EKOLOJİK MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İÇİN DEV BULUŞMA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EKOLOJİK MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK İÇİN DEV BULUŞMA


 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE), hafta sonu Adana’da yapılacak Çukurova Çevre Çalıştayı’nda buluşacak. DAÇE’den yapılan açıklamada; "Yaşam hakkımızı savunmak ve ekolojik mücadeleyi büyütmek için herkesi çalıştaya katılmaya bekliyoruz" denildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Doğu Akdeniz Bölgesi'nde; Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye il ve ilçelerinde 1991 yılından beri çevre koruma amaçlı çalışmalar yapan örgüt ve yurttaş duyarlığı grubu Doğu Akdeniz Çevrecileri (DAÇE), ekolojik mücadeleyi büyütmek için dev bir buluşmaya imza atmaya hazırlanıyor. 17 Aralık Cumartesi günü Adana'da yapılacak çalıştayla ilgili bir açıklama yapan DAÇE paydaşlarından Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, organizasyon içeriğine dair bilgiler verdi.

 

"TÜRKİYE, GELİŞMİŞ ÜLKELERİN SANAYİ ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELİYOR"

Dünyada uygulanan vahşi neoliberal politikalardan ülkemizin de çok etkilendiğini söyleyen Aslan, 'Ranta dayalı ve emperyalizme bağımlılıkla belirlenen politikalar sonucu sanayi, tarım, kent, ulaşım, enerji, madenler, doğal kaynaklar, ormanlar, hazine arazileri, kıyılar, dereler birer rant alanı haline dönüşmüş, yeraltı ve yerüstü su kaynakları, hava ve toprak kirletilmiş, çevre sorunları artmış durumdadır. Ülkemiz, dünyanın artık vazgeçtiği nükleer ve termik santrallerle, çimento fabrikalarıyla, demir-çelik fabrikalarıyla sözde gelişmiş ülkelerin sanayi çöplüğü haline dönüştürülmektedir.

Sularımız HES projeleriyle ticarileştirilmektedir. Dağlarımız taş ve maden ocakları ile tahrip edilmektedir. GDO'lu ve Hibrit tohumlarla gıda politikamız tamamen dışa bağımlı hale getirilmiştir. Tarım topraklarımız tarım zehirleriyle kirletilmiş, Halk ithalata dayalı güvensiz gıda tüketimine mahkûm bırakılmıştır. Bu politikalar bölgemizin havasını , suyunu  ve toprağını kirletmiştir.

Bölgemizde yaşanan çevre/ekolojik sorunları ve çözüm önerileri konusunda kamuoyu yaratmak, STK'lar, yerel yönetimler ve siyasi partiler düzeyinde farkındalık yaratmak, çevre örgütlerinde çalışan kişilerin eğitimine katkıda bulunmak, Ekolojik mücadeleyi büyütmek amacıyla Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE)  ve Adana Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa 17 Aralık 2022 Cumartesi günü Adana’da Divan Otelinde 09-19.30 saatleri arasında 'Çukurova Çevre Çalıştayı' düzenleyecektir" dedi.

 

KİMLER NE KONUŞACAK?

Çevre Çalıştayında; hava kirliliği, deniz ve su kirliliği, kimyasal kirlilik-atık yönetimi, iklim krizi/biyoçeşitlilik kaybı, çevre ve sağlık/gıda güvencesi, çevre mücadelesi ve hukuk konularının işleneceğini bildiren Aslan, panellerde konuların uzmanları tarafından ele alınacağını kaydetti.

"Yaşam hakkımızı savunmak ve ekolojik mücadeleyi büyütmek için herkesin çalıştaya katılmaya bekliyoruz" diyen Aslan konuşmacılar şöyle sıraladı; Prof. Dr.Ali Kocabaş, Prof. Dr. Berkant Ödemiş, Prof. Dr. Tacettin İnandı, Doç. Dr.Sedat Gündoğdu, Prof.Dr.Ali Osman Karababa, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr.Kayıhan Pala, Prof. Dr. İbrahim Ortaç, Bülent Şık, Sadun Bölükbaşı, Feyzullah Korkut, Sinan Can, Deda Büyüköztürk, Güler Bozok,Haydar Şengül,Cavid Işık Yavuz,Haşmet Biçer,Selahattin Menteş, Mahir Füsunoğlu, İsmail Hakkı Atal, Semra Kabasakal, Sabahat Aslan, Nermin Yıldırım Kara ve Nilgün Karasu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA