ÇKA 55 milyon TL destek sağlayacak | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇKA 55 milyon TL destek sağlayacak


 

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), yeni çağrı döneminde toplamda 55 milyon TL destek sağlayacak.

Haber Merkezi

 

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın ilan ettiği "Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Destek Programı" ve "Genç Girişimci Destek Programı”yla ilgili olarak  “Çukurova Kalkınma Ajansı 2022 Yılı Teklif Çağrıları Mersin Bilgilendirme Toplantısı’’ Mersin’de Vali Ali Hamza Pehlivan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Yeni çağrı döneminde toplamda 55 milyon TL destek sağlanacak.

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran’ın açılış konuşması yaptığı Programda, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından 15 Kasım 2022 tarihinde ilan edilen "Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Destek Programı" ve "Genç Girişimci Destek Programı” konularında ÇKA Proje Uygulama Birim Başkanı Serdar Kaya tarafından 2022 Yılı Destek Programları Sunumu yapıldı. Mersin Valiliği ev sahipliğinde geniş katılımla düzenlenen toplantıya Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Rasim Sarı da katıldı.

 

16 YILDA ADANA VE MERSİN İÇİN 880 PROJE ÜRETİLDİ

Programda bir konuşma yapan Vali Ali Hamza Pehlivan, kalkınma ajanslarının ülke genelinde birden fazla ili kapsayacak bir şekilde kurulduğunu anımsatarak, “Çukurova Kalkınma Ajansımız, 2006 yılında kurulmuş ve o günden bugüne Adana ve Mersin İllerimizde çok çeşitli hizmetlere destek sağlamış, çok çeşitli yatırımların hayata geçmesine vesile olmuş. Bu geçen süre içerisinde Adana ve Mersin illerini kapsayan toplam 880 proje üretilmiş. Güncellenen rakamıyla bu projeler için 1 milyar 100 milyon TL hibe desteği sağlanmış olup eş finansmanla birlikte toplam bedel 2 milyar 65 milyon TL’yi bulmaktadır. Peki bunun neticesinde ne olmuş? Hayata geçirilen projelerle özellikle de iş dünyasına, yatırımlara yönelik projelerle 6 bin 200 istihdam sağlanmış geçen bu süre zarfında.

 

GENÇ İSTİHDAM İÇİN FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ SAĞLANACAK

Biliyorsunuz kalkınma ajansları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteriyor ve her yıl muhtelif konularda çağrılara çıkıyor.

Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 2022 yılı teklif çağrılarını sizlerle paylaşmak üzere bir araya geldik. Birinci başlığımız; 'Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Destek Programı'. Bu programın başvuruları 15 Kasım itibariyle başladı son başvuru tarihi de 30 Aralık 2022. Bu süre zarfında özellikle de genç istihdamın geliştirilmesine yönelik faizsiz kredi desteği sağlanacak. Bu programda yüzde 100 bir destek sağlama durumu söz konusu. Bu başlık için ayrılan toplam kaynak 50 milyon TL.

Program kapsamında 500 bin TL ile 2 milyon TL aralığındaki bütçeli projelere destek sağlanacak. Tabii burada adından da anlaşılacağı gibi biliyorsunuz uzunca bir süredir genç istihdamın teşvikiyle ilgili hem AB fonlarından yararlanma hem bakanlıklarımızın ilgili fonlarından yararlanmak üzere genç istihdamın eğitimine yönelik çalışmalar söz konusuydu. Bu program ile de girişimcilik konusunda adım atmak isteyen ve yatırım yapmak isteyen gençlerimiz, yatırımcılarımız, girişimcilerimize yönelik çok önemli bir fırsat sunuluyor. Bunu inşallah en iyi şekilde değerlendireceğiz.

 

GIDA SEKTÖRÜ VE TURİZM DESTEKLENECEK

Ajansımız Adana ve Mersin illeri ile ilgili bazı öncelikler belirlemiş durumda. Nitekim bu konuda Adana'da, sayın Adana Valimizin başkanlığında orada da bir toplantı gerçekleştirildi. Adana için belirlenen öncelikli başlıklar hazır giyim ve mobilya, Mersin ilimiz için ise gıda sektörü ve turizm. İlimizde gıda sektörü ve turizm konularındaki yatırımları ve bu alanlarda gelecek olan projeleri ajansımız destekleyecek.

Diğer başlığımız ise 'Genç Girişimci Destek Programı'. Onun da proje başvuruları yine 15 Kasım'da başladı ve 16 Aralık'a kadar sürecek. Burada toplam kaynağımız 5 milyon TL. Bu program kapsamında da 50 bin ile 500 bin TL aralığındaki bütçeli projeler desteklenecek. 

Tabii adından da anlaşılacağı gibi girişimciliği desteklemek üzere bu çağrıya çıkıyoruz. Bunun içerisinde eğitim programlarından, mentorluk programlarına, finansal destek programlarından, hızlandırma ve yatırımcılarla buluşma programlarına kadar çeşitli başlıklar var. Öncelikle de bilişim teknolojileriyle ilgili akıllı ve sürdürülebilir şehirler, temiz üretim enerji, sağlık, çevre, dijital dönüşüm, nanoteknoloji, yapay zeka, metaverse gibi son yıllarda sıkça duymakta olduğumuz kavramlara yönelik projeler bu kapsamda desteklenebilecek. 

Burada ne kadar gerçekçi ne kadar uygulanabilir ve ne kadar sürdürülebilir projeler geliştirir, üretir ve teklifte bulunursak doğal olarak elde edilecek fayda ve neticeler de o nispette fazla olacaktır.

 

BİREBİR DANIŞMANLIK, REHBERLİK DESTEĞİ VERİLİYOR

Çukurova Kalkınma Ajansımız yatırımlar konusunda bütün ilgililerine birebir danışmanlık, rehberlik yapacak donanıma, birikime sahiptir.

İlimizde turizm sektörünün daha da gelişmesini hepimiz arzu ediyoruz. Bununla ilgili Ajansımızın geçmişten bugüne devam eden çok güzel çalışmaları var. Hem doğal varlıkların turizme kazandırılması hem tarihi varlıkların, arkeolojik varlıkların turizme kazandırılmasıyla ilgili çok güzel projeler hayata geçiriliyor.

Nitekim az önce belirtmiş olduğum 880 proje içerisinde bir kısmı güdümlü dediğimiz projeler şeklinde uygulanmış. Örneğin Cennet Cehennem ören yeri, Astım mağarası, Gilindire mağarası gibi bölgemizin önemli turizm merkezlerine yönelik bugüne kadar Ajansımızın destekleri olmuş ki bu destekler devam ediyor. 16 ayrı noktada şu anda turizm ile ilgili yatırımlara ajansımızın desteği söz konusu. Diğer yandan Girişimcilik Merkezi, Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi, Çocuk ve Genç Bilişim Merkezi gibi yine ajansın desteklediği projeler. Ayrıca Lojistik Mesleki Eğitim Merkezi, Akdeniz Mesleki Eğitim Atölyeleri gibi iş gücü niteliğinin arttırılmasına yönelik de projeleri var. Bu kapsamda da yine 10 proje devam ediyor.

Ajans olarak faaliyet alanımız oldukça geniş ve bundan sonra da genişleyerek devam edecek.

Hem Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Destek Programı hem Genç Girişimci Destek Programımızın Mersin İlimize, paydaş ilimiz olan Adana ilimize, Bölgemize ve Ülkemize tekrar hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA