Uzuncaburç kültür rotası oldu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Uzuncaburç kültür rotası oldu


 

Mersin’in Silifke İlçesi Uzuncaburç Mahallesinde bulunan Arkeoköy ve Kültür Rotası İşaretlemesi Tag (etiket) açılışını Vali Pehlivan, ODTÜ Arkeoloji Topluluğundan gençler ile gerçekleştirdi.

Haber Merkezi

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Silifke ilçesi Uzuncaburç Mahallesinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mersin Valiliğince planlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı destekleriyle hayata geçirilen Arkeoköy ve Kültür rotası işaretlenmesi ve Tag açılışını gerçekleştirdi.

Vali Pehlivan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mersin Üniversitesi adına Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu tarafından yürütülen Uzuncaburç kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkan antik alanlardaki Arkeoköy ve Kültür Rotası'nın işaretlenmesini yaparak bölgenin Tag (etiket) açılışında yaptığı konuşmasında "Şu anda Silifke ilçemizin Uzuncaburç Mahallesindeyiz ve yine mahallemize de adını vermiş olan Uzuncaburç ören yerindeyiz. Burası gerçekten çok önemli bir turizm, kültür ve doğa destinasyonudur. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle, Mersin Üniversitemiz Arkeoloji bölümünün burada yıllar içerisinde yürütmüş olduğu kazı çalışmaları var. Son dönemde de Çukurova Kalkınma Ajansı ile Valiliğimizin başlatmış olduğu bir proje var. Bu proje ajansın destekleriyle Mersin Valiliğimiz Yatırım, İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı koordinesinde, ilçede de Müze Müdürlüğümüz, Kaymakamlığımız ve bu konuda işbirliği yapan Kültür Turizm Müdürlüğümüz ile hep birlikte bu projenin takipçisi olduk.

146 KİLOMETRELİK KÜLTÜR YOLU

Bugün itibariyle de bu proje kapsamında Uzuncaburç ve kültür rotaların işaretlenme faaliyetini gerçekleştirdik. Daha doğrusu gelmiş olduğu bu aşamada uluslararası standartlara göre yapılan o kırmızı beyaz işaretlemeyi gerçekleştirdik. Bu aslında on ayrı etabı temsil ediyor. Toplamda da 146 kilometrelik bir güzergaha tekabül ediyor. Buraya gelen ve burada bu rotada gezi yapmak isteyen insanlar gelip teknolojinin de nimetlerinden faydalanmak suretiyle çok rahatlıkla bu rotalardan faydalanabilecekler. Nitekim görmüş olduğunuz ve biraz önce testini de yaptığımız QR kodlarıyla bu tanımlama yapılıp, nerede olduklarını, hangi rotadan gideceklerini belirleyebilecekler.  Az önce arkadaşlarımız bilgi verdiler. Rotanın sonunda da online sertifikalarını da alacaklar. Bu da çok güzel bir gelişme, bir uygulamadır.

 

KÜLTÜR ROTASI YERLEŞİK ALANLA TEMAS İÇİNDE

Tabii malumunuz ülkemiz cennet gibi her tarafından tarihi doğal güzellikler fışkıran bir ülkedir. Bu bağlamda Mersin ilimiz de gerçekten hem tarihi varlıklarıyla hem doğal güzellikleriyle çok zengin ve bunların hepsi turizm değeri ifade ediyor. Bu projelerin bir maksadı da hem bu tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak hem de turizm değeri atfetmektir. Amacımız buraya 12 ay turistin gelmesini sağlamak. Akdeniz kıyısında olduğumuz için yazın kıyılarımız dolup taşıyor. Bununla birlikte mevsimsel özellikleri itibariyle ziyaret edilebilecek yerlerimiz var. Uzuncaburç da bunlardan birisi. Sadece Anadolu ve Ülkemizin tarihi derinlikleri anlamında değil. Bütün dünya için de önem arz eden varlıklara sahip. Biz de bugün burada hem bir parkurda da kısa bir yürüyüş de gerçekleştireceğiz; hem de bu vesileyle projemizi tekrar bundan sonraki aşamalarını akademisyenlerimiz ve uygulayıcılarla değerlendirmelerini yapacağız. Ben inanıyorum ki İlimizin turizm çeşitliliğine katkı sağlayacaktır. Kültür rotalarının mahalle içerisinde olması, buradaki yerleşik yaşamla temas edilmesi konusunda da önemli katkılar sağlayacaktır.

 

ODTÜ’LÜ GENÇLERDE KATILDI

Bugün aramızda ODTÜ Arkeoloji Topluluğundan gençlerimiz var. Onlar da gerçekten programımıza renk kattılar. Onlara da hoş geldiniz diyorum. Bundan sonraki etkinliklerde de hem onları hem de diğer turist kafileleri burada ağırlama imkanımız olacaktır. Gençlerimize teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Bayramı'mızı kutladık. Cumhuriyetin Kuruluşunun 99. yıl dönümünü hep birlikte icra ve idrak ettik. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Cumhuriyeti biz kurduk; Onu yaşatacak ve yüceltecek olan sizlersiniz" diye gençliğe olan mesajını biraz önce gençlerimizle birlikte paylaştık. İnşallah onlar da her sahada üreterek, çalışarak; bilimde, kültürde, sanatta, sporda, arkeolojide, turizmde, her alanda üretecekler ve ülkemizin geleceğinde onlar da söz sahibi olacaklar.  Onlara çok güveniyor, inanıyoruz. Şu anda da dünyanın geneline hitap eden projeler ortaya konuluyor. Bilim insanlarımız; ki dün gene gururla hepimiz izledik. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın teşrifleriyle salt bir araba olmanın ötesinde bir teknolojik ürün olan TOGG banttan indirildi ve seri üretime başladı. Dünyanın sayılı elektrikli araç üreticileri arasına girdik. Bu işte ülkemizin gelmiş olduğu aşamayı da ortaya koyuyor. Ben gençlerimize bir kere daha teşekkür ediyorum.  Bu projemizin hem Silifke İlçemize, hem Mersin ilimize, hem de ülkemizin kültür ve turizm potansiyeline katkılar sağlamasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

VALİ PEHLİVAN VATANDAŞLARLA DA BULUŞTU

Vali Ali Hamza Pehlivan, açılış töreninden ardından, Silifke ilçesi Uzuncaburç Mahallesi Diocaesarea Antik kentinde devam eden kazı çalışmaları ile Helenistik Kule’de devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu’ndan bilgiler aldı. Diocaesarea ile Olba Antik kenti arasında bulunan 2 km'lik Roma Yolu'nda Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, kazı Başkanı Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Müze Müdürü Nilgün Abtimanoğlu, Uzuncaburç Mahalle Muhtarı Hakan Ünal, ODTÜ Arkeoloji Topluluğu’nun üyeleriyle yürüyüş gerçekleştirdi.

Uzuncaburç Mahallesi meydanında faaliyet gösteren esnafları ziyaret eden Vali Pehlivan, Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner ile birlikte daha sonra mahallenin kahvehanesinde vatandaşlarla bir araya geldi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA