CHP, CHP’YE KARŞI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP, CHP’YE KARŞI


 

CHP’li Başkan Dr. Haluk Bozdoğan, muhalefetin değil partisinin engellemesine maruz kalmaya devam ediyor. Son olarak bir arsa ile ilgili inşaat sözleşmesi imzalama isteği bazı CHP’lilerin, Cumhur İttifakı ile red kararı kullanmasıyla engellenen Bozdoğan, ısrar kararı arayacağını gerekirse mahkemeye gideceğini açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı, Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Tarsus Belediye Başkanı haluk Bozdoğan, mecliste Millet İttifakı sayısal üstünlüğe sahip olsa da Cumhur İttifakı’nın yanı sıra partisinin de muhalefet etmesi ile bir kez daha engellendi.

Tarsus ilçesi Atatürk Mahallesinde bulunan konut alanı imarlı 4966 ada, 1 parsel nolu belediyeye ait 6 bin 557,98 metrekarelik hissenin, diğer hissedar Mevsim Mağazacılık Ltd. Şti. ile “Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” için Belediye Encümenine yetki verilmesi teklifi tartışmaya neden oldu.

 

CHP’Lİ OKYAY’DAN, “İSTENEN KANUNLARA AYKIRI” SAVUNMASI

Konuyla ilgili ilk söz alan CHP’li Meclis Üyesi Eli Erhan Okyay belediyenin hissesi bulunan arsanın kamu yararına projeler yapılmaması halinde satılmasına karşı olmadıklarını, talepte bulunan söz konusu firmanın da ilçenin saygın işletmelerinden olduğunu, firmaya öngörülü yaklaşmadıklarını söyledi.

“Fakat ben usulen yanlışlıklar olduğunu söylemek istiyorum” diyen Okyay, “Bazı arkadaşlarımıza, profesör bazında kişilere danıştığımızda meclisi gelen ve istenen encümene kat karşılığı satış sözleşmesi yapma yetkisi verilmesi talebini olumsuz bulduk. Meclis ihalesiz hiçbir şekilde encümene kat karşılığı sözleşme yetkisi veremez. Meclisten ihalesiz hiçbir satış olmaz. Biraz daha araştırma yaptım. İmar Kanunu’nun 17. maddesine göre istisnai satışlar için bazı şartların yerine getirilmesi isteniyor. Burada, ‘belediye arsa payı karşılığında inşaat sözleşmesi yapamaz’ deniliyor. Yine Türkiye’deki tüm belediyelerin meclislerine ihalesiz sözleşme yapma yetkisi ile ilgili teklif bulunmamaktadır. İhale yapılmaksızın arsa payı satışı yapılması şeklinde gelen gündem İmar, Kadastro, Belediye Kanunlarına aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle hatalı bir karar vermemek adına ben red kullanacağım” dedi.

 

“MECLİSE GETİRMEDEN YAPABİLİRDİK”
Konuyla ilgili meclise bilgi veren Tarsus Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü. Ali Can Yavuz ise satış yapılmadığını, Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi imzalanmak istendiğini, sonrasında belediyeye kalacak dairelerin satışı için ise meclis kararı alınacağını açıkladı. 

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan teklifi meclise getirmeden de uygulamayı hayata geçirebileceğini ancak bunu yapmadığını söyleyerek, “Biz istiyoruz ki Tarsus Belediyesi bu işten para kazansın” dedi.

 

Arazinin park veya yeşil alan değil konut alanı olduğunu, bu yıl ki bütçede 340 milyon TL’lik açık olduğunu, bu açığı projelendirme yaparak ortadan kaldırması gerektiğini söyleyen Bozdoğan, “Çünkü bu kentin beklediği çok hizmet var. Tarsus Belediyesi cumhuriyet tarihinin en yüksek bütçesine ulaştı; bir milyar 139 milyon TL. İller Bankası’ndan ayda gelecek 25 milyon para ile hiçbir hizmet veremez sadece memurların maaşların ödersiniz. Yasal olmayan bir işlem asla yapmayız. Biz de sorduk. Sayıştay müfettişlerine de hatta mevzuatın en üstündeki danışmanlarımıza da ilettik konuyu. Burada hesap yaparken kat karşılığı oranı en basiti yüzde 40’dan almış olsanız bile, brüt inşaat alanı 13 dönüme tekabül ediyor. Belediyenin kasasına en az 75 milyon TL para girecek. Ama bu arsayı normal olduğu gibi satmaya kalksanız 35 milyon para girer. Biz iki katını kazanalım ve bir yıl içinde kasaya girsin diye bu proje ile geldik” dedi.

 

6 CHP’Lİ CUMHUR İTTİFAKI İLE BİRLİKTE RED VERDİ

Daha sonra yapılan oylamada teklifle ilgili CHP’li 14 meclis üyesinden Ali Boltaç, Ali Uyan Ünzile Kuru ve Ali Erhan Okyay, Abdülkadir Filiz, Yusuf Tıbık Cumhur İttifakı ile birlikte red oyu kullandı ve teklif oy çokluğuyla reddedildi.

Başkan Bozdoğan ise Cuma günü meclis toplantısı yaparak ısrar kararı arayacağını duyurdu.

 

“BELEDİYELER, TAŞINMAZ TAKİPÇİLİĞİ, EMLAKÇILIĞI YAPMAMALI”

Dilek ve temenniler bölümünde reddedilen idare kararı ile ilgili de değerlendirmede bulunan CHP’li Ali Dinsever ise, “Yerel yönetimler ve belediyeler asla taşınmaz takipçiliği, biriktirilmesi, emlakçılık yapmamalıdır. Belediyeler hizmet organlarıdır, hizmete yönelik çalışmalıdır. Taşınmazın paraya çevrilmesi gerekiyorsa, değere çevrilip hizmete dönüştürülmesi gerekiyorsa bunda son derece cesur olmalı ve bunu yapmalıdır. Ama şimdi geldiğimiz aşama itibariyle idare olarak bir bütçe yaptık ki tarihinin en büyük bütçesi. Mersin ilçeleri arasında bize en yakın ilçeyi ikiye katlamışız. Biz il olma yolunda yürüyoruz. Böyle bir iddiamız var. İlle de Tarsus diyoruz. İnşallah bu dönem bitmeden de Tarsus’u il yapacağız. İl olmanın koşulları var. Büyümeniz, genişlemeniz, hizmet ağınızın genişlemesi gerekiyor. Bunu düşünerek idare bir bütçe yaptı ve bu onaylandı. Şimdi bu bütçe onaylandıktan sonra bütçenin gerçekleştirilmesi idarenin görevi. Bütçede 400 milyon TL’lik bir açık var ki bunu bir yerden finanse etmemiz lazım. Elimizde 3 hissedarlı bir konut alanı var. Belediyenin konut alanını kullanma yetkisi ya sosyal konut ya da konut yapıp satışa sunmaya yönelik. Ama hisseli bir yer olduğu için tek başınıza hareket edemiyorsunuz. Grup kararı alma gereği duymadık, herkes kendi özgür iradesi ile burada oyunu kullandı. Ama sonrasında evrak görüşülürken açıklama yapmadım. Çünkü dün meclis üyelerini bilgilendirdik ve tartıştık. Ben bugün ittifak ile geçer diye bekliyordum. Ama maalesef öyle değilmiş. Yine Ankara’da birileri öksürdü burası nezle oldu. Dünkü tavır ile bugünkü tavrın başka izahı yok” dedi.

 

“ANKARA’YA TABİ OLABİLİRSİNİZ”

Dinsever’in açıklamalarına Abdurrahman Altınsucu, meclisin iradesine hakaret edildiğini savunarak tepki gösterdi. Dinsever ise “Ben siyaseten söylüyorum; Ankara’ya tabi olabilirsiniz. İradenize ipotek koyamam. ‘Biz grup kararını böyle aldık, ağabeylerimiz, ablalarımız böyle istediler’ diyebilirsiniz. Bu kentin bazı şeyleri bilmesi lazım. İl olma yolunda olan kentin kamuoyunun yalandan, dedikodudan beslenmemesi lazım. Umarım önümüzdeki süreçte bu evraklar tekrar geldiğinde daha sağlıklı kent yararına bir karar verilir” dedi.

 

BOZDOĞAN MAĞDUR EDİLMESİNE SERT ÇIKTI

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ise, red kararı verilen teklifle ilgili destek istemesine rağmen partinin grup kararı almadığını söyleyerek, mağdur edilmesine tepki gösterdi.

2023 mali bütçesini denklemek için yapmak istediği satışın engellenmesi ile ilgili Başkan Bozdoğan, bugün televizyon programına çıkarak nasıl mağdur olduğunu, nasıl sıkıntılar çektiğini anlatacağını söyledi. 

“Daha fazla çalışarak, hizmetlerimize yenisini ekleyeceğiz” diyen Bozdoğan, “Sadakat sevgi ile oluyor. Cesaret itibarla oluyor. İhanet intikam ile ödeniyor. Bizim intikamımız ne? Bizim intikamımız yeni projelerimiz ve hizmetlerimiz. Aslanlar gibi çalışıyoruz. Sosyal tesislerimizde bitiyor. Size verdiğim tüm sözleri okuma salonlarını konuk odalarını hepsini tek tek yapacağız. Hiçbir muhtar ‘bizim açılmadık yolumuz kalmadı’ demeyecek. Hepsini açacağız. Bu memlekette yıllardır yapılmayan her şey yapılacak. Biz o parayı buluruz. Ama ben bu belediyede olduğumu sürece, borçlandırmadan projelerimi götüreceğim.

 

BOZDOĞAN, ISRAR KARARINA RED VERİLİRSE MAHKEMEYE GİDECEK

Bugün bu yüce meclisin komisyona gönderilmesini bile reddettiği evrak mutlaka yine gelecek. Madde ısrarı yapacağız. Yine mi red verildi, buyurun adliyenin yoluna. Kendi meclis üyelerimde olsa adliyeye başvurup, madde ısrarı yaptığımızı ve konunun adliyede olduğunu göstereceğiz. Biz hizmet konusunda kimsenin bizim önümüzü kesmesine asla ve asla izin vermeyeceğiz. Kim olursa olsun.  

 

“ENGELLENDİĞİMİ HER YERDE ANLATACAĞIM”

Yapılan son anketler hiçbir siyasi hesap peşinde koşmadan gerçek Tarsusluların verdiği mücadeleyi, Tarsus’un il olmasının ne kadar haklı bir dava olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Bu uğurda dün olduğu gibi bugünde kampanyamıza destek olan gerçek Tarsus halkına çok teşekkür ediyorum. Var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Tarsuslu vatandaşlarımızın geleceğini belki de direk olarak etkileyecek projelerimize sağlanacak finansal kaynakların bazen çeşitli ayak oyunlarıyla bazen de hesaplarla yanlış kamuoyu oluşturarak halkın bilincini karartma uğraşıyla engellenmeye çalışılmasını Tarsus’un kaderi ile oynanması gayretlerini, elime mikrofon aldığım her yerde anlatacağım.

Gece yarısı meclis üyelerince arandım; ‘Grup kararı alındı, Cumhur İttifakı red verecek’ denildi. Tamam dedim. Meclis üyem dedim” diye konuştu.

 

“CHP’YE GRUP KARARI ALDIRMAYAN HANGİ FAKTÖRDÜ?”

Salonda tansiyon yükselirken AKP’li Abdurrahman Altınsucu, kimin aradığının açıklanmasını istedi. CHP’liler ile altınsucu arasında tartışma yaşanırken, Başkan Bozdoğan, “CHP’de karar alıyor. Dünkü toplantıda CHP grup kararı alsaydı bu gün bu karar meclisten geçerdi. Doğru değil mi? Grup kararını aldırmayan hangi faktördü? Ama o grup kararı aldırmayan o zihniyete inat biz hizmetlerimizle daha fazlasını yapacağız. Kimi partinin aldığı grup kararı kendini bağlayıcıdır. Kimi partinin de grup kararı almaması yine o partinin kendisini bağlar” dedi.

 

“PARTİYİ SUÇLUYORSUNUZ, DİSİPLİN SUÇU İŞLİYORSUNUZ”
Araya giren CHP’li Meclis Üyesi Ali Uyan tepki göstererek, “Bu ifadeleriniz hiç doğru değildir. Grup kararları partilerin kendi iç meselesidir. Aile meselesidir. Aile meselelerinin burada böyle kamuoyunda konuşulması doğru değildir” dedi.

Başkan Bozdoğan ise “Ben neyine olacağını herkese tek tek anlatacağım dedim. Halktan bir şeyi saklayamazsınız. 

CHP’li Uyan ise “Partiyi suçluyorsunuz, disiplin suçu işliyorsunuz” tepkisi verdi. Bozdoğan ise “Ben parti suçlamıyorum. Öyle bir şeyiniz varsa şikayet edersiniz” dedi Uyan ise “Benim şikayet etmeme gerek yok kamuoyu dinliyor. Grup kararı partinin aile içidir. Ne bizim parti içinde aldığımız kararlar başkalarını ilgilendirir ne de başka partininkiler bizi” yanıtı verdi.

 

“NEDEN ZORUNUZA GİDİYOR?”

Bozdoğan ise “Ben halkıma her şeyi açık açık anlatırım neden bundan zorsunuyorsunuz? Neden zorunuza gidiyor?” dedi.

Uyan ise “Sayın başkan grup kararını kimin aldırmadığını derken kimi hedeflediğinizi çok iyi biliyorum. Bu doğru bir tavır değil” dedi.

Bozdoğan ise “Bilginiz size kalsın. Tarsus halkı şunu bilsin. Demokrasinin güzel tarafı bu tartışmalar. Bu aslında ne kadar güçlü bir Tarsus Belediyesi’nin demokratik tavırlarını olduğunun göstergesi. Keşke her yerde bu demokratik tavır yaşatılabilse. Benim tek derdim halkımdır. Halkıma her şeyi çok net izah edeceğim. Yarın isim isim tek tek çantamdaki hikayeleri ve gerçekleri anlatacağım. Bu da kimsenin zoruna gitmesin” yanıtı verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA