“İranlı kadınların direnişi direnişimizdir” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İranlı kadınların direnişi direnişimizdir”


 

Tarsus Kadın Platformu bileşenleri İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesini protesto ederek “Kadınların bedenlerinden ve saçlarından ellerinizi çekin” diye haykırdı.

Hasan Küçük

Tarsus Kadın Platformu İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesini protesto etmek için Yarenlik Alanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “İranlı kadınlar yalnız değildir”pankartı ve “Katledilen kadınları isyanımızdır” dövizlerinin açıldığı basın açıklamasını Tarsus Kadın Platformu adına Hamdiye Kırıcı okudu.

Ülkede her gün üç kadın öldürülmekteyken, yanı başlarındaki bir başka ülkede gözaltına alınmaya direndiği için İran rejimi tarafından dövülerek katledilen Mahsa Amini’nin ölüm haberinin geldiğini ifade eden Kırıcı, “Ülkeler, isimler, katiller değişse de erkek-devlet şiddetinin kurduğu düzen, her an kadınlara fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddet uyguluyor, çoğu zaman da  vahşice katlediyor. Dinci-faşist rejimlerin üzerlerinden silindir gibi geçtiği kadınlar, bir nefeslik özgürlük için yaşamlarından oluyor” dedi.

 

“İRAN’DA KADINLAR SESSİZ KALMIYOR”

22 yaşındaki Mahsa Amini İran’da başörtüsü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından “nasihat etmek ve eğitmek için” darp edilerek 13 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra komaya girdiğini ve kaldırıldığı hastanede 16 Eylül’de yaşamını yitirdiğini anlatan Kırıcı, “1979’dan bu yana kadınları  kuşatan dinci-faşist rejim güçlerine karşı İran’da kadınlar sessiz kalmıyor, uyguladıkları şeriat kurallarıyla kadınlara nefes aldırtmamayı hedef haline getiren rejim, Mahsa’nın katledilmesinden sonra sokaklara dökülen binlerce kadını bastırmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışıyor, gözaltına alıyor, dövüyor, öldürüyor. İran’da kadınlar yaşamları pahasına geri adım atmadan dinci-faşist molla rejimine karşı mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor. Ağır ve yakıcı biçimde dünyanın gündemine de düşen Mahsa’nın katledilmesi sonrasında dünyanın her yerinde kadınlar sokaklara çıkıyor, İran’da protestolar büyüyor, kadınlar “Kadın, Yaşam, Özgürlük- Diktatöre Ölüm” sloganlarıyla saçlarını kesiyor, başörtülerini yakıyor ve görüntülerini sosyal medya üzerinden yayımlıyor. Ayrıca ateşin etrafında dans ederek başörtülerini yakıyor. Adeta küresel kadın dayanışması yaşanıyor.Mahsa'nın katledildiği günden bugüne İran'daki protestolarda resmi rakamlara göre 41 kişi hayatını kaybetti.Bizi zorla kendi cennetinize götüremezsin diyen İranlı kadınlar,İran halkı molla rejimine karşı direniyor, Selam olsun” ifadelerini kullandı.

 

“İRANLI KADINLARI ÇOK İYİ ANLIYORUZ”

Baskı ve zulmün artması ile her türlü tahakküme karşı isyanında artarak çoğaldığını anlatan Kırıcı şunları söyledi:  “Bizler İranlı kadınların yaşadıklarını çok iyi anlıyoruz.  Çünkü yıllardır İran’daki faşist rejimin başka bir yüzü ile hayatlarımıza, özgürlüklerimize kast ediliyor. AKP iktidarının kadın düşmanı politikaları ve nefret söylemleri ile kadınlar ve LGBTİ+lar sokak ortasında şiddete uğruyor, öldürülüyor. Sokaktaki her hak arayışı devlet şiddeti ile karşılaşıyor. Bedenlerimize ve hayatlarımıza yönelik baskılar her geçen gün artıyor. Bu ülkede konserler yasaklanıyor, gazeteciler, sanatçılar tutuklanıyor. Tarikatlar istediği için şiddeti önlemede, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında  en etkili yasal araçlardan biri olan Istanbul Sözleşmesi bir gecede feshediliyor.

 

“KADINLARIN BEDENİNDEN ELLERİNİZİ ÇEKİN”

Bizler biliyoruz ki, kadınların nefes almaya ihtiyaç duymaz hale gelmesi toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından geçer, erkek/devlet şiddetinin ortadan kalkması toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından geçer, kadınların erkek/devlet şiddeti tarafından katledilmesinin önlenmesi toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasından geçer. Ve yine bizler biliyoruz ki gerçek bir laik toplum düzeni sağlanmadıkça, kadınlar üzerindeki dinci tahakküm her geçen gün artarak devam eder.Biz kadınlar vardık,varız,varolmaya devam edeceğiz ve eşit,özgür,laik bir ülkede yaşamak istiyoruz.Kadınların bedeninden,giyiminden, saçlarından elinizi çekin.

 

“MAHSA’NIN ÖLDÜRÜLMESİ CANIMIZI YAKTI”

Kızkardeşimiz Mahsa’nın polis gözetimindeyken öldürülmesi canımızı yaktı, öfkemizi ve isyanımızı büyüttü.  Erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikalarına ve kadınlar üzerinden bütün bir topluma tahakküm kuran faşizme karşı kadın özgürlük ve  mücadelemizi yükseltiyoruz. Bugün İran'da ve dünya'nın her yerinde özgürlükleri için direnen kadınlarla dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA