BARO HİZMET DURDURDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BARO HİZMET DURDURDU!


 

Aralarında Mersin’in de olduğu 65 baro, CMK hizmet ücretlerinin düşüklüğü nedeniyle otomatik atama sistemini 24 saatliğine kapattı. Dün bir gün süreyle yapılan eyleme Bakan Bozdağ’dan tepki geldi: “Yeni sistem kuracağız.”

HEDİYE EROĞLU

 

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ücretlerinin avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesini talep eden 65 baro, dün zorunlu müdafilik hizmetini 24 saatliğine Otomatik Atama Sistemi’ni kapatarak, vatandaşlara verdiği hizmeti durdurdu.

 

ŞİDDET VE İSTİSMAR MAĞDURU ÇOCUK VE KADINLAR İÇİN GELEN TALEPLER HARİÇ

Aralarında Mersin’in de olduğu 65 Baro; CMK (zorunlu müdafilik hizmeti) ücretlerinin günün ekonomik koşullarına ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi de dikkate alınarak iyileştirilmesi, KDV oranının da yüzde 1'e indirilmesi konusunda ortak mücadele edilmesi ve bu amaçla 81 Baro tarafından ilk etapta CMK hizmetlerini yavaşlatılmasına sonrasında kademeli olarak hizmetlerinin durdurulmasına karar vermişti.

13 Eylül 2022 tarihindeki yavaşlatma eyleminden sonra TBB'nin, Adalet Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler sonucu makul düzeyde bir iyileştirmenin yapılacağı söylenmiş ve eylemler askıya alınmıştı.

65 Baro, “Geldiğimiz aşamada beklentiler doğrultusunda CMK Ücretlerinin Avukatlık mesleğinin saygınlığına ve günün ekonomik koşullarına uygun bir seviyeye getirilmesi, KDV oranının %1'e indirilmesine yönelik somut ve yeterli adımların atılmadığını ve atılmayacağını öğrenmiş bulunmaktayız” açıklamasını yaptı.

“05.09.2022 Tarihli Baro Başkanları Toplantısında alınan karar doğrultusunda ilk etapta 20.12.2022(Bugün) Saat 24:00 itibariyle 24 saatliğine ‘CMK Otomatik Atama Sistemleri’ kapatılacaktır” bilgisine yer veren Barolar, “Avukat görevlendirmeleri 24 saat boyunca sadece şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için ilgili birimlerin Baro Başkanlıklarına taleplerini (yazılı veya telefonla) ulaştırılması halinde yapılacaktır” açıklamasını paylaştı.

Açıklama şöyle sürdü: “Bu süreçte CMK ücretleri ile ilgili devam eden görüşmelerin neticesi de takip edilecek, gelişmeler ışığında kararımızın değiştirilebileceği ve görevlendirmelerin süresiz durdurulabileceğini de (şiddet ve istismar mağduru çocuk ve kadınlar için gelen talepler hariç) kamuoyunun bilgisine sunarız”.

 

“BAROLARIN BİLDİRİ YAYINLAMALARI KABUL EDİLEMEZ”

Adalet Bakanı Bozdağ, baroların açıklamasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "CMK Ücret Tarifesi'nin her yıl Aralık ayında hazırlanan ve 1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere düzenlendiğini ve Yeni CMK Ücret Tarifesi’nin 1 Ocak 2023'te yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Bakan 65 Baronun "Bu gerçeği bilmelerine rağmen olağan dışı bir durum varmış ya da tarife değiştirilmeyecekmiş gibi bildiri yayınlamalarının kabul edilemez" olduğunu ileri sürdü.

Bozdağ CMK otomatik atama sistemlerinin kapatılmasının "bir hakkın suistimali" ve "adli destekten yararlanacak vatandaşların mağdur edilmesi anlamına geldiğini” iddia etti.

Bozdağ Eylül'deki eylemler sırasında dile getirdiği "yeni bir adli yardım sistemi kurma” uyarısını da tekrarladı.

 

BOZDAĞ'IN "YENİ DÜZENLEME" UYARISI

Adalet Bakanı Eylül'deki iş yavaşlatma eylemleri sırasında da Barolara dönük "yeni düzenleme"den söz etmiş ve şöyle demişti: "Baroların siyasi hesaplarına avukat meslektaşlarımızın ve hukuki yardıma ihtiyacı olan darda ve zorda olan vatandaşlarımızın kurban edilmesine asla izin vermeyiz.

"Yeni bir düzenleme yaparak bu konuda Türkiye'de vatandaşlarımızın memnun olacağı avukatlarımızın da 'Allah razı olsun' diyeceği yeni bir uygulamayı hayata geçirmekte tereddüt etmeyiz."

Bozdağ, sözü Türk Tabipleri Birliği'ne ve adını vermediği başka meslek örgütlerine de getirerek "Türkiye'de sadece barolarda değil bu."  "Tabipler Birliği'nin derdi de başka. Öte yandan efendim diğer bazı birliklerin derdi de bambaşka." diyerek meslek odalarını hedef almıştı.

Adalet Bakanı bu meslek örgütlerini "Kendi meslek mensuplarının haklarını, hukuklarını aramak yerine Türkiye'de siyaset yapmaya, iktidar devirmeye, kendi bildikleri ideolojilere değirmenine su taşımaya devam ediyorlar. O zaman sizi meslek mensuplarınızın hakkını kim savunuyor? Onların derdini kim dile getiriyor? Ben duymadım Tabipler Birliği kaç defa doktorların hakkını hukukunu getiriyor? Efendim sadece zaman zaman hükümet karar alıyor, hekimlere zam yapacak, şunu yapacak, 'zam gecikti' diye protesto yapıyorlar." demişti.

Oya avukatlar "ücret tarifesi"yle ilgili tartışmanın ekonomik krizle doğrudan ilişkili olduğunu ve CMK Tarifelerinin günün koşullarına göre düzenlenmemesinin, hizmetten yararlanacak yurttaşların savunma haklarının da gerçekleşmesini engellediğini açıklamışlardı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA