MERSİN TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK PROJE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK PROJE


 

Trafiğine rahat bir nefes aldıracak 500 milyon bütçeli Mersin Limanı Kapılar Projesinin temeli törenle atıldı. MIP Genel Müdürü Johan Van Daele ilk etabı 10 ay içinde, tamamı ise 2024’te tamamlanacak proje ile 10 girişli modern bir liman kapısı oluşturacakları bu sayede liman çevresindeki kamyon, TIR gibi ağır vasıtalardan oluşan trafiği azaltacaklarını söyledi. Vali Ali Hamza Pehlivan ise 3 etap halinde toplam 18 aylık bir sürede bitirilecek proje ile trafikte sıkışıklığın önüne geçileceğini kaydetti.

Hasan Küçük

 

Uluslararası Mersin Limanı (MIP) Büyükşehir Belediyesi, Devlet Demiryolları, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Akdeniz Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen Mersin Limanı’nda tır trafiğinde büyük rahatlatma sağlaması beklenen Mersin Limanı Kapılar Projesinin lansmanı ve temel atma töreni Divan Otelinde gerçekleştirildi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. MIP Projeler Müdürü Necdet Aksoy’un sunumunun ardından konuşan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdürü Johan Van Daele, MIP olarak; Türkiye'nin dünyaya açılan ana ticaret kapısı olduklarını söyledi. Erişilebilir ulaşım olanakları, geniş hinterlandları ve yetişmiş insan kaynakları ile dünya üzerinde 190 ülkeye ulaştıklarını anlatan Van Dale, 2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesi ile ülke ithalat ve ihracatının önemli bir kısmına katkı sağladıklarını söyledi.

 

“MERSİN’İN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETMELİ ÖNCELİK OLARAK GÖRDÜK”

Bu kıymetli topraklarda faaliyet gösterdikleri ilk günden beri; Mersin ve Türkiye'nin ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlamayı, Mersin'in sorunlarına çözüm üretmeyi öncelikleri olarak gördüklerini anlatan Van Daele, “Yol haritamızı bu değerli amaçlar doğrultusunda şekillendiriyor, limanla birlikte bölgemizin ve hatta ülkemizin de büyümesi için var gücümüzle çalışıyoruz.Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla paydaşlarımızın ve çevrenin ihtiyaçlarını analiz ediyor, sürdürülebilir kalkınma için tüm faaliyetlerimizi optimize etmeyi taahhüt ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersin'in ticaretteki büyümesiyle birlikte artan nüfus ve şehirleşmenin trafik sorununu da beraberinde getirdiğini anlatan Van Daele Mersin halkını yakından etkileyen bu problemin limandan kaynaklı bölümünü çözmek için Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile güçlerimizi birleştirdik ve Kapılar Projesi'ne imza attık” diye konuştu.

“İLK ETABI 10 AY İÇİNDE TAMAMLAYACAĞIZ”

İlk etabının 10 ay içinde tamamlanması planlanan Kapılar Projesi ile özellikle liman çevresindeki kamyon, TIR gibi ağır vasıtalardan oluşan trafiği azaltacaklarını anlatan Van Daele “132. Cadde'den açılacak yeni bir bağlantı ile 3 şeritten limana giriş yapılmasını sağlayacağız. Proje inşa edilecek demiryolu üst geçidi sayesinde, tırlar üst geçidin altından geçerek trafikte rahatça ilerleyebilecek. Proje sayesinde limanın giriş ve çıkış kapılarını yeniden düzenleyerek; 10 girişli modern bir liman kapısı oluşturacağız ve otomasyon sistemleri dahil 2024 yılının ilk çeyreğinde tam kapasiteli olarak hizmet vermeye başlayabileceğiz. En yeni ve güncel teknolojilerle araç, plaka ve yük tanıma sistemleri oluşturacağız. Gerekli evraklara sahip olmayan araçlar, gümrük gişelerine gelmeden kayıt noktasında liman dışına yönlendirilecek. Böylece kapıda yaşanan sıkışıklığa son vereceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“500 MİLYON TL BÜTÇE AYIRDIK”

Kapı sistemindeki bu iyileştirme ile kargo elleçleme sürecini hızlandırarak hizmet kalitesini artıracaklarını ve lojistik zincirini daha az maliyetli hale getireceklerini anlatan Van Daele şunları söyledi: “Verimli araç yönetimiyle çevresel sürdürülebilirlik için önemli adımlar atacağız. Projenin otomasyon sistemlerini içeren bu kısmı 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamen tamamlanmış olacak. Gerek Mersin halkına ve paydaşlarımıza gerekse ülkemize büyük katkıları olacağına inandığımız Kapılar Projesi için 500 milyon TL bütçe ayırdık. Projenin hayata geçmesinde kritik bir işlevi olan 6 şeritli köprünün inşası için ihtiyaç duyulan 1680 metrekare arsanın tahsisini gerçekleştirdik. Bununla birlikte iki köprü ile bir demiryolu deplasmanını tamamladık. MIP olarak, hissedarlarımızın desteğiyle Mersin'i limanıyla daha da güçlendirmeye hazır olduğumuzu, bugüne kadar olduğu gibi sonraki süreçte de bu anlayışa çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Bugün heyecanımız büyük. Bölgemize ve ülkemize karşı sorumluluklarımızın farkındalığıyla, büyümenin, gelişimin ve geleceğin kapılarını sonuna kadar açmanın gururunu yaşıyor, halkına hayırlı olmasını diliyoruz.”

VALİ PEHLİVAN: DÜNYA GENELİNDE 92. SIRADA

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise Mersin Limanı’nın Türkiye’nin en büyük konteyner Limanı olduğunu dünya genelinde de 92. sırada olduğunu söyledi.

Alan olarak 124 hektar büyüklüğü ile yine aynı sahada faaliyet gösterebilen en büyük liman olma özelliğine sahip olduğunu anlatan Vali Pehlivan, “2.6 milyon TEU kapasiteye sahip konvansiyol yüktede 10 milyon ton civarı bir kapasiteye sahip. Bu rakamlara bakacak olursak konteynır yükte toplam konteynır ticaretinin yüzde 22’si, konvansiyol yüktede yüzde 27’si Mersin limanında işlem görüyor. Limanda ortalama 3 bin kişi istihdam edilmekle birlikte dolaylı olarak da 25 bin kişilik bir istihdama hitap ediyor” dedi.

 

“ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI GEREKİYORDU”

Mersin Limanının konumu itibariyle ticaretin kesişme noktasında olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, “Ülkemizin yüzde 50 hinterlandına hitap eden  bir konumu var. Özellikle yurt içinde ticaret trafiği TIR ulaşımı ile sağlanıyor. Mersine geldiğim ilk gün gece yarısı doğu kapısından ile girerken TIR trafiği dikkatimi çekti. Uzunca bir kuyruk vardı. Ertesi gün mesaiye başladığımızda limandan sorumlu vali yardımcımız ile konuştuğumuzda burası ile ilgili bir projenin olduğundan bahsetmişti. Daha sonra MIP yetkililerinden kapsambı bir sunum almıştık. Günlük ortalama 5 bin civarında TIR yıllık da yaklaşık 2 milyon tıra  denk geliyor bu da sıkışıklığa  yol açıyor. Bunun çözüme kavuşturulması gereği herkes tarafından kabul edilmiş ki böyle bir proje başlatılmış. Proje başlatılma aşamasına gelmiş” şeklinde konuştu.

 

“TIR VE KAMYON TRAFİĞİNDE RAHATLAMA SAĞLAYACAK”

Bu konuda öncelikle Mersin Valiliği olarak gerekli takibi yaptıklarını anlatan Vali Pehlivan, “Büyükşehir Belediyesi, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demir Yolları ilçe belediyesi olarak Akdeniz Belediyesi ve diğer belediyelerimiz kurum ve kuruluşlarımız ve limanda konuşlu kurum ve kuruluşlarımız tam bir ekip çalışması yapmak suretiyle böyle bir projeyi geliştirmiş oldular. Bu tır trafiğinde büyük bir rahatlamaya neden olacak. 3 etap halinde toplam 18 aylık bir süre öngürölüyor. Biz kendileri ile görüştük ne kadar kısa sürede tamamlanırsa şehrimizin o kadar faydasına olacak. Bununla ilgili de önlemlerini alacaklarını belirttiler” diye konuştu.

 

“10 KAPI YAPILACAK”

Proje ile yollar, köprüler ve kavşakların yanında dere geçişleri ile ilgili çalışmalar yapılacağını anlatan Vali Pehlivan şunları söyledi: “Yine tren yolundaki geçitler sağlanacak. Bununla birlikte 10 kapının nodernizasyonu sağlacak. Büyük araçlarla kontroller teknik imkanlarla kullanılarak yerine getirilecek. Bu içerdeki yoğunlaşmanın azalması anlamına gelecek. Zamandan tasarruf edilmesi öngörülüyor. Liman içindeki akışkanlığın ahengin daha efektif şekilde yapılması ile maliyet avantajları sağlanması öngörülüyor. Bu yolla limanın şehre verdiği trafik yükü bu yollarla aşılacak. Ticari sirkülasyon sadece ilimiz için değil ülkemiz ve dünya için ticari akışkanlık daha elverişli boyutlara gelecek. Ticari faaliyette bulunan firmalar bunda avantaj sağlayacaktır. Can ve mal güvenliğinin sağlanmasında bu projenin katkısının olmasını bekliyoruz.”

Projeye katkı sunan Vali Ali Hamza Pehlivan ve kurum temsilcilerine plaket verilmesinin ardından

Vali Ali Hamza Pehlivan ve MIP Genel Müdürü  Johan Van Daele ve beraberindekiler butonlara basarak Kapılar Projesinin temelini attı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA