HAZİNE CİNAYETİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HAZİNE CİNAYETİ!


 

Yine Mezitli, yine hazine arazisi, yine orman, yine ağaç kesimi! Hazine arazilerine yönelik kullanımla ilgili denetimsizlik, kontrolsüzlük rant ve talandan öte artık çevre cinayetlerine de neden oluyor. Son olarak Mezitli Bozon’da hazine arazisine göz diken caniler, ranta karşı duran çiftçinin yüzlerce limon ağacını bir gecede katletti!

HEDİYE EROĞLU

 

Sık sık rant ve talan için hazine arazilerinde ki ağaç kesimleri ile gündeme gelmeye başlayan Mersin’in Mezitli ilçesinde son olarak bozuk düzen yüzlerce ağacın daha yok olmasına neden oldu! Yaklaşık 600 ağaç diktikleri 15 dönümlük bahçelerine komşu 7 bin 200 metrekare üzerindeki alana ecrimisil ödeyerek limon diken Yalın ailesi, siyasi nüfuz kullanarak bu alanı ele geçirmeye çalışan kişilerin hedefi oldu. Yalın ailesine ait limon bahçesindeki yüzlerce ağaç katledildi.

 

MEZİTLİ İSYAN ETTİ

Olayla ilgili ailenin suç duyurusunda bulunulması ile adli süreç başlatılırken Mezitli yönetimi ve halkı yaşananlara isyan etti.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mezitli Muhtarlar Derneği Başkanı Bülent Ballı ve Bozon Mahallesi Muhtarı Veli Göknur, meclis üyeleri ve diğer muhtarlarla birlikte katliam yapılan bahçeye giderek, arazi sahibi Yalın ailesine geçmiş olsun dileklerin ilettiler. Yaşananlarna isyan eden heyet faillerin bir an önce bulunup, en ağır şekilde cezalandırılması için çağrı yaptılar.

MEZİTLİ’DE MANZARALI YERLER HEDEF HALİNE GELDİ

Başkan Tarhan, “Yine Mezitli, yine hazine arazisi, yine orman, yine ağaç kesimi!” diyerek yaşananlara adeta isyan etti. Mezitli’nin, Bozon Mahallesinin bunlarla gündeme gelmekten üzüntü duyduğunu söyleyen Tarhan, “Biz çevreye son dereceye duyarlıyız. Göreve geldiğimiz zaman Mezitli’ye değer katacağız dedik ve kattık. Mezitli’nin her yeri değerlendirildi. Ama şunu da biliyoruz ne kadar değer katarsak o kadar da saldırı olur. Uzak mahallelerimizde bu tür olaylar bu kadar olmuyor. Hep şehre çok yakın bölgelerde oluyor. Esenbeğlar, Çevlik, Bozon gibi mahallelerimizde oluyor. Bunların hepsinde bu tür olaylara konu edilen yerler deniz manzaralı ve kente çok yakın.

Bozon’u töhmet altında bırakmamız söz konusu değil, bu yanlış insanlar içerden de olabilir dışardan da gelebilir” dedi.

“SUÇLULAR BULUNSUN VE EN AĞIR CEZAYI ALSIN”

Ağaç katliamı yaşanan alanda bulunan 5 yaşındaki yaklaşık 600 ağacın, üzerinde limon varken kesilmesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Neşet Tarhan, “Ağaçların üzerinde limon vardı ve olgunlaştığında satılacaktı bu limonlar. Ama 5 yıldır emek verilen bahçeler kesilerek yok edildi. İlgiler gerekli yerlere başvurdu. Savcılık gerekli işlemi yapacak. Biz istiyoruz ki bu suçlular bulunsun ve en ağrı cezayı alsın” dedi.

KATLİAMIN ARKASINDA BAŞKA İŞLER VAR

Saldırının arka planında başka şeyler olduğunu inandığını da dile getiren Başkan Tarhan, “Katliamın yaşandığı bölge otobanın kuzeyinde kalıyor. Arka tarafta Mersin olimpik stadyumu görülebilir. Yenişehir ile Mezitli arasında hatta Yenişehir’e daha yakın deniz manzaralı bir yer. Şahıslara ait arazi limon bahçesi yapılmış. Ama ağaçlar, emekler yok edildi.

Bu iki parselin sol tarafında görülen evin yamacı, tepede 7 bin 200 metrekarenin üzerinde bir hazine arazisi var. Bir tarafı çam ağacı ile kaplı. Geçmişte tamamı çam ağaçları ile kaplıydı. Ama çam ağaçları bir şekilde yok edildi. Burası devletin arazisi. 85 milyonun hissesi var. Onun için buraları korumak bizim görevimiz. Bir şekilde buralarda çukurlar açılıp limon dikilmiş.

“DEVLET ARAZİSİNE SAHİP ÇIKMALI”

Devletin arazisine sahip çıkmak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görevi. Vatandaş nasıl kendi yerine sahip çıkıyorsa devlette korumalı. Gerekirse etrafını çevirip korumalı ama durum böyle olmuyor. Bazı kişiler bazı nüfuslarını kullanarak siyasi iktidardaki buraları ele geçiriyorlar. Bu hikayeyi yeni yaşamadık. Esenbağlar’da, Eski Mezitli’de, 75. yıl da bir çok mahallemizde yaşadık.

 

“SİYASİ GÜCÜ OLANLAR YAPIYOR”

Ve bu işleri belli kişilerin yaptığını, ormanı keserek bahçe yaptığını biliyoruz. Bunu artık belli gücü olduğuna inananlar, siyasal gücü olanlar zaten Türkiye’de siyaset, ticaret yanlış olaylar hep birbirinin içine girmiş durumda. Siyaset kanalıyla bu işler yapılıyor. Milletvekillerinin, valilerimizin, sivil toplum kuruluşlarının de bunları gündeme getirmesi gerekiyor. Sesimiz cılız kalıyor.

Sahillere, hazine arazisi kullanımı halinde ecrimisil önedir. Birileri devlete ait yerleri kullanmış ise geçmişe dönük olarak ödeme yapar. Bu yarın burayı kullanacak anlamına gelmiyor. Bugünden sonra merak ediyorum Çevre Şehircilik Bakanlığı ne yapacak? Ecrimisil olayını ortadan kaldırmak, sahiplenmek, kamuya mal etmek gerekir” diye konuştu.

 

BELEDİYE SPOR ALANI YAPMAK İÇİN İSTEDİ YANIT ALAMADI

Mezitli Belediyesi olarak söz konusu 7 bin 200 metrekarelik hazine arazisini spor kompleksi yapmak için istediklerini ancak başvurularına hala yanıt alamadıklarını da dile getiren Başkan Neşet Tarhan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte bizim de müdahil olduğumuz bir yapı ile buraya spor alanı yapılarak değerlendirilmesini istedik. Hala bakanlıkta onay bekliyor. Biz belediye olarak buranın tahsisini istiyoruz, kamunun kullanımı için. Bozon’da bu durum ilk değil. Bozon’un yerleşim alanına yakın 56 dönümlük alan orman arazisi dışına çıkarıldı ve hazineye geçirildi. Hazine ise son yıllarda moda uygulama ile TOKİ’ye veriyor. TOKİ ise bu alanı 56 dönümün üzerine çıkardı. Bunu biz kamuoyu gündemine getirdik. Burası sağlık, okul alanı olsun, ihtiyaç var dedik. Güneş enerjisi üretim alanı yapalım, ucuz elektrik enerjisinden yararlandıralım insanları dedik. Biz olaya kamusal, toplumsal olarak bakıyoruz. Biz köylünün de, üreticinin de yanındayız. Üreticinin korunması gerekirken ağacı kesiliyor. Geçmişte bu yüzden bin 500 ağaç kesildi burada. Bu bitmeyecek. Bugün Antalya’da, İzmir’de de benzer olaylar olmuştur. Ne zaman ki bu sistemi değiştirirsek, devlet arazilerine nasıl sahip olunacağını belirlersek, belediyeleri de ötelemez, bu işin dışına çıkarmazsak o zaman çözüm bulunur.

 

“ARTIK AYAĞA KALKMALIYIZ”

Devletin bu konuda daha net, katı tavrı olmalı. Buradan 5 dakika sürmeyen bir alanda narenciye festivali yaparken birileri de narenciye limon ağaçlarını kesmesi çelişkili bir durum. Daha demek ki festival yapmaya kendimizi hazırlamamışız. Bu cinayetler yaşanırken festival yapmak çelişki oluyor.

Gerek İstanbul’daki terör olayı gerekse de  yakın tarihte Mezitli’de bombalı saldırı oldu ve içimiz yandıysa bu canlıların katledilmesi de aynı şekilde içimizi yakıyor.

Mezitli halkı hayvansever, toprağa, üretime, çevreye düşkündür. 

Kuraklıkla, donla mücadele etmiş, zirai mücadelesini yapmış, sulamışken 5 yıllık emeğin bir gecede yok edilmesi kabul edilebilir değil. Bu yöndeki suçların cezaları çok ağır olmalı. Geçiştirilmemeli. Canlı gibi düşünülüp neden olanlara daha ağrı ceza verilmeli. Milletvekillerimiz de umarım duyarlı olup bu cezaların arttırılması konusunda meclise önerge verirler  Oturma zamanı değil, artık ayağa kalkma zamanı, ses çıkartmalıyız” dedi.

 

 

 

“HAZİNE ARAZİLERİ BELEDİYELERE DEVREDİLSİN”

Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da, kentte “Üretmezsek tükeniriz” sloganıyla 10 gündür çeşitli etkinliklere imza atılırken böyle bir olay yaşanmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti.

“Belediye başkanımız çok güzel özetledi burada yaşanan sıkıntıları” diyen Yılmaz, “Meyve ağaçlarının kesildiği arazinin bitişiğindeki arazide yaşanan birtakım gelişmeleri buradaki köylülerden dinledik. Devlete ait hazine arazisinin paylaşımı ile ilgili geçmiş yıllardan buyana birtakım sıkıntılar olduğunu gözlemledik. Devlet arazilerinde tüm halkın, 85 milyonun hakkı var. Bu gibi yerlerin kamu kurumlarına tahsis edilerek tüm o bölgede yaşayan çiftçilerimize hizmet edecek bir konuma, duruma getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple ben de sesleniyorum ilgilere; bu yerler belediyelerimize tahsil edilerek bu sorun ortadan kaldırılabilir. Bu düşmanlık nedir? Bu kadar emek, masrafla meydana getirilmiş bir alana yönelik. 10 gündür narenciye ile ilgili etkinlik yaparak, ürünlerimizin dünyaya reklamını yapmaya çalışıyoruz. Bu yaşananlar hepimizi derinden üzdü. İnşallah bundan sonra bu düşmanlık, kin, nefret ki tahmin ediyoruz tapulu alan bitişiğindeki hazine arazisi bitişinde bir takım olumsuz gelişmeler olmuş. İnşallah cinayete eş değer bu caniliğin bir daha olmamasını diliyoruz” diye konuştu.

 

ANKARA’DAN SİYASİ GÜÇ İLE HAAZİNE ARAZİLERİ ELE GEÇİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Mezitli Muhtarlar Derneği Başkanı Bülent Ballı da, Narenciye Festivali yapan bir kentin böyle anılmasının üzüntüsünü yaşadığını söyleyerek, “Hazine arazisinin böyle bir konuya dahil olması bizi üzüyor. Devletimizin bir an önce bu arazileri kullananlara vermesini istiyoruz. Fakat ne hikmetse Ankara’dan İstanbul’dan birileri siyasi baskı ile bu hazine arazilerin içindeki vatandaşları dışarıya atıp almaya çalışıyorlar. Devletimizin buna bir an önce el atmalı. Valilimiz, çevre ve şehircilik bakanlığı bu konuda duyarlı olmalı. Sadece belediyemizin sahip çıkması ile olmuyor.

Eski Mezitli muhtarımız buna ses çıkardığı, tepki gösterdiği için onun da ağaçlarını kestiler. Hazine arazileri kullanım alanları güncellenip, bu yaşananlara son verilmeli” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA