“CHP VE HDP’YE RAĞMEN ASFALT DÖKÜYORUZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“CHP VE HDP’YE RAĞMEN ASFALT DÖKÜYORUZ”


 

Akdeniz Belediye Meclisi’nde ‘engelleme’ gerilimi yaşandı. Muhalefeti borçlanma vermeyerek kendilerinin engellemekle çalışmakla eleştiren Başkan Gültak’a, muhtarları hizmet taleplerini anlatması tansiyonu yükseltti. Başkan Gültak, “CHP ve HDP’ye rağmen asfalt döküyoruz” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisinin 4. dönem, 9. toplantı, 1. birleşim, 1. oturumu, belediye hizmet binası konferans salonunda yapıldı. Toplantıya hizmet talebi ve verilmeyen borçlanma yetkisi ile engelleme tartışmaları damga vurdu.

Muhalefet adına CHP Mahmut Dönmez özellikle bazı muhtarların hizmet alamadığı iddiasını dile getirerek, istedikleri yatırım ve çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunması esnasında meclis gerildi.

 

HIZLI MECLİS TEPKİ ÇEKTİ

Meclis, Başkan Gültak’ın çalışmalarını anlatan videonun izletilmesi ile başladı. Daha sonra 2023 Mali Yılı performans programı ile ilgili teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edilmesi görüşmelerine geçildi. Burada muhalefete itiraz ederken Başkan ısrar ederek teklif komisyona sevk etti.

Bunun üzerine söz alan HDP’li Özgür Çağlar, “Biraz yavaş gitsek daha iyi olur. Hızlı hızlı direk komisyonlara sevk ediyorsunuz. Bu konunun önemli olması nedeniyle tüm komisyonlara sevkini öneriyorum” dedi.

Başkan Gültak ise konuyu sadece Plan ve Bütçe Komisyonuna havale etti. Teklif oy çokluğuyla kabul edildi.

Akdeniz Belediyesi 2023-2025 dönemi bütçesi ile ilgili teklif görüşmelerinde söz alan HDP’li Özgür Çağlar, “Meclis başlarken 35 dakika gösterimde bulundunuz ama meclisin bu kadar hızlı yürütmenizin altında yatan nedeni merak ediyoruz. Anlamakta güçlük çekiyoruz. Biz her hangi bir tartışma yaratma amacında değiliz. Sizin öyle bir şeyiniz varsa bilmiyorum. Bu konunun Plan Bütçe, Eğitim ve Gençlik Spor Komisyonlarına gitmesini istiyoruz” dedi.

“VAHAP BEY DE Mİ İSTEDİĞİNİ YAPIYOR?”

Yine bu teklifte sadece Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilmek istendi. Ancak oylamada muhalefet duruma itiraz etse de, Başkan Gültak’ın tek komisyona havale etme ısrarı sürdü. CHP’li Mahmut Dönmez söz alarak, “Son 3,5 yıldan beri yapmış olduğumuz istişareye rağmen siz bugün ‘benim söylediğim olacak başka bir şey olmayacak’ diyorsunuz” dedi.

Başkan Gültak ise Büyükşehir Belediye meclisin örnek göstererek, orada da işlerin böyle yürüdüğünü söyledi ve “O zaman Vahap bey de mi istediğini yapıyor?” sorusunu sordu. Dönmez ise “Plan Bütçe Komisyonuna itiraz etmiyoruz, diğer komisyonları da ilgilendirdiği için onlara da gitmesini istiyoruz” dedi.

 

“SAYIN VAHAP SEÇER BİR ÖNERİ SUNUYOR, KİMSE İTİRAZ ETMİYOR”

HDP’li Yıldırım Akpınar ise “Tabiî ki Büyükşehir’de yapılmıyorsa bu Büyükşehir Meclis üyelerinin bu konunun başka komisyonlara sevki ile ilgili görüş bildirmemelerinden kaynaklıdır. Usul olarak bu şekilde yorumlanmaması gerektiğini düşünüyorum. Meclis çalışmalarının yetersiz kaldığı yerlerde. Yasa, ‘TBMM çalışma yönetmeliğine bakılmalıdır’ der. Bu konuda yasal mevzuat diyor k; ‘birleştirilebiliyorsa yapılmalıdır’ diyor ki bu anlamda komisyonların birleştirilip oylanması gerekir” dedi.

Bağımsız Meclis üyesi Serhat Servet Dövenci de, “Büyükşehir’de şöyle bir uygulama yapılıyor; Sayın Vahap Seçer bir öneri sunuyor, kimse itiraz etmiyor. Ama diğer gruplarda ayrı bir öneri yapıp ta onu onaylamadığını da görmedim. Doğrusu; iki ayrı önerge var mı ikisi ayrı ayrı olmalıdır. Demokratik bir anlayış ile bu meclis yönetilecekse lütfen doğrusunu yapalım. Böyle olacak’ mantığı yanlış bir mantıktır” dedi.

 

“BEN YETKİMİ KULLANIYORUM, BU DA BENİM HAKKIM”

Başkan Gültk ise “Biz kafamıza göre iş yapmıyoruz” diyerek, ilgili yönetmeliğini ilgili kısmını okudu. Yetkinin kendisinde olduğunu ve bunu kullandığını, bunun da anti demokratik olduğunun söylenemeyeceğini belirten Gültak, “Basını yanıltmayın. Ben yetkimi kullanıyorum, bu da benim hakkım” dedi. Gültak, muhalefete “Hayır diyorsanız kayıtlara geçsin” derken CHP ve HDP’liler, iki önerinin de oylanması gerektiğini savundu.

HDP’li Ali Tanrıverdi, Gültak’a, “Siz kendi önerinizi oyluyorsunuz diğerlerini yok sayıyorsunuz” diyerek bunun usul hatası olduğunu savundu.

Tanrıverdi, “Siz Büyükşehir’i örnek gösteriyorsunuz evet Vahap ey diyor ki, ‘şu şu komisyonlara havalesini’ ama grup sözcüleri öneri yaptığı zaman dikkate alınıyor” dedi. Başkan Gültak ise “Ben tüm komisyonlara sevk diye hiç duymadım, 3,5 yıldır hiçte yapmadık” diyerek itiraz etti.

Tanrıverdi ise “Tüm komisyonlara hiç yapmadık ama hangi komisyonları ilgilendiriyorsa teklif o komisyona sevk edilebilir” diyerek, Vahap Seçer’in zaman zaman Cumhur İttifakından gelen önerileri kabul ettiğini söyledi. Tanrıverdi, “Etmek zorundadır, kabul etmezse Vahap bey de oylamaya koymak zorundadır. Ama itiraz olmadığı, uygun gördüğü zaman oy birliğiyle geçiyor. Sizin öneriniz dışında bir öneri geliyorsa onu da oylamak zorundasınız. ‘Ben yaptım’ şeklinde bir dayatmanın doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

 

“DEMOKRATİK TEAMÜLLERE UYMADI”

EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara ise “Sayın başkan 3,5 yıldır burada meclis yönetiyorsunuz ve şu yaptığınız tutum,ipleri koparma, artık diyalogu tamamen kapata olara k görüyorum ben. Şuana kadar hakarete varan tartışmaları olduğu meclisler yaşadık ama şöyle bir tutum ile ilk kez karşılaşıyoruz. Ama böyle bir tutumun Akdeniz halkına bir yarar getirmeyeceğine düşünmüyorum ben. Teklif, Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edilebilir ama diğer maddelerdeki görüşmelerde söz vermeden kendi görüşünüzü oylatmanız çok demokratik teamüllere uymamıştır” dedi.

AKP’li Aydın Eğin ise Büyükşehir meclisinde de aynı durumlar yaşandığını söyleyerek, “İlçe meclislerinde de aynı şeyleri görüyoruz. Bu başkanın iradesinde olan bir konu. Burada da bazı zamanlarda tüm komisyonlar giden teklifler oldu. Komisyondaki arkadaşların çoğu gelmiyor bile. Usulün yöntemin doğru olduğuna inanıyorum” dedi.

 

“KOMİSYONLARDA GEREKSİZ YERE TOPLANILDIĞI İÇİN FAZLA PARALAR ÖDENİYOR”

Başkan Gültak da, mevzuat ve kanunları kendilerinin belirlemediğini söyleyerek “Plan Bütçe’nin tüm komisyonlarda tartışılmasını hiç bira anlamı yok, kanun bana ‘buraya sevk et’ diyor. Bir önceki konuların hepsi de vergi ve arayla alakalı, gençlik komisyonuna neden sevk edeceğim? Neye itiraz ediyorsunuz? Ben size saygı gösteriyordum söz hakkı veriyordum, gördüm ki engeller, sıkıntılar var. Bu komisyonlarda gereksiz yere toplanıldığı için fazla paralar ödeniyor. Bu belediyenin ve Akdeniz halkının bu paraları ödemeye niyeti yok. Hep beraber yanlış yapmışız. Bu paraları Akdeniz’e hizmet olarak gönderebiliriz yanlışın neresinden dönersen kardır” dedi.

Müzakerelerin ardından teklifin Plan Bütçe Komisyonuna gönderilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

 

“BEN SİZİN YERİNİZDE OLSAYDIM UTANCIMDAN MUHTARLARIN YANINA GİDEMEZDİM”

Meclisin dilek temenniler bölümünde ise CHP’li Mahmut Dönmez, muhtarların talepleri ve şikayetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Belediye yönetimini eleştiren Dönmez’in hizmetle ilgili eleştirisinde Başkan Gültak’tan, “Borç vermedik o yüzden asfalt dökülmüyor dedin mi?” diye sordu.

Dönmez ise borç vermeme gibi bir durumun olmadığını konun beklemedeyken Başkan Gültak’ın borçlanmayı aldığını söyledi. Gültak ise “CHP ve HDP’ye rağmen asfalt döküyoruz. Siz vermediniz, reddettiniz. Önceki dönem bu belediyeyi batırmış, trilyonlarca borç bırakmış”. Dönmez ise “Siz 3,5 yılda ne yaptınız? Ben muhtarları gediğimde şunu duyuyorum ‘3,5 yıldır sokaklara asfalt dökülmedi’ diyor. Çankaya Mahalle Muhtarı, özel kaleme ulaşamadığını söylüyor” dedi. Burada araya giren Başkan Gültak ise Çankaya Mahalle Muhtarı ile telefon yazışmalarını göstererek,  “Ya sende bir sıkıntı var ya da muhtarda” dedi.

Cumhur İttifakı meclis üyelerinin hizmet eleştirilerine sert tepki gösterdiği mecliste daha sonra AKP’li Aydın Eğin söz aldı. Eğin, “Mahmut bey biraz önce not defterini eline aldı. Mahmut bey eski bir belediye meclis üyesi. Daha önce öyle ajandasını doldurup da belediye başkanına ‘şu mahallemizde böle bir sorun var, şu sokakta asfalt yapılmadı’ diyebildi mi acaba? Diyebil mi olsaydı bu gün bu sokaklarda sıkıntı olmayacaktı. Mahmut bey burada siyaset yaptı. Ben sizin yerinizde olsaydım utancımdan muhtarların yanına gidemezdim. Çünkü mecliste borçlanmaya ‘evet’ demediniz. Hangi yüzle muhtarın yanına gidip ‘muhtarım senin ne talebin var’ diyebiliyorsunuz” dedi.

Mahmut Dönmez ise “Siz Akdeniz’i önetiyorsunuz bize de muhalefete görevi verildi. Eksikler ne ise halkın talebi ne ise meclise çıkıp bunları anlatıyoruz. Yapılanlara teşekkür ederiz, yapılamayanlara ilişkin de talepte bulunuruz” dedi.

 

BAŞKAN GÜLTAK; “HODRİ MEYDAN” DEDİ SES ÇIKMADI

Başkan Gültak ise “Tüm mahalleleri saymayacağım ama Bahçe, Camiişerif, Güneş, Kazanlı, Karaduvar, Barış gibi mahallerin hiç biri 3,5 yıllık değil, En kötüsünün 60-70 yıllık kuruluş tarihi var. Var mısınız bu bölgelere gidelim. Yanımıza mühendisleri alalım. Hodri meydan. Uzmanlarla gidip oradaki kaldırımların kaç ılık olduğunu tespit edeceğiz. Yapılan asfaltların, parke taşlarının ne kadar olduğunu tespit ettireceğiz. Var mısınız, yapalım mı?  Haydi buyurun delikanlı arıyorum. Bu asfalt ve kaldırımlar 25 yıldır yapılmıyor, ben yapıyorum. Bir daha ki ay bunu ispatlayacağım. Ama siz bu memlekette 20 yıldır ne asfalt dökmüşsünüz… Siz 20 yıldır bu memlekette borçtan başka hiçbir şey yapmamışsınız. Hadi hodri meydan. Siz bir şey yapmayın borç bırakın bu belediyeye, işçiler 3-4 ayda bir maaş alsın. Biz işçi, memur, halk yanlısıyız. Binan girişini gördünüz mü? Yüce şanlı Türk bayrağını nasıl koyduk oraya. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü neden koymadınız oraya. Bazılarınızın iç dünyanızda Türk Bayrağı ve gazi Mustafa Kemal ile sorunlarınız var ama benim yok. Ben cumhuriyetimi ve insanlarımı seviyorum. Halkıma söz verdim kavgadan yan olmayacağım ama bana kimse yalan atamayacak. Hizmette yaparım. Size rağmen yapacağım. Boş işlerle uğraşıyorsunuz. Özellikle gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu partinin yöneticilerine sesleniyorum. Borçlanmaya iptal devası açtınız anladım. Yılmaz Güney tahsisinin iptali için dav açtınız anlarım. Allah aşkına ortaokul yapılacak siz eğitime de mi karşınız? Ne kadar ilginç insanlarsınız. Tüm bu kararların reddi için dava açıyorsunuz da Özgürlük Mahallesine yapılacak ortaokulun iptali için dava açıyorsunuz. Yazık. Özgürlük Mahallesinin çocuklarına yazık” dedi.

 

“OKULU NEDEN ENGELLEDİNİZ?”

Muhalefetin “Çarpıtıyorsunuz” çıkışına karşı Başkan Gültak, “Tüm kararlara karşı dava açtınız ama eğitime neden dava açıyorsunuz? Diğer hepsine açıp buna dava açmayabilirdiniz” dedi. Muhalefet usul ile ilgili savunma yaparken Bakan Gültak, “Size üzülüyorum özellikle de eğitimcilere. Eğitime karşı çıkıyorsunuz şuan. Diyelim ki usulden hata olsun. Burada okul yapılacak. Özgürlük Mahallesinin çocuklarının eğitimini engellediniz. Kimseye mal vermiyoruz. Birine satmıyoruz. Devletin bir malını birine veriyoruz, Özgürlük Mahallesi’nin çocukları eğitim alsın diye ve siz buna dava açıyorsunuz.

 

GÜLTAK; BÜYÜKŞEHİR TUTUKLAMALARI İLE YÜKLENDİ

Mahmut bey geçen mecliste bana İçişleri Bakanlığı’nın Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik terör operasyonu ile ilgili bilgilerini paylaştığımda bana ‘yalan söylüyorsun, algı yaratıyorsun’ dediniz. Ama sonra 6 kişi tutuklandı, bunların bir kısmı işçiler biride basın yayın daire başkanı. Ne oldu? Hani bin yalan söylüyordum.? İşinize geldiği zaman yargı kararı, işinize gelmediği zaman ‘hükümet algı yaratıyor’ diyorsunuz” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA