MERSİN’DE SON 3-4 AYDA KAÇAK GÖÇMENE RASTLANMADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE SON 3-4 AYDA KAÇAK GÖÇMENE RASTLANMADI


 

Türkiye’de 5 milyon 254 bin yabacı uyruklu bulunurken, 284 bin yabancıya ev sahipliği yapan Mersin’in ilk 5 arasında yer aldığı açıklandı. Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, kentte son 3-4 ayda bir tane bile kaçak göçmene rastlanmadığını söyledi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Kemal İlday, kentteki çalışmalara dair gazetecilere yaptığı açıklamada önemli bilgiler verdi. 

Türkiye’de 5 milyon 254 bin yabacı uyruklu bulunurken, Mersin’de 284 bin yabancıya ev sahipliği yapıldığını aktaran İlday, Mersin’in bu rakam ile ilk 5 il arasında yer aldığını söyledi.

Kentte 3 ayda bir İl Göç Kurulu’nun toplanarak il düzeyinde strateji ve eylem planları kapsamında yapılacak çalışmaları tartıştığını söyleyen İlday, “Mersin’de 284 bin yabancı olup, 244 bini geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler, 39 bin ikamet izni ile kalan bin 300 kapsamında da yabancı mensup.Yabancı yoğunluğu anlamında Mersin 5. sıradadır. 

İlçelerde göç koordinasyon kurulu toplantıları yapıyoruz. Şuana kadar 8 ilçe göç toplantısı yaptık. STK’larla toplantı yapıyoruz. Ayrıca kanat önderleri ile bir araya geliyoruz. Kanun ve kuralları anlatıyoruz.

Mersin’de örneğin bir kanun kural değişikliği olduğunda bunu sosyal medyadan paylaşarak tüm yabancı uyruklu şahıslara duyurabiliyoruz” dedi.

 

MERSİN’DE BİN 146 YABANCI İŞLETME VAR

Ayrıca ekonomik hayata katılım kapsamında Mersin’deki 13 ilçede bin 757 yabancı uyruklu işletme olduğunu tespit ettiklerini söyleyen İlday, “Standartlara uygun bin 146 olduğunu tespit ettik. 16 kişinin standartlara uygun olmadığını, 11’inin vergi kaydının olmadığını belirledik. Bize bir ihbar gelmesi durumunda bu iş yerlerini denetliyoruz ki zaten ayda bir de rutin denetim yapıyoruz. Ceza uygulanıyor gereği yapılmadığında ise kapatılıyor işletmeler.

 

MERSİN’DE SINIR EDİŞİ ETME ORANI YÜZDE 30’UN ÜZERİNDE

Ayrıca Mersin’de, Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimine (SUYE) 2022 yılı kapsamında ilimizde ikamet etmekte olan bütün yabancı uyruklu bireyler arasında şuana kadar 98 bin 767 kişiye bu eğitimler verilmiştir.

Sınır dışı çalışmalar kapsamında suça karışan yabancıların ülkemizde kalmasına izin verilmemektedir. Mersin’de sınır edişi etme oranı yüzde 30’un üzerindedir. Suça karışanlar kesinlikle aramızda bulunmaya devam etmiyorlar. Toplumsal etki edecek kavga olayları önlenmiş durumunda. Bir haberi bile gördüğümüz zaman kolluk güçlerine ihbarda bulunuyor ve şahısların bize getirilmesini istiyoruz. Suça karışanlar ülkemizin aleyhine faaliyet gösteren yabancılara direk sınır dışı faaliyeti uygulanıyor.

 

SON 3-4 AYDA BBİR TANE BİLE KAÇAK YAKALANMADI

İlimizde yabancıların Türk vatandaşı nüfusunun yüzde 20’sinden fazla olan mahalleler, yeni yabancı ikametine kapatılmış durumda. Bu kapsamda ilimizde 63 mahalle yabancı ikametine kapatılmış durumunda.

Bazı bölgelerde bazı ilçelerde Suriyelilerin yaşadıkları yoğun bölgeler var. Buralarda Suriyeli sayısının fazla olduğunu düşünebiliriz. Ama Mersin’de kolluk kuvvetlerince yapılan çalışmalarda son 3-4 ayda bir tane bile düzensiz, kaçak durumunda olan bir tane dahi şahıs yakalanmamış durumunda.

Şuan kayıtlar durdurulmuş durumunda, Gelmek isteyenlere ya kamplarda kalacaklarını ya da ülkelerine geri dönmek zorunda olduklarını söylüyoruz.

Mersin’deki kayıtdışı düzensiz göçmenleri sorduk yüzde 1 bile diyemediler. Şahısların artık düzensiz olara ülkemize girip kalmalarının imkanı yok. Kaçak sayısı hiç bu kadar yok. Kayıtsız yabancı olduğu çok fazla karşımıza çıkmadı. O sayılar gerçekleri çok yansıtmamakta.

 

MERSİN’DE İLK KEZ YABANCI SAYISINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI

Öte yandan ilimizde son ay ilk defa böyle bir şeyle karşılaştık, ilimizdeki geçici koruma sayısında son 3 ayda düşüş var. Doğan çocuklara, yeni kayıtlara rağmen bu düşüş yaşanıyor.

Doğan çocuklar vatandaş olmuyor, doğum yeri kuralını biz kullanmıyoruz. Türk anne veya abadan olan çocuklar Türk vatandaşı olabiliyorlar.

Bakanlığımızca 200 bin civarında Türk vatandaşı olduğu sayısı bildirildi. İlimizde vatandaş olan sayıları eşleştirdiğimizi teyit edebiliyoruz. Ayrıca vatandaş olanların yüzde 60’ı da çocuk” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA