CEYNAK’A BİR LİMAN TEPKİSİ DAHA GELDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CEYNAK’A BİR LİMAN TEPKİSİ DAHA GELDİ!


 

Lojistik sektörünün önemli aktörlerinden Cey Group’un amiral gemisi olarak bilinen Ceynak’ın Mersin’deki Taşucu Limanı’na yönelik projeleri eleştiri konusu olurken, holdinge benzeri bir itirazda Tekirdağ’dan geldi. Ceyport Tekirdağ adı altında işletilecek limaın ÇED yürütmesi durduruldu, TMMOB "zafer" dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Ceynak Lojistik ile Ceyport Terminal Lojistik’ten oluşan Cey Grubu Ortak Girişimi, 684 milyon TL teklif vererek Taşucu Limanı’nı 40 yıllığına devraldı. Liman geri sahasındaki SEKA arazisi de gruba geçti. Cey Group, Taşucu’nda Mersin’in 2’nci serbest bölgesini kurma kararı aldı.

Ancak limana ilişkin faaliyetleri çevreye zarar verdiğ igerekçesiyle eleştirilere konu olan Cey Holding’e karşı yöre halkının itirazları TBMM’ye kadar taşındı.

Bünyesindeki liman sayısını ikiye, faaliyet gösterdiği liman sayısını da dörde çıkaran Cey Group’a Mersin’in ardından Tekirdağ’dan da çevre tepkisi geldi.

 

CEYPORT LİMANININ ÇED YÜRÜTMESİ DURDURULDU

Ceyport Tekirdağ adı altında işletilecek limaın ÇED yürütmesi durduruldu, TMMOB "zafer" dedi.

Tekirdağ'da, 'Ceyport Limanı'nın genişlemeye yönelik verilen ÇED olumlu kararı, Tekirdağ 1'inci İdare Mahkemesi tarafından çevreye telafisi güç ve imkansız zararlar verebileceği belirtilerek durduruldu. Genişleme işleminin hukuka aykırı olduğunun da kaydedildiği kararda mahkeme, itiraz yolunun da kapatılmasına hükmetti. Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat “Bu Tekirdağ’ımız için çevre mücadelesinde bir yol haritası olup bizlere büyük bir güç verecektir” dedi.

Tekirdağ'da 'Ceyport Limanı' genişleme işlemleri için verilen ÇED olumlu kararına, TMMOB Tekirdağ Şubesi ve Tekirdağ Barosu, Tekirdağ 1'inci İdare Mahkemesi'ne itiraz davası açtı. Mahkeme konu hakkında kararını açıkladı ve ÇED olumlu kararını iptal etti. TMMOB Tekirdağ Şubesi ve Tekirdağ Baro Başkanlığı üyeleri, söz konusu kararı duyurmak üzere Ceyport Limanı'nda bir araya geldi. Yaklaşık 50 kişilik grup limanın genişlemesine yönelik tepki göstererek, projenin şehre ve Marmara Denizi yaşamına büyük zararlar vereceğini belirtti.

 

“BU ÖNEMLİ BİR ZAFER”

Konuyla ilgili kaptığı konuşmada TMMOB Tekirdağ Şube Başkanı Cemal Polat, "Liman kapasitesi artışı ile Çevre Şehircilik Müdürlüğünün ÇED olumlu kararına açtığımız dava sonucunda iddialarımız doğrultusunda mahkeme heyeti biz Tekirdağlıların taleplerini haklı görerek bu kararın iptali ve kesinlikle iptalini verdi. Bu Tekirdağ’ımız için çevre mücadelesinde bir yol haritası olup bizlere büyük bir güç verecektir. Bunları emsal olarak çoğaltmamız gerekir. Özellikle karadan ve denize, karadan denize oluşabilecek toz yayılım potansiyeli bağlamında çevresel olumsuz etkilerini belirterek ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla Türk Mühendisler Odaları Birliği Tekirdağ temsilciliği olarak Tekirdağ ili 1. İdare mahkemesine açtığımız dava lehimize sonuçlanmıştır. Bu önemli bir zaferdir. Hukuka aykırı ve mevzuata uymadığı sonucuna varılmıştır" dedi.

 

“MARMARA DENİZİ KORUMA EYLEM PLANINA AYKIRI”

 Sosyal ve ekolojik, denize ve yerleşime yönelik kümülatif bir etki değerlendirmesi yapılmadığını aktaran Polat, şunları kaydetti: “Bilimsel niteliğe uygun jeolojik-jeoteknik rapor alınmadı, taşınmazların imar planlarında kimyasal madde depolama alanı yok. İşlem, Marmara Denizi koruma eylem planına açıkça aykırı. ÇED halkın katılım toplantısı da usulüne uygun şekilde yapılmadı. Proje ile liman tozu dahil kirlilik etkenleri ile gerek denizel gerekse karasal canlı yaşamı sürekli zarar görecek. Projenin deniz ekosistemine zarar ve sonuçları bilimsel olarak ÇED Raporunda değerlendirilmemiş. Öte yandan şehrin ana yollarında oluşacak tır ve kamyon trafiği güvenlik açısından risk oluşturmakta. Şehrin panoramik yapısını da olumsuz yönde etkileyen, çevre felaketine neden olacak olan ve hukuksuzluklar içerisinde yapılmaya çalışılan projeye yönelik açtığımız davayı kazandık. İdare Mahkemesi de itiraz yolu kapalı şekilde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar uygulanmadığı takdirde mücadelemize devam edeceğiz ve suç duyurusunda bulunacağız.”

 

“HALKIN TEMİZ, SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINA İNANIYORUZ"

Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün de açıklamada yaptığı konuşmada, baro olarak halkın temiz, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğuna inandıklarını söyledi. Gürcün, "Biz Tekirdağ Barosu olarak geçtiğimiz 2021 yılı sonunda bu ÇED raporuna karşı gerekli itirazımızı gerçekleştirmiş akabinde de açılan davayı Cemal Beyler ile takip etmiştik. Bu davanın tabi ki önemli sonuçları olacak Tekirdağ olarak biz Tekirdağ Barosu olarak halkın temiz sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına gönülden inanıyoruz. Bu inancımızla haksızlık ve hukuksuzluk olan her yerde Baroların bulunacağı gibi burada da bulunması gerekliliğine inandığımızdan bugün sizlerle beraberiz" diye konuştu.

 

MAHKEMENİN GEREKÇELİ KARARI:“ÇEVREYE TELAFİSİ GÜÇ VE İMKANSIZ ZARARLAR VERECEK”

Öte yandan Tekirdağ 1'inci İdare Mahkemesi tarafından ÇED olumlu kararının iptal gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi: "Hukuka aykırı olduğu saptanan dava konusu işlemlere yönelik uygulamanın sürdürülmesi, tüm eylem ve işlemlerin hukuka uygunluk karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum yaratacağı gibi, uyuşmazlık konusunun ÇED olumlu kararı olması nedeniyle yapılacak işlemlerin çevreye telafisi güç ve imkansız zararlar vereceği tabiidir. Açıklanan nedenlerle; açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağı anlaşılan dava konusu işlemin, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27/2. maddesi uyarınca teminat aranmaksızın dava sonuna kadar yürütmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/A maddesinin 2/e bendi uyarınca iş bu karara karşı itiraz yolu kapalı olmak üzere, 12/10/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi" denildi.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA