TEMSİL TANITIMA 70 MİLYON TL! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TEMSİL TANITIMA 70 MİLYON TL!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Mali Bütçesi, 10 milyar 680 milyon TL olarak kabul edildi. Temsil tanıtım ve ağırlama için 70 milyon TL bütçe ayrılması eleştiriye neden oldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı 3. Birleşim toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Mali Bütçesi, 10 milyar 680 milyon TL olarak kabul edildi. Temsil, tanıtım ve ağırlama giderleri için 70 milyon TL bütçe ayrılması eleştiriye neden oldu.

 

“100 LİRANIN YAKLAŞIK OLARAK 47 LİRASINI YATIRIMA AYIRIYORUZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 2022 yılı bütçesinin 6 milyar 98 milyon 910 bin lira olarak belirlendiğini hatırlatarak, 2022 yılı yatırımlarının Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne 5 milyar 122 milyon 367 bin TL’ye mal olduğunu ifade etti.

Seçer, 2023 yılında yer alacak yatırımların maliyetinin ise 8 milyar 799 milyon TL olarak tahmin edildiğini söyleyerek, “Demek ki 1 yıl içerisinde yatırımlarımızdaki artış yüzde 71.79 olacak. Bunun içine bütün hizmetlerimiz dahil. 2019 yılında yüzde 17 yaptığımız yatırımın bütçeye oranı, 2020 yılı içerisinde yüzde 22’ye, 2021 yılında yüzde 30,86’ya ve şu an itibariyle de yüzde 46,49’a çıkmış. Yani yönetime geldiğimiz yıl, her 100 liranın 17 lirasıyla yatırım yaparken, şu anda her 100 liranın yaklaşık olarak 47 lirasını yatırıma ayırıyoruz. Bu ciddi bir yatırım hamlesidir” şeklinde konuştu. 

 

“BELEDİYE’DE MALİ DİSİPLİNİ SAĞLADIK”

Göreve geldiği ilk günden itibaren 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödediklerini ifade eden Başkan Seçer, “Toplam borcumuz 1 milyar 898 milyon TL’ye çıktı. Ancak tabii ki boş durmadık, aldığımız kötü mirası da bir bir temizlemeye koyulduk. Şu ana kadar 1 milyar 292 milyon 253 bin TL borç ödedik. Şu anda TL bazında 1 milyar 582 milyon TL aldığımız banka borcu miktarı, 605 milyon 811 bin TL seviyelerinde. Kasamızı nereden nereye getirdiğimizi, belediyemizin mali disiplinini nasıl sağladığımızı buradan görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Belediyenin toplam borcunun bugün 2 milyar 34 milyon TL olduğunu aktaran Vahap Seçer, devraldıkları banka borcunun 278 milyon dolar olduğunu, bu rakamın şu anda 32 milyon dolara indiğini kaydetti. Seçer, dolar bazında ne kadar para ödendiğinin ise, TL’nin o tarihteki değeri ile günümüzdeki değerinin kıyaslanması halinde anlaşılacağını söyledi.

Belediye’ye bağlı daire başkanlıklarının bütçelerini, 1 yıl boyunca yapacakları yatırımlara uygun şekilde belirlediklerini belirten Seçer, Meclis Üyeleri’ne başta altyapı, yol, içme suyu, ulaşım, tarımsal alan olmak üzere hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.

 

BÜYÜKŞEHİR BÜTÇESİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2023 Mali Yılı Bütçesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilen konu Meclis Toplantısı’nda, Komisyon’dan geldiği şekliyle madde madde ve tek tek isim okutularak oylandı. Madde madde oylanan ve 2023 yılı gider bütçesi kalemleri ile gelir bütçesi kalemlerinin de tek tek okutularak oylandığı 2023 Mali Yılı Bütçesi, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi.

 

ÇEVRENİN AZALAN PAYINA HDP’DEN TEPKİ
Ancak HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi bütçede çevreye yönelik harcamalardaki düşüşü eleştirdi. “İki daire başkanlığının bütçesini toplasak dahi çevreye ayrılan bütçedeki payın yüzde 13 oranında gerileme olduğunu görüyorum. Bunu da bir eleştiri konusu yapıyorum. Çevreye önem veren bir belediye olarak” dedi.

Başkan Vahap Seçer ise çevre ile ilgili farklı daire başkanlıklarınca da harcama yapıldığı için bütçenin düşük göründüğü yönünde savunma yaptı.

 

13 BİN KİŞİYE VERİLEN HALK KART’IN MALİYETEİ 77 MİLYON TL, TEMSİL TANITIMIN BÜTÇESİ 70 MİLYON TL

AKP’li Zafer Şahin Özturan bütçeden temsil ağırlama giderleri için 70 milyon TL gibi bir pay ayrılmasına tepki gösterdi. Özturan, “Bütçeyi incelerken 5-6 daire başkanlığına ayrılan pay dikkatimi çekti.  Özellikle temsil, tanıtım ve ağırlama giderleri için 70 milyon 850 bin TL ayrılması dikkati çekti. Bana göre bu çok ciddi bir rakam. Biz 13 bin aileye halk kart veriyoruz, bunun toplam maliyeti 77 milyon TL. Ama bizim temsil tanıtım giderlerimizin bütçesi de 70 milyon TL. Bu rakamın çok ciddi şekilde yüksek olduğunu ifade ediyorum. Önümüzdeki dönemde çalışma yapılırken bu temsil, tanıtım giderlerinin minimum seviyeye indirilmesini talep ediyorum” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA