MERSİN BÜYÜKŞEHİR, ECRİMİSİL TAHSİLATINDA SINIFTA KALDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN BÜYÜKŞEHİR, ECRİMİSİL TAHSİLATINDA SINIFTA KALDI!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kamuya ait taşınmazların kullandırılmasında aldığı ecrimisil ücretlerine ilişkin 2021’de 13 milyon 739 bin TL tahsil etmesi gerekirken, sadece 688 bin 729,98 TL topladı. Yüzde 5 düzeyinde gerçekleşen tahsilat Sayıştay raporunda ortaya çıkarken idare, pandemiye sığındı.

HEDİYE EROĞLU

 

Sayıştay'ın Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin 2021 faaliyetlerine ait raporu yayınlandı. Raporlardaki bulgularda önemli detayla öne çıktı. Bu bulgulardan biri de; belediye taşınmazlarının ecrimisil karşılığında kullandırılması ve ecrimisil tahsilatlarının düşük olması oldu.

Sayıştay tarafından yapılan denetimde; belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri gereğince ihale suretiyle kiralanması yerine, işgaline süreklilik kazandırılarak ecrimisil karşılığında kullandırıldığı ve kayıtlara alınan ecrimisil alacaklarının tahsilat oranının düşük düzeyde kaldığı görüldü.

 

ECRİMİSİL; KİRALAMA DEĞİL, KORUMA AMAÇLI

Raporda, “Taşınmaz malları işgal eden fuzuli şagil durumundaki kişilerden ecrimisil alınması, söz konusu taşınmazların sürekli bir şekilde ecrimisil tahsil edilerek idare edilebileceği anlamına gelmemektedir. Zira ecrimisil uygulaması, hukuka aykırı bir yararlanmadan dolayı taşınmazı işgal eden kişiden alınan bir tazminattır. Bir kamu taşınmazının kiralama ya da idare etme usulü ve yöntemi değildir. Tam aksine, kamu malını korumaya yönelik bir yaptırımdır. 2886 sayılı Kanun’da; işgal edilen taşınmazın mülki idare amirine başvurularak 15 gün içerisinde tahliyesinin ve idareye tesliminin sağlanmasına yönelik düzenleme de ecrimisilin bir kiralama yöntemi olmadığını açıkça göstermektedir.

Belediye tarafından ecrimisil karşılığı kullandırılan taşınmazların yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri doğrultusunda tahliyesinin sağlanması; kiralanabilir nitelikte ise 2886 sayılı kanun çerçevesinde yapılacak ihaleyle kiraya verilmesi; ayrıca hali hazırda devam eden işgaller için tahakkuk kaydı yapılan ecrimisilin tahsilat oranlarının yükseltilmesine yönelik çalışma yapılması gerekmektedir.

 

BÜYÜKŞEHİR PANDEMİYE SIĞINDI

Kamu idaresi cevabında; 2020 - 2021 yıllarında kira sözleşmesi biten ve pandemi koşullarının etkilediği bazı esnaf guruplarının kullandıkları kiralık taşınmazların sözleşme süreleri, ilgili kararnameler doğrultusunda uzatıldığı, pandemiden etkilenmeyen kısıtlı taşınmazların kiralama işlemlerinin yapıldığı, pandemiden etkilenen grupların taşınmaz kiralama işlemlerinin yapılamaması sebebiyle 2022 yılına kadar ecrimisil uygulama zorunluluğu oluştuğu, ecrimisil durumuna düşen taşınmazların 2022 yılında kiralama işlemlerine başlanıldığı bildirilmiştir.

Ancak yapılan işlemler 2021 yılı mali tablolarını etkilemediği için bulguda belirtilen hataya neden olduğuna ilişkin değerlendirmemiz devam etmektedir.

 

13 MİLYON 739 BİN ALACAKTI, 688 BİN TAHBİLE ETTİ!

2021 yılı Bütçe Gelir Kesin Hesap Cetveline göre; hali hazırda devam eden işgaller için 12 milyon 691 bin 195,61 TL’si 2020 yılından devreden tahakkuk ve bir milyon 047 bin 927,93 TL’si 2021 yılı tahakkuku olmak üzere toplam 13 milyon 739 bin 123,54 TL’lik ecrimisil alacağının yalnızca 688 bin 729,98TL’sinin tahsil edildiği, kalan 13 milyon 50 bin 393,56 TL’nin 2022 yılına devrettiği ve tahsilat oranının yüzde 5 düzeyinde gerçekleştiği, dolayısıyla tahsilatların yeterli düzeyde yapılmadığı tespit edilmiştir” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA