METRO GEZİSİ ENDİŞELERİ GİDERMEDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

METRO GEZİSİ ENDİŞELERİ GİDERMEDİ!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, ‘Mezitli-3 Ocak Hafif Raylı Sistem Metro Hattı’nın şantiyelerini gezerek, bürokratlardan çalışmalar ve süreç hakkında bilgi aldı. Ancak çok da bir şey göremeyen meclis üyelerinin endişeleri giderilemedi! Özellikle finansman, çevresel etki değerlendirme süreci, atıklar, sıkıntı yaşanabilecek binalar, projenin Mersin’e uygunluğu ve yapım süreci ile ilgili endişelerini gidermediğini söyleyen Meclis üyesi Mehmet Topkara, “Endişelerimiz Mersin halkımız adına devam ediyor” dedi

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı 3. Birleşim Toplantısı’nda Meclis Üyeleri’nin Mersin Metrosu şantiyesini ziyaret etme talebi, yerine getirildi. Cumhur İttifakı üyelerinden sadece Zafer Şahin Özturan ve Mehmet Topkara’nın katıldığı teknik inceleme ziyaretine, CHP’li üyeler Abdurrahman Yıldız, Ahmet Gökulu, Erden Doğruöz ve Selahattin Arslan da katıldı. Meclis Üyelerine; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Ulaşım Daire Başkanı Ersan Topçuoğlu ve Başkan Danışmanı Ertan Liman bilgi verdi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri ilk olarak Mersin Metrosu’nun başlangıç noktası olan 3 Ocak Kent Meydan Şantiyesi’ne gitti. Burada, Metro’nun yapım süreci hakkında bilgi alan üyelere, metro inşaat çalışmalarında gelinen süreç hakkında bilgiler aktarıldı.

 

“3 OCAK KENT MEYDANI İSTASYONUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Projeyle ilgili teknik bilgileri paylaşan ve 3 Ocak Kent Meydanı istasyonunda çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, “Yaklaşık 618 kazığın 593’ü tamamlandı. Bunun ardından sırasıyla Gar, Özgür Çocuk Parkı, Tulumba, Muğdat, Pozcu, Barboros’a kadar TBM, ondan sonra Marina, Üniversite, Mezitli Kent Meydanı, Viranşehir aç-kapa metodu ile olacak” bilgisini paylaştı.

 

“BU İŞ BELEDİYENİN ÖZ KAYNAKLARIYLA OLACAK BİR İŞ DEĞİL”

Meclis Üyeleri’nin, böyle bir projenin belediyenin kendi öz kaynakları ile hayata geçmesinin zor olduğunu, işin finansal boyutu hakkında ne gibi önlemler alındığı yönündeki sorularına Başkan Danışmanı Ertan Liman, “Bu iş elbette belediyenin öz kaynaklarıyla olacak bir iş değil. Öz kaynağımız, ancak bu işin ihale şartlarında olan %15 artı KDV’sini öder. Onun dışındaki kısım, muhakkak yurtdışı ya da yurtiçi kredi ile halledilebilir. Zaten bugüne kadar yaptığımız işler, belediyenin 200 milyon TL’lik öz kaynağı ile yapıldı” yanıtını verdi.

Süreç hakkında bilgiler de paylaşan Liman, Hazine’nin onaylaması halinde işlerin daha da hızlı yürüyebileceğini vurguladı ve “Cumhurbaşkanı’nın Yatırım Programı’na aldığı projemizde, Hazine’nin imzası 1 yılı aşkın bir süredir bekletiliyor. Başkanımız bu konuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’yla da görüşmeye gitti. Projeyi anlattı. Projemizle ilgili bütün dosyaları da verdi. Fakat, o günden bugüne kadar herhangi bir gelişme olmadı” ifadelerini kullandı.

Meclis Üyeleri, daha sonra Metro’nun Yenişehir sınırları içerisinde ve Divan Oteli’nin arkasında yer alan şantiye alanına geçerek burada yer alan idari kısımları da gezerek bilgi aldı.

 

MERSİN METROSU VE MBB’NİN RAYLI SİSTEM PROJELERİ

Toplam 13.4 km uzunluğundaki Mersin Metrosu, Eski Otogar’dan başlayacak ve Mezitli Belediyesi’nin eski binasına kadar uzanacak. Temeli 3 Ocak’ta atılan metro, 11 istasyondan oluşacak ve içinde sanat merkezleri, otoparklar da bulunacak. Mersin Metrosu’nun güzergâhında, ulaşım süresinin 23 dakika olması öngörülüyor.

Metroya entegre olacak 2. Faz tramvay hattı ise 11.5 kilometre olacak ve Mersin Üniversitesi-34. Cadde hattında, 3. Faz ise 10.4 kilometrelik tramvay olarak Mersinli Ahmet Caddesi, Çağdaşkent, Siteler, 3 Ocak, Şehir Hastanesi ve MEŞOT hattı üzerinde yer alacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Belediye Meclisi’nden alınan finansman kullanma yetkisine, üzerinden bir yılı aşkın zaman geçmesine rağmen onay vermediği için, finansman hala kullanılamadı.

 

GEZİ ENDİŞELERİ GİDERMEDİ!

Gezi ile ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara çok da bir şey göremediklerini söyleyerek, endişelerinin giderilemediğini belirtti. “Anlattıklarından farklı bir şey yok ortada. ÇED dahil, atıklar, sıkıntı yaşanabilecek binalar, projenin Mersin şartlarına uygunluğu, yapım süreci, kredi gibi birçok soru sorduk. Ama kendi fikirleri doğrultusunda olayı kredi imza aşamasına getirmişler. Biz gerçekten bunca süredir ne yapıldı görmek istedik. Görülen daha ortada bir şey yok. Sadece 3 Ocak Kent Meydanında kazık çakılıyor. O da daha bitmemiş. Başka bir şey yok.

Projenin hem kendisinden hem de yapımından hem de finansman sıkıntısından endişelerimiz var. Biz bu endişelerimizi yerinde görmek, bilgi almak istedik. Çok bir şey göremedik. Endişelerimiz Mersin halkımız adına devam ediyor. Zor bir proje, zor bir süreç. İnşallah Mersin halkı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi bu süreci kaldırabilir” dedi.

 

“DESTEK VERDİK AMA KAYGILIYIZ”

Meclis üyesi Zafer Şahin Özturan da, projeye dair kaygılarının sürdüğünü söyleyerek, “Metro şehrin geleceğini ilgilendiren önemli bir proje olduğu için projenin ne aşamada olduğunu sürecin nasıl ilerlediğini yerinde görmek istedik. Gittik, gördük. Projeye dair benim de kaygılarım var. Önemli bir proje evet ama ciddi şekilde yürütülebilmesi için gerekli atılması gereken önemli adımlar var. Bu adımların atılması gerekiyor. Belediyemiz inşallah bu süreci doğru bir şekilde yürütüp projeyi gerçekleştirebilir. Bizde Cumhur İttifakı olarak borçlanma ile ilgili gerekli desteği de verdik. Ancak başkanın projeye dair finansman arayışı ile ilgili sıkıntılar yaşadığına dair sürekli bir serzenişi var. Meclisten destek vererek çıkarttığımız 900 milyon TL’lik finansman kaynağının kullanılabilmesi için proje üzerinde yapılan değişiklikler nedeniyle Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuyla ilgili sıkıntıların aşılması gerekiyor. Ama bunu sorduğumuzda ‘henüz bize bu konuyla ilgili bir geri dönüş yapılmadı’ dediler. Projede iyi sonuçlar alınabilmesi adına üzerine düşünülmesi gereken bir konu. 

Ayrıca Tren İstasyonunun olduğu bölgedeki durakla ilgili TCDD’nin oradan geçen bir hattı var. Metro ile kesişen bir nokta olduğu için TCDD’nin izin vermesi gerekiyor ama henüz onay çıkmamış” diye konuştu.

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA