EMEP’ten; okullarda ücretsiz yemek çağrısı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EMEP’ten; okullarda ücretsiz yemek çağrısı


 

Emek Partisi Mersin İl Yöneticisi Derman Tarancı: “Okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz yemek hakkı sağlanmalıdır”

Haber Merkezi

 

Öğrencilerin beslenme sorununa Emek Partisi’nden çözüm önerisi geldi. Emek Partisi Mersin İl Yöneticisi Derman Tarancı iktidara; “Okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz yemek hakkı sağlanmalıdır” diye seslendi.

Her gün en temel ihtiyaçlara gelen zamların, ücretlerin her geçen gün erimesinin, işsizliğin, yoksulluğun artmasının milyonlarca işçi-işsiz, emekçi, yoksul için karşılığının, çocuğuna yeterli, sağlıklı hatta asgari beslenme olanakları sağlayamamak olduğunu söyleyen Tarancı, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ailece öğün atlamanın, çocuklara koyulan beslenmenin giderek küçülmesinin, çocuğa hiç beslenme koyamadan okula göndermenin, açlıktan okulda bayılan, sıranın üzerinde uyuklayan çocukların, beslenmesi olmadığı için okula devam edemeyen çocukların, okul terklerinin sayısının hızla artıyor.

 

SORUMLULUK MEB’TE

Yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim çocukların temel hayati ihtiyaçlarından. Bu ihtiyacın ebeveynlerce karşılanıp karşılan(a)mamasının takibinin yapılması; karşılan(a)mıyorsa, bu ihtiyacın karşılanması için gerekli tedbirlerin alınması çocuk koruma sisteminin bir parçası. Okulların, eğitimin yanında, çocukların korunması kapsamında da önemli işlevleri var; çocukların beslenme durumlarının takip edilmesi ve yeterli beslenmelerinin sağlanması da bu koruma görevlerinin arasında. Okullarda ücretsiz yemek sağlanması sadece bugünün konusu değil; yıllar öncesinden beri gerekliliği gündemde olan, araştırmalara konu olan, çeşitli biçimlerde hayata geçirilen, etkileri tespit edilen, bugün de dünyada yüzden fazla ülkede yaşam bulan bir uygulama. Birçok ülke örneğinde de görülebileceği gibi, okullarda ücretsiz yemek programı konusunda sorumluluk alan kurumlar, sağlık ve eğitim kurumları oluyor. Dolayısıyla bu sorumluluk bizim ülkemizde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığındadır” dedi.

 

“ÇOK BOYUTLU SONUÇLARA VE EŞİTSİZLİKLERE YOL AÇIYOR”

Sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim, ailesinin imkânlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkı olduğunu dile getiren Tarancı, bu hakka erişim çocukların bugünkü fiziksel sağlıklarını, bilişsel/zihinsel gelişimlerini, akademik gelişimlerini ve okula devamlılıklarını etkilemekle sınırlı kalmadığını işaret etti: “Yetersiz beslenme okuldan yeterli kadar faydalanamama, akademik başarısızlık, okulun erken terki ve çocuk işçiliği, çocuk yoksulluğu, ileri yaşlarda ortaya çıkacak kronik sağlık sorunları gibi sadece bugünü değil geleceklerini de etkileyecek çok boyutlu sonuçlara ve eşitsizliklere yol açıyor” diyen Derman Tarancı, “Beslenme hakkı, koşulsuz olarak her çocuğa sağlanması gereken temel bir haktır ve bu hakkı sağlamak, devletin ertelenemez görevidir. Bunun etkili, pratik, hayata geçirilmesi mümkün ve milyonlarca çocuğun yaşamını doğrudan etkileyecek yöntemlerinden biri ise okullarda çocuklara ücretsiz öğünler sağlanmasıdır.

 

OKULLARDA ÜCRETSİZ BİR ÖĞÜN YEMEK MÜMKÜN

Okullarda ücretsiz bir öğün besleyici yemeğin devlet tarafından sağlanması bizce mümkündür. Çok büyük kaynaklara gerek olmadan ücretsiz yemek sağlanabilir ancak burada mesele kaynak yokluğu değil, kaynakların nereye ayrılacağına karar verilirken yapılan tercihlerdir. Geçmediğimiz köprülere, devleti milyarlarca lira borç batağına sokup, hasta taahhüdü ile şehrin en uzak yerlerine inşa edilen hayalet hastanelere, ücra köşelere temeli atılan, yolcu taahhüdü ile cebimizden milyarlar aktarılmasına kılıf yapılan hava alanlarına ayıracak kaynak bulabilirken, çocuklar için bir öğünün devlet tarafından karşılanmasına bütçe bulunamaması inandırıcı değil. Çünkü işadamlarının, holdinglerin milyarlık vergi borcunu bir gecede silebilen bir devlet, bakımından sorumlu olduğu çocuklar için bütçe de kaynak yok diyemez.  Ayrıca, temel hakların kullanımında, çocuklar söz konusu olduğunda devlet maliyet hesabı yapamaz!

 

“HER 4 ÇOCUKTAN BİRİ OKULA AÇ GİTTİ”

Geçen yıl bu ülkede her 4 çocuktan biri okula aç gitti. Bu sene, ağırlaşan ekonomik zorluklar, enflasyon, her gün artan zamlar, geçimin zorlaşması yüzünden bu sayı artacak.

Bütün kadınlara, derneklere, muhtarlara, emek ve meslek örgütlerine, çocuk hak örgütlerine, okul aile birliklerine, veli gruplarına, mahalle inisiyatiflerine, platformlara çağrımızdır: Yerel yöneticilere, en alttan en üste sağlık ve eğitimden sorumlu devlet yetkililerine bu sesi duyuralım! Birlikte başarabiliriz.

Buradan bir kez daha sesleniyoruz, okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz yemek temel haktır! Bu hakkın yerine getirilmesi için başta Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yerel yönetimleri bu sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA