‘CUMHURİYETİMİZİN 100.YIL İMECESİNE ÇAĞRI’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘CUMHURİYETİMİZİN 100.YIL İMECESİNE ÇAĞRI’


 

Mersin’de Atatürkçü Düşünce Derneği, ÇYDD), 29 Ekim Kadınlar Derneği, Eğitim –İş ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED), ‘Cumhuriyetimizin 100.yıl İmecesine Çağrı’ başlığıyla bir buluşmaya imza atacak.

BARIŞ ÇOBAN

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin, Anamur, Erdemli, Mut, Silifke, Tarsus Şubeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi, 29 Ekim Kadınlar Derneği Mersin Şubesi, Eğitim –İş Sendikası Mersin Şubesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Mersin Şubesi, ‘Cumhuriyetimizin 100.yıl İmecesine Çağrı’ başlığıyla bir buluşmaya imza atacak.

Etkinlikle ilgili ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan dernek binasında bir basın açıklaması yaparak, Mersinlileri davet etti.

 

‘EGEMENLİK, KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR’

Açıklamada ilk olarak 31 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes anlaşması sonucu, başkent İstanbul’un işgali ile Osmanlı İmparatorluğunun fiilen tarihten silinme süreci başladığını anımsatan Erkan, “Buna karşın Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919 da Samsun’a ayak basması ile Kurtuluş (İstiklal) Savaşı başlamıştır. 26 Ağustos 2022 de Kocatepe’den başlayan ve 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar meydan muharebesinde düşmanın bozguna uğratılıp, 9 Eylül 1922 de işgalci güçlerin İzmir’de denize dökülmesi ile devam etmiş. 11 Ekim 1922 de Mudanya Ateşkes Anlaşması ile Anadolu ve batı Trakya Düşman işgalinden kurtarılmıştır. 24 Temmuz 1923 de Lozan Barış Anlaşması’nın imzalanması ile Anadolu’da kurulan yeni hükümet resmen ve hukuken tüm Dünya tarafından tanınmıştır.  Son olarak 6 Ekim 1923 de TBMM ordularının İstanbul’a girmesiyle kurtuluş savaşının askeri ve hukuki süreci fiilen tamamlanmıştır. 29 Ekim 1923 de ‘Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir’ şiarı ile yeni kurulan devlet ve idare şekli olan Cumhuriyet İlan edilmiştir.

‘29 EKİM 2023’de CUMHURİYETİMİZ 100. YILINA GİRECEK’

29 Ekim 2023’de Cumhuriyetimiz 100. yılına girilecektir. 100. Yıllar devletlerin, resmi ve ticari kurumların kurumsal yaşamında çok önemli kilometre taşlarıdır. Ülkemiz toprakları, bir ateş çemberi içindeki coğrafyada olmasına rağmen, 100 yıldır büyük bir savaş ve işgal yaşamadan,  bugüne dek barış ve huzur içinde yaşamaktadır. Bugün güneyimizde, Irak ve Suriye’de, kuzeyimizde Ukrayna’da ve Afganistan’da yaşanan savaş ve iç çatışmalar nedeniyle, milyonlarca sığınmacı, ülkemize  resmî veya kaçak yollardan gelerek,salt bu barış ve huzur ortamı nedeniyle bu topraklarda yaşamayı tercih etmektedirler.İçinde bulunduğumuz bu barış ortamının değerini anlamak için büyük çoğunluğunun çok zor şartlarda ülkelerini  evlerini terk edip gelmiş, ailelerini  kaybetmiş sığınmacı ve mültecilerin kadınların, çocukların içine düştükleri yürek sızlatan durumlarını dikkatle gözlememiz yeterlidir.

İçinde bulunduğumuz ve bize doğal gelen bu barış ve huzur ortamı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının özverili çabaları ve onbinlerce şehidimizin kanıyla kazandığı bağımsızlık ve kurduğu Cumhuriyetimizin, ‘Yurtta Barış, Dünya’da Barış’ şiarıyla gerçekleştirdiği devrim ve ilkelerin Anayasamızda vücut bulan bağımsız, üniter, laik, sosyal, hukuk devleti nitelikleri sayesindedir.

 

‘Hala bir barış adası içinde yaşayabilmemiz cumhuriyet ile mümkün’

Bu gerçekliklerden hareketle, siyaset kurumunun bugüne kadar yaptığı tüm hatalara, bugünkü tüm ekonomik ve sosyal zorluklara ve de emperyalizmin ülkemizde ve coğrafyamızdaki tüm örtülü ve açık kanlı operasyonlarına rağmen, hala bir barış adası içinde yaşayabilmemizi Cumhuriyetimizin kurucularına ve yukarıda belirtilen niteliklerine borçlu olduğumuzu hiçbir zaman unutmamamız gerekmektedir. Çünkü, bugün içinde bulunduğumuz tüm zorluklara rağmen, halkımızın kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyetimizin yukarıda belirtilen temel ilkelerine sahip çıkması nedeniyle bölgemizde barış ve huzur içinde olarak varlığını sürdürmektedir.

Bu nedenle, cumhuriyetimizin temel ve değişmez ilkeleri etrafında daha güçlü birliktelik ve beraberlikle sahip çıkma zamanıdır.

 

‘Yurttaşlarımızı Cumhuriyetimizin 100. Yılı İmecesi’ne davet ediyoruz’

Bu nedenle, Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken, biz aşağıda imzası bulunan Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) Mersin’deki Şubeleri ile Mersin’deki demokratik kitle örgütleri olarak, Mersin’in ilçelerinde, sokaklarında ve her köşesinde, Cumhuriyetimizin 100. yılının değerini anlamak, hissetmek ve araştırmak, toplumsal belleğimizi güncellemek üzere, 15 Aralık 2022 saat 14:00’de, Yenişehir Belediyesi Akademi Salonunda (kapalı salonu arkası) bir araya gelerek, Cumhuriyetimizin 100. Yıl gündemini değerlendirmeye ve oluşturmaya; tüm resmi ve özel kurumlarımızı, yerel yönetimlerimizi, muhtarlarımızı,  demokratik kitle örgütlerini ve derneklerimizi, kulüplerimizi ve yurttaşlarımızı Cumhuriyetimizin 100. Yılı İmecesi’ne davet ediyoruz” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA