SERBEST BÖLGE İŞÇİSİNDEN ‘PATRONLARIN TEHDİDİNE’ TEPKİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SERBEST BÖLGE İŞÇİSİNDEN ‘PATRONLARIN TEHDİDİNE’ TEPKİ


 

Mersin Serbest Bölgesi’nde iş sağlığı ve güvenliğinin yeterince sağlanmadığına yönelik tepkiler sürürken, son olarak hazır giyim sektörü patronlarının artan maliyetleri gerekçe gösterip işçi çıkarma tehdidi savurarak, teşvik istemesine tepki geldi.Bölgede örgütlü DEV TEKSTİL Sendikası Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, “Patronlar hem teşviklerle beslenmek istiyor, hem de ‘işyeri kapanması’ kozunu kullanarak işçileri sefalet ücretlerinde çalıştırmaya devam etmek istiyorlar” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Hali hazırda 382 firmada 10 bini aşkın işçinin çalıştığı Mersin Serbest Bölgesi işçileri, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin şikayetlerine çözüm ararken birde patronların işten çıkarma tehdidine maruz kaldı.

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Başkanı Gürkan Tekin’in kamuoyu ile paylaştığı ve bölgede faaliyet gösteren işletmelerin de ortak talepleri olan artan maliyetler nedeniyle teşvik uygulamasının hayata geçmememi halinde işçi çıkarmaya gidilmesi tehdidi, Serbest Bölge işçisinden tepti çekti.

 

“KARDAN ZARAR ETMEMEK İÇİN İŞÇİ ÇIKARIYORLAR”

Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Mersin Serbest Bölge’de örgütlü Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, AHKİB Başkanı Gürkan Tekin’nin açıklamalarının esasen bir itiraf niteliğinde olduğunu söyledi. “Açıklamasında yüksek enflasyon ve artan maliyet baskısını bahane göstererek, Kasım ve Aralık aylarında ihracatın daralabileceğinden bahsediyor” diyen Subaşı, “Patronlar karlarından taviz vermeye hiçbir zaman yanaşmadıkları için kar oranlarını artırmak adına yani işçi çıkarımı yolunu sürekli kullanmaktadırlar. Açıklamada Ekim ayında bölge ihracatının 32,3 milyon dolar olduğunu açıklanırken, bu oranlara rağmen, yüksek enflasyon ve artan maliyetler karşısında işçi çıkarımının sinyalleri veriliyor. İşçi çıkarımı kozuyla seçim öncesinde hükümete de bir mesaj verilerek ‘pandemi döneminde uygulanan desteklerin tekrar devreye alınmasını’ istiyorlar.

“İŞÇİ ÜCRETLERİ ZAMLANMASIN İSTİYORLAR”

Öte yandan asgari ücret zammı öncesi işçilik maliyetlerinin artmasından yakınmaları da manidardır. ‘Talepteki daralmalar ve artacak işçilik maliyetleri istihdamı olumsuz etkileyecek’ denilerek doğrudan hükümete mesaj verilmektedir. Anlaşılan şudur ki hem teşviklerle beslenmek istiyorlar hem de işçi maliyetleri artmasın yani işçi ücretleri zamlanamasın demeye getiriyorlar. ‘İşyeri kapanması’ kozunu kullanarak işçileri sefalet ücretlerinde çalıştırmaya devam etmek istiyorlar.

AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin’nin açıklamalarında artan kar oranlarından bahsediliyor, ihracat hacmiyle övünülüyorken işyerlerinin kapanması ve işçi çıkarımından bahsetmeleri olası sorunlarda faturanın işçilere kesileceğini gösteriyor. Onlar karlarından tavize yanaşmıyor ama işçiler bu yüksek enflasyonda işsizlikle tehdit ediliyor” dedi.

 

“ÖRGÜTSÜZLÜK RAHAT HAREKET ETMELERİNİ SAĞLIYOR”

İşçi sınıfının örgütsüz oluşunun patronların bu kadar rahat hareket etmelerine neden olduğunu söyleyen Ahmet Subaşı, “Sefahat zamanlarında karlarını işçilerle paylaşmayanlar, olası kriz durumlarında tüm faturayı işçiye kesiyorlar. İşsizlik yoksulluk cenderesinde işçilerin hali ne patronların ne de hükümetin umurunda olmuyor. Sadece seçimler öncesi popülist kaygılarla asgari ücrete zamlar gündeme geliyor. Ki tartışılan zam oranları bile işçilerin insanca yaşam taleplerini karşılamaktan çok çok uzaktır.

Çalışma yaşamında iş güvencesi olmayan tekstil işçileri patronlar tarafından zaten sürekli olarak işsizlikle tehdit edilmektedir. Bu tehdidin bir kez daha kamuoyuna açık yapıldığına böylece tanık oluyoruz. Sendika üyelerimizin de olduğu Mersin Serbest Bölge işçileri işsizlik korkusunu sürekli olarak yaşamaktadır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA