BAŞKAN KILINÇ İÇİN YARGI YOLU AÇILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BAŞKAN KILINÇ İÇİN YARGI YOLU AÇILDI


 

Danıştay, MHP’li Anamur Belediye Başkanı hakkında koruma altındaki kıyının tahrip edilmesi ile ilgili şikayeti işleme koymayan İçişleri Bakanlığının kararını kaldırdı, ön inceleme emri kararı verdi.

Haber Merkezi

 

Su kaplumbağaları için Türkiye'nin önemli yuvalama alanlarından birine sahip Mersin’in Anamur ilçesindeki kumsal, uluslararası sözleşmelerle koruma altında olmasına rağmen MHP’li Anamur Belediyesi Haziran 2019’da mesire yeri yapmak amacıyla bölgede iş makineleri ile çalışma başlattı. Kamyonlarla kumsala toprak dökülürken, alanda ağaçlandırma ve çim uygulaması başlatıldı.

Sivil toplum örgütleri ilgili kurumlara başvuruda bulunarak kıyıdaki tahribatın durdurulmasını talep ettiler. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ise sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BAŞKAN HAKKINDAKİ ŞİKAYETİ İŞLEME KOYMADI

Bu girişimlerin ardından koruma alanındaki tahribat ilgili kurumlar tarafından durduruldu. Ancak tahribata neden olan kararı veren belediye başkanı hakkındaki şikayet başvurusu İçişleri Bakanlığınca işleme konulmadı. İçişleri Bakanının, 13.4.2021 tarih ve İNS:2019.33.2357 sayılı şikâyetin işleme konulmaması yönündeki kararına MERÇED itirazda bulundu.

 

DANIŞTAY İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ KARARINI İPTAL ETTİ

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre; itirazı değerlendiren Danıştay 1. Dairesi, 14 Eylül 2022 tarihinde aldığı kararla belediye başkanı ve sorumlular hakkındaki şikayeti işleme koymayan İçişleri Bakanlığı’nın kararını iptal etti. Danıştay, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’a atıfta bulunarak, “Dosyada bulunan bilgi ve belgelerden şikayetin, anılan Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında ön inceleme yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olduğu anlaşıldığından, 4483 sayılı Kanunun yukarıda belirtilen hükümleri uyarınca yetkili merci tarafından ön inceleme emri verilmesi, bu emre dayalı olarak ön inceleme raporu düzenlenmesi, isnat edilen eylemlerle illiyet bağı bulunanların ismen ve görev unvanlarıyla belirlenmesi” yönünde karar verdi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KARARI KALDIRILDI

Yetkili merci tarafından söz konusu ön inceleme raporu da göz önünde bulundurulmak suretiyle soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine ilişkin bir kararın tesis edilmesi gerektiğine hükmeden Danıştay kararında şöyle denildi: “itirazın kabulü ile İçişleri Bakanının 13.4.2021 tarih ve İNS:2019.33.2357 sayılı şikâyetin işleme konulmamasına ilişkin kararının kaldırılmasına, dosyanın karar ekli olarak İçişleri Bakanlığına, kararın bir örneğinin itiraz edenin vekiline gönderilmesine 14.9.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

 

TAHRİBAT YÜZÜNDEN ANAMUR BELEDİYESİNE 180 BİN TL PARA CEZASI

Anamur’daki yuvalama kumsalı 1. Derecede koruma bölgesi olarak ayrılan alanlardan biri. Anamur Belediyesinin Yıldırım Beyazıt Mahallesi, 325 ada, 1 parselde bulunan kumsalda mesire yeri yapma girişimiyle yapılan tahribatın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Belediye Başkanlığına 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 180.489,00 TL idari para cezası uygulandığı bilgisi de Danıştay kararında yer aldı. Projenin durdurulmasıyla kumsalda dikilen ağaçların bir kısmının kuruduğu bir kısmının ise denizin dalgaları tarafından söküldüğü belirtiliyor.

 

BELEDİYE BAŞKANI ‘BİZ EZELDEN ÇEVRECİYİZ’ DEMİŞTİ

Koruma altındaki sahilde yapılan uygulamanın yasalara aykırı olduğunu savunan vatandaşlara ve sivil toplum örgütü temsilcilerini ideolojik davranmakla ve lümpenlikle suçlayan Anamur Belediye Başkanı MHP'li Hidayet Kılınç, özetle şunları dile getirmişti: "Polemik konusu bulamadığı zaman, kendisiyle dövüşen 3-5 kişinin kendini tatmin için, edebiyat parçalama heveslerine tabiatı kurban edemem. Çevrecilik aynı zamanda yaşadığı mahalin çevresinin düzenli olmasını istemektir. Dokuyu bozmadan yapılan düzenlemeye karşı çıkmak Lümpen çevreciliktir. Yüksek çevre hassasiyeti olan bizler ise ezelden çevreciyiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA