SARIKEÇİLİLER KIŞLIK SORUNU YAŞIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SARIKEÇİLİLER KIŞLIK SORUNU YAŞIYOR


 

Orman yangınları sonrası Silifke, Aydıncık ve Gülnar sahillerindeki otlak alanları iyice daralan Sarıkeçililer kışlık bulmakta zorlanırken Aydıncık Kaymakamı’nın Sarıkeçililerden birinin daha önce kışı geçirdiği bölgeye sokulmaması yazısı ile iyice zor durumda kaldılar. Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran Çoban,"Tahkikat yapmadan böyle bir karar veren Kaymakam Bey’e yakıştıramadım" dedi.

Hasan Küçük

 

Yaz mevsimi Konya ve Karaman'da geçiren Sarıkeçili yörükleri kışı geçirecekleri Mersin'in Silifke, Aydıncık ve Gülnar sahillerine göçe hazırlanırken, orman yangınlarının kışlıklarını daraltması nedeniyle yurt bulmakta zorluk yaşıyor. Sarıkeçililer bu nedenle kışı geçirdikleri bölgedeki köylülerle de zaman zaman sorun yaşıyor. Yaşanan sorun sonrası asayiş gerekçesiyle Kaymakamlığın Sarıkeçilileri daha önce kışı geçirdikleri meralarına sokmama kararı alması yangın sonrası kışlık bulmakta zorluk çeken Yörükleri daha da zor durumda bırakıyor.

 

KAYMAKAMLIK KAYMAKAMLIĞI YAZI YAZDI

Aydıncık Kaymakamlığı, Pembecik Köylüleri ile sorun yaşadığı gerekçesiyle kışı Pembecik Mahallesi ile Bozyazı sınırındaki kiraladığı merada geçiren İbrahim Bacak'a başka bir yer bulunması için Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü'ne resmi yazı yazdı. Kaymakamlığın yazısında Pembecik Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü Toldağı Şefliği 129 ve 130 no'lu bölmelerin mera izni alınarak İbrahim Bacak isimli konargöçer vatandaşı tarafından hayvancılık faaliyetlerinde kullanıldığı, İbrahim Bacak'ın ise yaklaşık 3 bin küçükbaş, 20 tane ise devesinin bulunduğu tespit edildiği ifade edildi.

KÖYLÜLERDE ASAYİŞ YÖNÜNDEN SORUN OLABİLİR

İlgili yazıda mahalle muhtarının dilekçesine dayanılarak Bacak'ın hayvanlarının mahallede sabit ikameti bulunan vatandaşların meyve ağaçlarına zarar verdiği ve diğer hayvancılıkla uğraşan vatandaşların alanına tecavüzde bulunduğu, mahalle halkı ile İbrahim Bacak arasında geçtiğimiz yıllarda husumet olması nedeniyle mahalle genelinde güvenlik ve asayiş yönünden sorunlara sebep olacağı ve 2021 yılında gerçekleşen orman yangını nedeniyle otlatma alanı konusunda sıkıntı yaşandığı ifade edilerek mahalle genelinde güvenlik ve asayiş yönünden yaşanabilecek olumsuzlukların önlenmesi için İbrahim Bacak'ın başka bir alanda konumlandırılması istendi.

 

SARIKEÇİLİLERDEN TEPKİ

Söz konusu yazı yangın nedeniyle otluk bulmakta zorluk yaşayan Sarıkeçililerin tepkisine neden oldu.

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran Çoban Aydıncık Kaymakamlığının üyeleri için gönderdiği yazıya tepki gösterdi. Otlatma dilekçelerini verdiklerinde Sarıkeçililerin her sene kışı geçirdikleri yere gelmelerinin istendiğini ifade eden Pervin Buldan Savran, yangından dolayı mera alanlarının iyice daraldığını söyledi. Daha önce kışı geçirdikleri Aydıncık ile Bozyazı sınırındaki Kanlıtarla için Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü'ne otlatma için başvurduklarını anlatan Savran, "Bize tamam denildi. Ancak Aydıncık Kaymakamlığı Bozyazı Kaymakamlığı'na 'Bu bölgeye Sarıkeçililerden İbrahim Bacak gelmesin' diye yazı göndermiş. 2 yıl önce Pembecik Mahallesi Muhtarı İbrahim Bacak'tan köy için 10 bin TL para istedi. Bacak, gönüllü para yardımı yapabileceğini ancak zorla vermeyeceğini söyledi. O zaman bu bölgeye gelemezsin dediler. Aynı muhtar geçen yılda Sarıkeçilileri istemiyorum diye toplantı yapmıştı. Şimdi de Aydıncık Kaymakamına giderek 20 devesi, 3 bin davarı var. İbrahim Bacak bölgeye ve bağa bahçeye çok zarar veriyor bölgeye gelmesin diyorlar" şeklinde konuştu.

"KAYMAKAM BEY TAHKİKAT YAPMADAN KARAR VERDİ"

Aydıncık Kaymakamının tahkikat yapmadan karar verdiğini anlatan Savran, "Adamın 6 devesi var. 20 deve var diyorlar. 3 bin davar nerde ispat etsinler. Ya da zarar verdi ise zarar verilen yere tutanak tutulur. Aydıncık Kaymakamı nasıl olur hiçbir tahkikat yapmadan diğer kaymakamlığa yazı yazıyor? Bozyazı Kaymakamlığı da Orman İşletme Müdürlüğü'ne gönderiyor. Orman İşletme ise bu yazıyı dikkate alarak gelmeyin diyor" dedi.

Geçen yıl Yörüklerin meralara sokulmaması nedeniyle çocuklarının okula gidemeyerek mağdur olduğunu anlatan Savran, "Şimdi de elimize böyle bir yazı geçti. Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Fulin ile görüştüm. İşletme Müdürü önce böyle bir yazı yok dedi. Ama biz yazıyı bulduk" diye konuştu.

 

"KAYMAKAM BEY'E YAKIŞTIRAMADIM"

Yer olmadığı için nereye gideceklerini bilemediklerini anlatan Savran, "O bölgede her taraf kesiliyor. Yangın geçirdik. Birde Gülnar'da 4 tane üyemizin konaklayacağı yerler yandı. Biz zaten zorluklarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Hayvanı doyurmayı değil kışı geçirmeyi düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Aydıncık Kaymakamının yazısı üzerine Orman İşletme Şefinin başka bir yer bulun dediğini belirten Savran, "Şimdi okullar açılmış. Göç başlamış. Biz nereyi bulacağız. Biz öyle hemen yer bulup gelemiyoruz ki? Bize Sögüt yaylasını gösteriyorlar. Orası yayla. Biz sahil bölgesine göçmemiz gerekiyor. Sorunumuzu görüşmek için Vali Bey'den randevu talep ettik. Kaymakam Bey'e yakıştıramadım" dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA