KİM MASUM? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KİM MASUM?


 

Toroslar Belediyesi’nin Jandarma yerleşkesi için yapılan düzenlemeye TOKİ yanındaki arazilerin ilişkin imar düzenlemesini de eklemesi Büyükşehir’de ‘masum’ değil tartışmalarına neden oldu. Cumhur İttifakı ile CHP arasındaki tartışmada AKP’li İsmail Yerlikaya’nın sorunun Toroslar ile Büyükşehir arasındaki diyalog eksikliğinden kaynaklandığını söyleyerek, “Diyalog kapısının kapanması doğru değil” demesi dikkat çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Kasım Ayı Olağan Toplantısı’nın 1. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Toplantıda; Toroslar Belediyesi’nin Arpaçsakarlar Mahallesi 140 ada 8 parsel ve çevresine ilişkin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği talebi tartışmaya konu oldu.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonlarından oy çokluğuyla geçen teklife CHP şerh düştü.

Mersin İl Jandarma Komutanlığı’nın Toroslar’da yerleşke yapımının hızlanması için ele alınan imar planı düzenleme teklifine, Toroslar Belediyesi’nin TOKİ’ye tahsis etmek istediği alana ilişkin imar değişikliğini de eklemesine tepki gösteren CHP, konuların birbirinden ayrılarak oylanmasını istedi.

Toroslar Belediyesi’ni; jandarmayı kullanarak TOKİ’nin yapacağı projede belediyeye ait arazilerin değerini arttıracak düzenleme yapmakla eleştiren, üst planlara aykırı olduğunu ve masum olmadığını savunan CHP’ye, Cumhur İttifakı’nın tepkisi sert oldu.

Belediye arazisinin değerlenmesini kamunun kazanımı olacağını savunan Cumhur İttifakı ise,  ‘masum değil’ çıkışına tepki gösterdi.

TOKİ PROJESİ İÇİN TİCARET ALANI MI YAPILMAK İSTENİYOR?

MHP Grup Başkan vekili Mahmut Tat ise imar değişikliğinin mevzuat bakımından üst planlara aykırı olmadığını savundu.

Yenişehir Belediyesi’nin CHP’li üyesi Gülcan Kış ise “Bu kadar masum bir konuyu biz neden reddettik diye düşündüm” tepkisi vererek, yapılan düzenleme ile jandarmanın yerleşke yapım işinin de tehlikeye atıldığını savundu. Kış ayrıca bu düzenleme ile TOKİ’nin yapacağı projeye karşı olmadıklarını ancak amacın ne olduğunu öğrenmek istediklerini söyleyerek, “Buralar ticaret alanı mı yapılmak isteniyor?” dedi.  

 

İMAR KOMİSYONU SİYASİ BASKI ALTINDA

Cumhur İttifakı üyeleri TOKİ projesini hızlanması için böyle bir düzenlemeye gidildiğini savunsa da CHP’li Torslar Meclis üyesi Tuncay Gökçel, kararın tamamen siyasi olduğunu ve Toroslar Belediyesi idaresinin isteği üzerine alındığını söyleyerek, mahkemeye taşıyacağını duyurdu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sürekli siyasi kara almak zorunda bırakıldıklarını söyleyerek duruma isyan eden Gökçel, belediye yönetimlerini bu tavırlarından vazgeçmeye çağırdı.

AKP’Lİ YERLİKAYA, MHP İLE TERS DÜŞTÜ

Ancak tartışmalarda en dikkat çekici çıkış AKP Grup Başkan vekili İsmail Yerlikaya’dan geldi. Kararın üst planlara görsel ve şematik olarak aykırı olduğunu kabul eden Yerlikaya, sorunun Toroslar Belediye yönetiminin, Büyükşehir yönetimi ile diyalog eksikliğinden kaynaklandığını savundu.

Yerlikaya, “Normalde gerçekten dışardan bakan bir şehir plancısı çok büyük bir olay varmış gibi tartışılıyor ama çok basit ve hiçbir şey yok. Jandarmanın bir teklifi oldu. Jandarmanın teklifine sizde yardımcı oldunuz konuyu erkene aldınız. Teşekkür ederiz. Normalde bu konu 7. etapta yer alıyor ve 7. etap uzamış durumdaydı. Jandarmanın yerinde bir değişiklik yok o yüzden problem yok ve gecikme olması söz konusu değil.

Problem Toroslar Belediyesi arazisinde. Arazinin doğusunda olan yolu, yeşil alanı arazinin batısına almışlar. Bunun artısı anayola TOKİ yapılacak olması. Sonuçta bu belediyenin menfaatine” dedi.

Araya giren Vahap Seçer ise yapılan değişiklik ile değer artışı sağlandığına dikkat çekti.

Bunun üzerine İsmail Yerlikaya, “Arsa kimin belediyenin?” diyerek, kamu yararı olduğunu savundu.  

Vahap Seçer ise “Belediyenin menfaatine olan bir şey mi bu evet. Bunu jandarmanı talebi üzerine getirmek yerine, ‘bizim böyle bir talebimiz var, nezaketen size bunu arz ederiz, bize yardımcı olun’ denilseydi mi daha iyi olurdu yoksa böyle emrivaki söylemek mi daha iyi?” diyerek, usulden duyduğu rahatsızlığı ortaya koydu.

 

YERLİKAYA’DAN TOROSLAR’A GÖNDERME

Bunun üzerine Yerlikaya, “Belediye başkanın kendini gelip nezaketen izah etmesi gerekirdi” yanıtı verdi.

Seçer ise “Bir kurumun işi görülsün derken Toroslar Belediyesinin bunu istismar etmesi, Toroslar Belediyesinin ayıbıdır. Siz kendinizi izah edin, istemezük, olmaz mı diyeceğim” tepkisi verdi.

Yerlikaya’da bu görüşü destekleyerek, “Diyalog kapısının kapanması doğru değil, bunu Büyükşehir’e söylenmesi gerekirdi ama bu masum ve belediyenin işi. Bu söylenseydi siz de karşı çıkmazdınız. Şahsa yapılan bir şey değil belediye kazanacak. Belediyenin yatırımını geciktirmenin bir anlamı yok” dedi.

 

ARAZİ SATILIRSA NE OLACAK?

CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız ise parkın doğudan batıya alınması ile milyonluk rant oluşturulduğunu söyleyerek, “TOKİ’ye verildi deniliyor ama ortada bir protokol yok. Yarın Toroslar Belediye Başkanı ‘ben burayı vermiyorum, satacağım’ dese ki geçen sene bir sürü arazi sattı. Belki bu niyetle yapılıyor” diyerek tepkisini dile getirdi.

MHP’li Mahmut Tat ise Yıldız’a ‘satış’ iddiası ile ilgili tepki gösterdi. Araya giren Vahap Seçer ise “Olabilir, bende yapabilirim, bir başkası da yapabilir. Satış yapmak ayıp bir şey mi?” derken, Mahmut Tat, “Bu doğru bir üslup değil” diyerek eleştirisini sürdürdü. Tat sahtekarlık yapılmaya çalışıldığının iddia edildiğini savunurken Seçer, “Reddederim, hayır bu grupta hiç kimse böyle düşünmez. Niyet okuyorsunuz” tepkisi verdi.

Tat ise “Niyet değil, belediye başkanı yeşili arkaya alarak TOKİ’ye de vermeden belediye adına satabilir diyor. Belediye başkanını böyle bir niyeti var ise TOKİ’yle uğraşmasına gerek yok. Şu tasarrufta bulunacağım, böyle bir düzenleme istiyorum diyebilir. Kendisi burada yokken niyeti yanlış yere çekiliyor” dedi.

Gülcan Kış, Jandarma’nın yatırımının sekteye uğramaması için Toroslar Belediyesi’nin imar düzenlemesinin tekliften ayrılarak oylama yapılması önerisi getirirken, Vahap Seçer, “Direk karşı çıkıyorlar,. Nasıl iyi niyet aransın ki?” dedi.  

Tartışmaların sonunda teklif komisyondan geldiği şekliyle oylandı ve oy çokluğuyla kabul edildi. Böylelikle Toroslar Belediyesi’nin yapmış olduğu düzenlemede kabul edildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA