Muazzez İlmiye Çığ ile Narduvan Bayramı kutlaması | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Muazzez İlmiye Çığ ile Narduvan Bayramı kutlaması


 

Haber Merkezi

 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, bugün 108 yaşında olan ve Mersin’e yerleşen ünlü Sümerelog ve tarihçi Muazzez İlmiye Çığ ile birlikte Orta Asya Türklerinin yeni yıl geleneği Nardugan Bayramını kutladı.Gelenekte olduğu gibi çeşitli hediyeler verildi, hazırlanan yemekler paylaşıldı. Çığ’ın bayram pastasını kestiği etkinlikte dünyanın farklı yörelerinden müzikler de çalındı.

 

ÇAM SÜSLEME TÜRKLERİN BİR GELENEĞİ

Yılbaşı’nı kutlamanın ve çam ağaçlarını süslemenin eski bir geleneğimiz olduğuna dikkat çekerek, özellikle çam ağacı geleneğinin Türklerde çok önemli olduğuna vurgu yapan Muazzez İlmiye Çığ, “Her devirde Türkler çam ağacına büyük önem verir, özel günlerde süslerlerdi. Ben sonradan öğrendim Anadolu’da kızlar gelin giderken çeyizine çam dalları koyarlarmış. Binlerce yıllık geleneğimiz olan şeyler kuşaktan kuşağa ulaşmış” dedi.

 

“NARDUVAN BAYRAMI TÜRKLER ARASINDA ÖZEL GÜNLERDEN BİRİSİYDİ”

Nardugan Bayramı kutlama geleneği hakkında bilgiler aktaran Çığ, “Eski Türklerde iki tanrı inanışı vardı. Birisi, gök tanrı adı verilen iyilik temsilcisi, diğeri de yeraltı tanrısı denilen kötülük simgesi idi. Sadece Narduvan Bayramında bu yeraltı tanrısı yeryüzüne çıkar ve insanlara iyilik dağıtırdı. Bu nedenle Narduvan Bayramı Türkler arasında özel kutlanan günlerden birisiydi” dedi.

 

“İYİ Kİ MERSİN’E GELMİŞ VE AYDINLIK FİKİRLERİ İLE YOL GÖSTERİCİMİZ OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR”

Hangi yaşta olursa olsun Muazzez ilmiye Çığ’ın bilgileri ile insanları geliştiren iyi bir öğretmen olduğunu ve herkese umut aşıladığını belirten Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da,“Muazzez İlmiye Çığ tüm hislerime tercüman olmuştur. İyi ki Mersin’e gelmiş ve yanı başımızda aydınlık fikirleri ile yol göstericimiz olmaya devam etmektedir. Yakından tanıma fırsatını bulmuş olmaktan dolayı ayrıca mutluyum. Sık sık ziyaretine gelmeye özen gösteriyorum. Özellikle gençlere ve aslında herkese yönelik anlattıkları çok değerli ve yol gösterici. Gençlerimiz çok önemi ve siyasilerimiz daha yeni yeni farkına varmaya başladı” dedi.

 

“BUNDAN HERKESİN DERS ALMASI GEREKİYOR”

Narduvan Bayramını da Muazzez İlmiye Çığ’ın çocuklara yönelik yazdığı bir kitaptan öğrendiklerini ifade eden Başkan Tarhan, “Çocuklar için yazılmış ama asıl büyüklerin okuması gereken bir kitap. Bizler de bilmiyorduk bunun gibi daha pek çok geleneğimiz olduğunda haberimiz bile yoktu. Hala üreten, düşünen ve Türkiye’miz için bir şeyler vermeye çalışan ender insanlardan birisiyle tanışıyor olmaktan son derece mutluyum. Bundan herkesin ders alması gerekiyor. Kendisini çok seviyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA