Kilosu 40 TL olan hırsızların gözdesi avokadoda hasat başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kilosu 40 TL olan hırsızların gözdesi avokadoda hasat başladı


 

Mersin’de son günlerde hırsızların bahçelerden ağaçları bile kırarak çaldığı tropikal ürünlerden avokadoda hasat başladı. İhracata giden ve kilogramı 40 TL’nin üzerinde olan avokado, fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de tropikal ürünlerden avokadoda da hasat başladı. Nisan ayına kadar cinsine göre hasadı sürecek olan avokadonun çoğu ihracata giderken, kilosunun 40 ile 42 TL’den alıcı bulduğu aktarıldı. Tarım işçilerinin sabahın erken saatlerinde mesaiye başladığı bahçelerde, ağaçların 8-10 metre ve meyvenin yaprak gibi yeşil olması ise hasadı zahmetli kılıyor. Hem yerden hem de ağaç üzerinden özel toplama aparatıyla ya tek tek toplanan ya da açılan brandalara düşürülen meyveler, boyutlarına göre ayrılarak ardından tüketiciye ulaştırılmak üzere hem iç hem de dış pazara sunuluyor.

 

"40-42 TL ÜRETİCİ İÇİN İYİ PARA"

Erdemli ilçesinde hasatla ilgili bilgi veren üretici İsmail Batmaz, "Avokado hasadı normal şartlarda eylül ayında başlayıp, nisan ayının sonuna kadar devam eder. Şu an hasada başladık, ihracat için hazırlıklarımızı devam ettiriyoruz. Sevkiyatını başlattık yani. Fiyatlar bu sene çokta aşırı değil ama 40-42 lira bandında, bu şekilde veriyoruz. Üretici için, malı olan için iyi bir para" dedi.

Hasadın zor ama zahmetli olmadığına değinen Batmaz, "En zahmetli iş malı yetiştirip de hırsızlara kaptırmamak, en önemli husus bu. Biz yetiştiriyoruz adamlar geliyor, avokado hırsızları çıkamayacakları ağaçları kökünden kesip götürüyorlar. Ya caydırıcı cezalar, nitelikli suç diye şey yapacaklar veyahut da gittiği yere kadar götüreceğiz" diye konuştu.

Aile ekonomisine destek için sabahın erken saatlerinde mesaiye başladıklarını aktaran tarım işçisi Hayriye Açıkel de, meyvelerin ve yaprakların yeşil, ağaçların 8-10 metre olması nedeniyle zorlandıklarını ifade etti.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA