SEÇER KOCAMAZ’I HEDEF ALDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEÇER KOCAMAZ’I HEDEF ALDI


 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, performans ve bütçe görüşmelerinde muhalefetin eleştirilerine Burhanettin Kocamaz dönemindeki borçlarla yanıt verme tutumunu tekrarladı. Muhalefet bu duruma tepki gösterdi. Ancak Vahap Seçer’in, isim vermese de doğrudan Burhanettin Kocamaz’ı hedef alarak “Ben kahraman belediye başkanıyım pozlarında kimse ortada dolaşmasın” çıkışı, seçim yarışının startının verildiğine yorumlandı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 2022 Yılı Kasım Ayı toplantısının 3. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ile Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’ın katılmadığı toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 Yılı Performans Programı ve 2023 Mali Yılı Bütçesi ile ilgili teklifleri görüşüldü.

 

HDP ÇEVRE HARCAMALARININ KISILMASINI ELEŞTİRDİ

HDP’li Ali Tanırverdi’nin bütçede çevre harcamalarındaki düşüş nedeniyle eleştirilirde bulunurken, “Çevreci bir belediyenin bunu yapmasını anlayamadım” dedi.

 

“LAFTA ÇOK GÜZEL KONUŞUYORSUNUZ AMA İCRAAT YOK”

AKP ve MHP’li meclis üyeleri, ulaşım, sosyal belediyecilik, altyapı başta olmak üzere çeşitli konularda eleştirilerde bulundu.

AKP’li Zafer Şahin Özturan son 3,5 yıldır belediye idaresinin aynı projeleri gündeminde tuttuğuna ve bununla zaman geçirdiğine vurgu yaparak, “Önümüzdeki yıl da sanırım yine bunları göreceğiz” eleştirisinde bulundu. Kreşler ve belediye binası ile nakliyeciler sitesi gibi yapılmayan hizmetlere dair önceki dönemlerde yaptığı eleştirilerini yineleyen Özturan, “Lafta çok güzel konuşuyorsunuz ama icraat yok” eleştirisinde bulundu.

“İMAR PLANLARINI BİTİREBİLİRDİK, BİTİREMEDİK”

MHP Grup Başkanvekili Mahmut Tat ise özellikle ulaşım ve bu alanda yapılan yanlışlar nedeniyle eleştirilerde bulundu. Tat, öncelikle planlarla ilgili “Eksik 5 binlik planların bitirilmesini zaruri ihtiyaç olarak görüyorum. 4 yıla yakın sürede bitirebilirdik, bitiremedik” dedi.

 

“ULAŞIMDA NEYİN ÇÖZÜLDÜĞÜNÜ BİZ HALA GÖREMİYORUZ”

Ali Tanrıverdi’nin ulaşım övgüsünü de eleştiren Mahmut Tat, “Bazı arkadaşlarımız ulaşımın harika bir şekilde çözüldüğünden bahsetse de neyin çözüldüğünü biz hala göremiyoruz. Şaşkınlık içerisinde de bu ifadeleri dinlemiş olduk. 3 katlı kavşak, 4 bulvarın asfaltının yüzeyinin sıyrılıp tekrar asfaltlanması ulaşım problemini kesinlikle çözmez. Eğer ki biz çağdaş bir kent isek, caddelerinde trafik ışında araçları bekletmeden, kaldırımlarda kesintisiz süreklilik olacak şekilde yayaları yürütemiyorsak modern ve çağdaşlıkla övünemeyiz.

Doğu batı istikametinde ki bulvarlarda mümkün olduğu kadar ışıkları kullanmayacak hale gelirsek o zaman ulaşımı çözeriz. Mersin’deki sıkıntımız toplu taşıma değil, münferit insanların yaptığı seyahatlerde ışıklarda çok bekletmemiz. Doğudan tek girişimiz var GMK D-400 ve üstten otoban. Çıkışta aynı şekilde. Ama arada sahil çevre yolumuz var. GMK dışında üstte 2, Okan Merzeci, hemen üzerinde 2,5 çevre yolu ve üstünde 3 ve 4 var. Ama kısa kısa mesafelerle içerde kalmışız. Doğu batı istikametinde kesintisiz trafiğin akacağı şekle getirebilir. GMK üzerindeki bazı kavşakları kapatarak yükü biraz daha ileriye taşıyabilirsek akıcı bir trafiği elde etmiş oluruz. Örneğin Tulumba Kavşağı’nı yaptık ama Muğdat’ta, Göçmen’de, Pozcu’da tıkanıyoruz. Bugün Mezitli’de muazzam bir nüfus artışı var.

Mevcut bulvarlardaki çatlayan yollarda yeni asfalt yapılması olumlu bir çalışmadır fakat doğu batı istikametinde sadece D400 yolunu bırakmamak için ikinci çevre yolu Çeşmeli’ye kadar uzatılmalı. 3. Çevre Yolu bir an önce Vatan Caddesine bağlanmalı.

 

MEZARLIK SORUNU VAR

4 büyük ilçenin bir de mezarlık problemi var. Her ilçemize ait en az bin veya 500 dönümlük mezarlıklar olmasını arzu ediyoruz. Akdeniz’de yaşayan vatandaş eski Mezitli’ye gitmesi muazzam bir sıkıntı. Yarın Bozön tarafındaki o tarafa gittiği zaman bu sıkıntı devam edecek. Biz acilen 4 ilçeye özel mezarlıklar tahsis etmeliyiz.  

Tüm bunlar ışığında biz Mersin Büyükşehir Belediyesinin performansının yeterli olmadığını görmekteyiz” diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi idaresinin geçen dönemki performansı AKP ve MHP’li üyelerin salonda çoğunluk olarak bulunmaması nedeniyle muhalefet etseler dahi oy çokluğuyla kabul edildi.

 

SEÇER’DEN GEÇEN DÖNEM SAVUNMASI TEKRARI

Performans konusunda yapamadıkları nedeniyle muhalefetin eleştiri oklarının hedefi olan Başkan Seçer, bütçe görüşmelerinde yanıt vererek, geçen dönemin borçlarını ödediği yönündeki savunmasını tekrarladı. 

Seçer, “Geçen döneme ait 1 milyar 292 milyon TL’lik yatırım harcamasını, borcu bütçemizde gösteremiyoruz. Direk gelirimizden gidiyor. Yatırımı bir önceki dönem yapıyor. Bu dönemki gelirimiz cebimize girmeden oralara gönderiliyor. Eğer aynı oranda biz borçlanabilseydik, bizden sonraki döneme hizmet kalırdı. Yani geçen dönem para gelmiş, borçlanılmış, yatırım yapılmış ama bizim kucağımıza ciddi bir borç kalmış. Biz bu kadar borçlanamıyoruz, merkezi hükümetten geçen dönem gelen kadar para geliyor. Mersin’in gelirlerinde ciddi bir artış yok. Hem kendi yaptığımız yatırımların borcunu ödüyor, hem yatırım yapıyor hem de gelecek döneme tertemiz bir sayfa bırakıyoruz. Geçen dönemle bizi kıyaslıyorsunuz ama farklı bir tablo var, farklı şartlar var. Eğer geçtiğimiz dönemde borç ödemeseydik, yani bize bırakılan miras daha iyi olsaydı, şuan Mersin’e yaptığım yatırımların yüzde 60 hatta belki daha fazlasını yapardım. Toplam borcumuzun bütçeye oranı yüzde 100’dü. İlk geldiğimizde 2 milyar 247 milyon borcumuz vardı, 2 milyar 255 milyon TL bütçe yaptık. Şuanda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin  milyar 429 milyon TL piyasa borcu, 605 milyon TL banka olmak üzere toplam 2 milyar 35 milyon TL borcu vardır.

Herkes müsterih olsun; yatırım yapacağız diye daha önce yapılmış hataları biz yapmayız. Bu belediye; 2018’in Aralık ayında yüzde 31,5 faizle borçlandırılmış. Ben aynı hesapsızlığı yapamam. Geçen yıl 27 milyon TL borçlanmışım, oysa benim borçlanma yetkim mahkeme kararı ile 250 milyon TL’ydi. Bu yıl 300 milyon TL. Belediyemizin mali disiplini tamdır” dedi. 

 

“HESAP SORALIM DEDİK SORMADINIZ”

Ancak MHP’li Mahmut Tat, Seçer’in geçmiş dönem eleştirilerinin samimi olmadığını savunarak, “Hesap soralım” denildiğinde sormadığını anımsattı. Tat, “Geçen dönemin borçları ile ilgili nasıl sıkıntılar çektiğinizi, nasıl ödemeler yaptığınızı feveran içerisinde anlattınız. ‘Olmasaydı şunu yapardım, çok yüksek faizlerle borçlar almışlar’ diye dert yanma resitali dinlemiş olduk. Oysa ki 2019’un Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz ayındaki meclis toplantılarında ısrarla geçen dönemin çok borçlandırıldığını, paraların nereye, nasıl harcandığını sorduk. Son 6 ayda 500 milyon TL’nin üzerindeki harcamalardan dert yanıldı. Size ‘gelin hesabının’ soralım dedik. Biz sizden geçen dönemin hesabını sormuyor, geçen dönemin hesabını sormanızı bekliyoruz’ dedik. Bugün dert yanmalarınız kabul edilebilir değil.

 

“KİMSE ORTALIĞA DÖKÜLÜP ‘EN KAHRAMAN BELEDİYE BAŞKANIYIM’ POZLARINDA KİMSE DOLAŞMASIN”

Başkan Vahap Seçer ise “Babam bana borç bırakmış diye feveran etmiyorum. Benim feveranlığım vatandaşım adına canımın yanmasından kaynaklıdır. Elbette ki feveran edeceğim. Daha düzenli bir mali tablo ile buraya oturmak isterdim çünkü çok daha güzel işler yapardım. Rakamlar doğru olmasa itiraz edersiniz.

Hesap sormaya gelince, bunu sandıkta halk soracak. Sorgulanacak siyasi hesaplar vardır bir de yargı karşısında verilecek hesaplar vardır. Bunları ortalığa koyacağım ki, kimse ortalığa dökülüp ‘en kahraman belediye başkanıyım’ pozlarında kimse dolaşmasın. Ben buraya geldiğimde 2 milyar 250 milyon TL borç olacağını bilmiyordum” diye yanıt verdi.

 

“GERİYE DÖNÜK SAVUNMA REFLEKSİ GÖSTERMEYECEĞİZ”

MHP’li Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Fahrettin Kılınç da, “ Siz yine bir sürü şey anlatacaksınız. Elinizdeki iktidar olarak argümanları propaganda malzemesi olarak kullanıp, bizi bombardımana tutuyorsunuz. Bizi sürekli bir yere itekliyorsunuz. Meclise, kamuoyuna karşı geriye dönük bir savunma refleksi geliştirmemizi istiyorsunuz. Buna gerek olmadığı kanaatindeyiz. Kamu vicdanı, Allah korkusu vardır. Ama lütfen sürekli biz geriye dönük savunma zorunluluğu içine iteklemeyin. Biz geriye dönük savunma refleksi göstermeyeceğiz”.

 

 

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA