“Sansür Yasası iptal edilsin” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“Sansür Yasası iptal edilsin”


 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu; AKP ve MHP’nin hazırladığı ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ adı verilen, gazetecilik meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak adlandırdığı kanunun iptali için çağrı yaptı.

BARIŞ ÇOBAN

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 13 Ekim’de kabul edilen resmi adı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun olan, kısaca Dezenformasyon Yasası ve Basında Sansür Yasası olarak adlandırılan kanuna tepkiler sürüyor.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, kanunla ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın açıklaması yaparak, “Az buçuk kırıntıları kalan Türkiye demokrasisine sansür yasasıyla birlikte bir darbe daha TBMM’de vuruldu” çıkışı yaptı.

 

“BU YASANIN KEYFİ UYGULAMA VE İHLALLERE YOL AÇACAĞI AÇIK”

Açıklamayı okuyan Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Özbay, yasayı çıkaranların adına dezenformasyon dedikleri, kendileri içinse “muhalif tüm sesleri susturma yasası yada her şeyden önce insan hak ve özgürlüklerine saldıran bir sansür yasasıdı” olduğunu söyledi.

“Bu çıkarılan yasayla yanlış bilgi yayanlara hapis cezası öngörülüyor” diyen Özbay, “Ama Uluslararası İnsan Hakları Hukukuna göre ifade özgürlüğü sadece doğru bilgi ile sınırlı değildir. Her türlü bilgi ve görüşü içerir. Bu yasanın keyfi uygulama ve ihlallere yol açacağı açıktır. Bu yasa gazeteciler ve insan hakları savunucuları dahil hak arama mücadelesi veren emekçiler üzerinde daha fazla baskıya alan açarak oto sansürü teşvik etmektedir.

 

“MUHALİF BASININ YANINDA VATANDAŞIN DA SESİ KISILACAK”

Bu çıkarılan yasayla muhalif basının yanında vatandaşın da sesi kısılacaktır. Gerek Avrupa Parlamentosu gerekse Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tarafından  sansür yasasındaki düzenlemelerin ifade özgürlüğüne açıkça engel oluşturacağını açıkladılar.

Özellikle bu düzenlemenin 2023 yılında yapılacak Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen öncesinde yapılmasının adil ve serbest seçim ilkelerini ihlal edeceği gayet net ve açıktır.

Halka yanıltıcı bilgi yaymak suçlamasıyla sosyal medyanın yoğun tutuklama tehdidine maruz kalabileceği konusu demokratik muhalefet açısından kaygı vericidir.

Bu yasayla Türkiye, çağdaş demokratik dünyadan negatif yönde giderek daha fazla ayrışmaktadır” diye konuştu.  

 

“KANUN İPTAL EDİLMELİ”

Kanunla ilgili hükümete iptal çağrısı yapan Özbay, “Buradan çağrımızdır; Bu yasanın Anayasa Mahkemesinin kararı beklenmeden derhal iptal edilmesi sağlanmalıdır.

Bizler Mersin Emek ve Demokrasi güçleri olarak her zaman özgür basının ve temel İnsan Hakkı olan ifade özgürlüğünün sağlanması için meşru ve demokratik mücadelemizi her zeminde sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA