GARABET SÖZLEŞMEYE KARŞI EYLEM HAZIRLIĞI BAŞLADI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GARABET SÖZLEŞMEYE KARŞI EYLEM HAZIRLIĞI BAŞLADI


 

Eski Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı’nın Ziraat Bankası ile yaptığı maaş promosyonu sözleşmesi, Mersin’deki 14 bin sağlık emekçisini mağdur etmeye devam ediyor. Adeta tüm maddeleri bankanın lehine yapılan sözleşmenin feshine dair kriz bir türlü aşılamazken Mersin İl Sağlık Müdürlüğü bekleme kararı aldığını açıkladı. Mağdur olan sağlıkçılar ise Ocak ayında kuruma verdikleri sürenin dolacağını anımsatarak, eylem sürecine hazırlandıkların duyurdu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’e 2017’de İl Sağlık Müdürü olarak atanan ve 2019’da oğluna Devlet Hastanesi Bahçesinde yaptığı sünnet düğünü skandalı ile gündem olan Sinan Bahçacı’nın, kentteki 14 bin sağlık çalışanı adına Ziraat Bankası ile 5 yıllığına imzaladığı promosyon sözleşmesine ilişkin yaşanan kriz bir türlü aşılamıyor.

Banka ile sözleşmeyi 31 Aralık’ta yani yılın son iş günü yapması ve neredeyse sözleşmenin tüm maddelerinin banka lehine olması bugün sözleşmeyi yenilemek isteyen İl Sağlık Müdürlüğünün adeta elini kolunu bağladı.

Mersin’de 2019’da dönemin İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı’nın adeta tüm maddeleri bankanın lehine yaptığı sözleşmenin feshine dair kriz bir türlü aşılamıyor.

Sağlık emekçilerini örgütlüğü olduğu sendikaların yoğun çabaları sonucu Sağlık Bakanlığından görüş isteyen Mersin Sağlık Müdürlüğü, ‘fesih yapabilirsiniz’ görüşü alsa da adım atmaya çekiniyor. Sözleşmeyi tazminat ödemeden feshetmeye gitme kararı alması halinde banka ile yargıda karşı karşıya kalma endişesi taşıyan kurum, tazminatlı fesih işlemine ise yanaşmıyor. Kurum bu kapsamdaki baskılar sonucunda yeni düzenleme için bakanlığı bekleyeceğini duyurdu.

Ancak bu karmaşa nedeniyle sözleşme yenilemesi yapılamamasının faturasını ise sağlık emekçileri ödüyor.

 

KARŞILIKLI SÖZLEŞME İHLALLERİ VAR

Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün, Haziran ayından buyana promosyon sözleşmesinin tazminatsız yenilenmesi için süreç yürüttüğünü ancak başarılı olamadığını aktardı.

Müdürlük ile kurumun karşılıklı sözleşme ihlalleri bulunsa da tazminatsız fesih halinde yargıya gidilmesinin söz konusu olduğunu ve haklı çıkacağının kestirilememesi nedeniyle risk alınmaktan kaçınıldığını belirten Şen, geriye tazminatsız fesih seçeneğinin kaldığını ancak buna da İl Sağlık Müdürlüğü’nün yanaşmadığını kaydetti.

 

YENİ SÖZLEŞME OCAK’TA YAPILMALI

“Bankalar yıl sonu hesaplarını kapatacakları için Kasım Aralık ayında bunu yapmak istemiyor” diyen Şen, “Yeni yılda maaş zamları için ihaleye çıkıldığında bedel artacak. Her şey bankanın lehine, daha az para ödeyecek. O yüzden biz tazminatlı veya tazminatsız fesih işleminin Ocak ayı itibariyle geçerli olacak şekilde yapın dedik. Bu saate kadar beklediyseniz Ocak ayında ihaleye çıkın dedik. Kurum son yaptığı açıklama ile ‘Ocak ayını bekleyeceğiz’ gibi bir cevap vermiş. Bu açıklama Sözleşme feshinin Sağlık Sen’in duyurduğu gibi şimdi yapılmayacağını, Ocak ayını bekleyeceklerini gösterdi.

 

KURUM KAFA KARIŞIKLIĞI YAŞIYOR

Bu durum kurumun yaşadığı kafa karışıklığını da ortaya koyuyor. Tazminatsız feshi göze alalım mı veya tazminatsız feshi göze alalım mı? karmaşasındalar. Sağlık Müdürlüğü bir şey yapmaya çalışıyor ama kafa karışıklığı söz konusu.

Tazminatsız fesih cesaret ister. Bunu yaparlarsa ilk alkışlayan biz oluruz. Kendi imzalamadığı bir sözleşmenin feshini gerçekleştirecek çünkü. Üstelik garabet bir sözleşme. Müdürlüğün elini bağlamış durumda o yüzden bu kadar stres içinde müdürlük.

Bizimde işimize geldiği için Genel Sağlık İş olarak Kasım veya Aralık’ta fesih yapılmamasını istiyoruz. Çünkü yaparlarsa ihaleye çıkacaklar ve komik rakamlar almak durumunda kalacaklar” dedi.

 

MERSİN İL SALIK MÜDÜRLÜĞÜNE VERDİĞİMİZ SÜRE OCAK’TA DOLUYOR”

Ziraat Bankası gibi bir kamu bankasının promosyon paralarının üzerine yatmasının kabul edilemez olduğunu da dile getiren Dr. Gürbüz Şen, “Türkiye’de ekonomik durumlar değişti, enflasyon aldı bayını gitti. Sağlık Bakanlığı Maliye Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı gerek asgari ücrette gerek her alanda iyileştirmeler yaptı. Böyle bir ortamda Ziraat Bankası ‘beni ilgilendirmez’ diyememeli. Biz 7-8 bin TL alırken şuanda bu alınan paralar ortalama 25-30 bin TL’ye çıktı. Biz söylemeden aslında bu iyileştirmeyi bankanın yapıyor olması lazım. 

Biz kamu bankasına zarar vermek istemediğimiz için şuana kadar sert eylemsellik süreci başlatmadık. Maaşları farklı bankalara taşıyabilirdik.

Ancak Mersin İl Salık Müdürlüğüne verdiğimiz süre Ocak’ta doluyor. Ocak ayında fesih yapılmazsa eylem sürecine başlayacağız. Gerekirse Sağlık Müdürlüğü’nün önünde yapacağız eylemlerimizi çünkü biz her geçen gün daha çok kaybediyoruz. Kişisel öngörüm tazminatsız feshi yapmayacakları yönünde. Yaparlarsa da alkışlarız” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA