulmasını istemiyoruz. Maraş’ta hakka yürüyen canlarımızın mezar yerlerini gösterilsin. Genel Kurmay arşivleri açılsın ki bu acılar bir daha yaşanmasın” diye konuşması bitirdi.

Şef Ayhan Danyeli yönetiminde, Türk Halk Müziği korosu deyişler seslendirmesiyle anma programı sona erdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA