Sezonun ilk obruk peynirleri gün ışığına çıktı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sezonun ilk obruk peynirleri gün ışığına çıktı


 

Haber Merkezi

 

Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mut Kaymakamlığı öncülüğünde, Mersin Valiliği destekleriyle hayata geçirilen proje kapsamında üretilmeye başlanan "Kızılova Yaylası Obruk Peyniri" olgunlaşması ve lezzetini alması için yaklaşık 5 ay bekletilen mağaralardan çıkarılmaya başlandı.

Sezonun ilk peynir çıkarma etkinliği Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan’ın katılımıyla yapıldı. Vali Pehlivan SS Hacıahmetli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni ziyaretinin ardından, "Kızılova Yaylası Obruk Peyniri"nin mağaralardan çıkarılması etkinliğine katıldı.

Etkinliğe; Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Mut Kaymakamı Batuhan Bingöl, Mut Belediye Başkanı Volkan Şeker, Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın iştirak etti.

Mersin Valiliği destekleriyle, Mut Kaymakamlığı koordinesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, hayata geçirilen proje kapsamında; koyun ve keçi sütünden hazırlanarak deri tulumlara basılan peynirler, Kızılova Yaylasındaki mağaralara yerleştirildikten sonra olgunlaşması amacıyla 5 ay bekletiliyor. Olgunlaşarak hazır hale gelen deri tulum peynirleri mağaralardan çıkarıldıktan sonra, protokol heyeti tarafından tadına bakıldı, lezzeti tam not aldı.

Hacıahmetli Kooperatif Başkanı Yunus Emre Kaya’dan Mut ilçesine has diğer ürünler ile obruk peynirinin üretim süreci ile ilgili bilgiler alan Vali Pehlivan, üreticilere hayırlı ve bereketli kazançlar diledi.

7 TON DERİ TULUM PEYNİRİ SATIŞI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Kurtuluş-Çatalharman-Hacıahmetli Mahalleleri başta olmak üzere buraya yakın bölgelerden getirilen sütlerle geleneksel yöntemlerle yapılan peynirler, üretimleri artırabilmek için Mersin Valiliği YİKOB destekleriyle Hacıahmetli Mahallesi'ndeki tesise dönüştürülen eski sağlık ocağında, özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılıp tulum haline getiriliyor. Daha sonra 1800 rakımlı yaylaya çıkarılan peynirler, soğuk hava deposu olarak kullanılan mağaralara indirilerek yaklaşık 5 aylık olgunlaşma süresinin tamamlanmasıyla bulundukları mağaralardan çıkarılıp satışa sunuluyor. 2022 yılında 50 ton süt işlenerek hazırlanan 7 ton deri tulum peyniri satışı gerçekleştirilerek üreticilerin ekonomisine değer katmakta.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA