BÜYÜKŞEHİR’İN TAM YETKİ İSTEĞİ KENT ESTETİĞİNİ VURDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’İN TAM YETKİ İSTEĞİ KENT ESTETİĞİNİ VURDU!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıldır bekleyen Kent Estetiği Yönetmeliğinde tam yetki ısrarı, görüşmeleri kilitledi. Şehre düzen verilmesini sağlayan teklif tartışmalar sonrası meclisten geri çekildi. MHP’li Mehmet Topkara, bugüne kadar kent estetiği ile ilgili hiçbir konuya muhalefet yapmadıklarını ancak bu yönetmelik ile ilçe belediyelerin uhdesinde bulunan tüm yetkilerin bir komisyona verilmek istendiğini söyledi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de keşmekeş ve düzensizliğe neden olan kentsel tasarım estetiği sorununun çözümü yine rafa kalktı. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulacak Kent Estetiği ve Sürdürülebilir Kent Kurulu Çalışma Esaslarına, Usullerine ve Oluşumuna İlişkin Yönetmelik, 3 yıllık bekleyişin ardından yine geri çekildi!

Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’na müştereken havale edilen teklifin, Büyükşehir’in tam yetki ısrarı ile idareye iade edilmesine karar verildi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, muhalefete tepki göstererek, “Kent Estetiği Yönetmeliği 3 yıldır bekliyor, AK Parti Grubunun çekincesi yok ama MHP grubunda bazı çekinceler var ama bu yönetmelik olmadan şehre bir düzen veremiyoruz. Tabelalar, kaldırım işgalleri ve şehrin görüntüsü ile ilgili sıkıntılıyız. Hareket geçmemiz, şehrin içindeki keşmekeşi önleyebilmek için bunun geçmesi gerekiyor. Ama görüyorum ki teklif idareye geri iade edilmiş” dedi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, “Kentin bir çok bölgesinde uygulanması gereken bir uygulama. Hatta Mezitli’de bu konuda pilot uygulama yapılabilir. Halkın şikayetçi olduğu birçok konuda da olumlu bir adım atılmış olur. Yıllardır bu konu halk tarafından rahatsız edici” dedi.

Yeniden söz alan Başkan Seçer, “Görüşülmedi uzun süre kaldı diye mi iade ettiniz? Kent estetiği ile ilgili çalışma yapmayacak mıyız?” diyerek Cumhur İttifakı’na tepki gösterdi.

 

“İKNA OLMADILAR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Yenişehir Belediye Meclis üyesi Gülcan Kış da, “Arkadaşlarımız ikna olamadıklarını söylediler. Neden böyle bir rapor yazıldığını daire başkanı daha iyi anlatabilir” dedi.

İlgili daire başkanı ise alt belediyenin karar verme yetkisinin daha fazla olmasının istendiğini ancak mevzuata aykırı olacağından bu şekilde düzenleme yapılamayacağını söyledi. 

Başkan Neşet Tarhan ise “Özellikle cadde ve bulvarlarda bu sorun yaşanmakta. Yoksa sokak bazında ilçe belediyeler böyle bir uygulama yapabilir ama anlamı olmaz. Ama asıl şikayet konusu ana caddeler. Şurada hem fikir olmalıyız; bu kentte kent estetiğinden bahsedilebilir mi? Geçmişten gelen birikim olumsuz. Kent estetiğinden bahsedemiyoruz. Başka şehirlere gidiyoruz görüşüyoruz, Mardin gibi bir şehirde daha düzenli olduğunu görüyoruz. Ben inanıyorum ki kent estetiği konusundan tüm partiler şikayetçidir.

Vahap Seçer de, “Kent estetiği önemli. Şehir karmaşık bir yapıda, bunu düzene koyamıyoruz. Bu çok ciddi bir konu, belediyeciliğin temeli bu. İade ederiz sorun değil bana da soran olursa yönetmeliği çıkaramadı meclis derim” dedi.  

 

TÜM YETKİLER BİRKOMİSYONA VERİLMEK İSTENİYOR

MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara ise “Burada sadece komisyonun üstüne atarak buradan geçemeyiz. Neden çünkü bu daha önce çalışıldı. Komisyon üyeleri görüş alışverişinde bulundu. Konunu paydaşları ile yeteri kadar görüşülmediği ortaya çıktı. 2022’nin ikinci ayında konu yeniden ele alındı. İlçe belediyelere resmi yazılar yazılmış fakat yönetmeliğin içinde problem var. Kent estetiğini güzelliğinde sorun yok. Kent estetiği ile ilgili gelen tüm konulara bu meclis evet vermiştir. Yönetmelik ile ilçe belediyelerin uhdesinde bulunan tüm yetkiler bir komisyona verilmek isteniyor. Tüm onaylar oradan çıkıyor ki bu da burada karların kolay kolay çıkmayacağını, çıkacak kararlarda da ilçe belediyesi ile Büyükşehir’in çatışacağı öngörülmektedir. Bizce böyle bir şey olacağına ilçe belediyeleri ile Büyükşehir Belediyesi kendi meclislerinde kent estetiği ile ilgili kararlar alabilirler. Ama bu yönetmeliğin içini tam okuduğumuzda işi kolaylaştırmadığını, daha da zorlaştırdığını göreceğiz. Yoksa biz kentin estetiğine karşı değiliz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA