Başarılı ihracatçılar ödüllendirildi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Başarılı ihracatçılar ödüllendirildi


 

Genel sekreterliği Mersin’de bulunan AKİB bünyesindeki Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nce (AHBİB), başarılı ihracatçılar düzenlenen törenle ödüllendirildi.

GİZEM EKİCİ

 

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nce (AHBİB), Divan Otel’de ‘2021 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ düzenlendi. Farklı şehirlerden firmaların da katıldığı törende, başarılı firmalara ödülleri verildi.

Törene; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin milletvekilleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Mersin’deki iş dünyasının, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda firma yetkilisi katıldı.

Törende konuşan Vali Pehlivan, “Ülkemiz genelinde geçen yıl ihracatta rekorlar kırıldı, 225 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi ve bu ihracatın 30 milyar dolarını tarımsal ürünler teşkil etti”.

 

“İŞGÜCÜNÜN YÜZDE 27'Sİ TARIM SEKTÖRÜNDE”

Vali Pehlivan konuşmasının devamında, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün yayınlamış olduğu raporlara göre halihazırda dünyadaki işgücünün yüzde 27'si tarım sektöründedir ki bu rakam 873 milyon kişiye tekabül ediyor. Son 20 yılda tarımsal üretim yine Gıda ve Tarım Örgütü'nün rakamlarına göre %73 artmış ve 3.5 trilyon dolara ulaşmış durumdadır. Bu bağlamda bitkisel üretim açısından bakıldığında her ne kadar son 20 yılda tarımdaki istihdam yaklaşık 175 milyon azalmış ve üretim alanında da yine %3 civarında azalışla 4.8 milyar hektara düşmüşse de toplam üretim %53 artmıştır. Dünya üzerindeki bitkisel üretimin toplamı bu %53’lük artışla 9.4 milyar tona ulaşmıştır. Peki bu 9.4 milyar ton içerisinde bugün bu akşam ödüle konu olan sektörün veya üretimin payı nedir ? Bu oran %32'lik bir pay yani hububat bakliyat yağlı tohum ve mamullerinin payı bu üretim içerisinde %32'lik bir oran sahiptir.

 

“GEÇEN YIL İHRACATTA REKORLAR KIRILDI”

Ülkemize gelecek olursak malumunuz geçen yıl ihracatta rekorlar kırıldı, 225 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi ve bu ihracatın 30 milyar dolarını tarımsal ürünler teşkil etti. Bu tarımsal ürünler içerisinde de yine 9.15 milyar dolarlık fayı hububat bakliyat ürünleri yer alıyor. Bunun içerisinde de 1.57 milyar dolar ile AHBİB’in payı var. Bu pay yüzde on yediler 20'ler civarındadır. Biraz önce birlik başkanı Veysel beyin de ifade ettiği gibi hedef ilk etapta yüzde 30’ların üstüne çıkmaktır ki bunun da başlatılacağına inanıyoruz.

Çeşitli vesilelerle tarım sektörünün paydaşları ile bir araya geliyoruz ve bu bir araya gelişlerden dolayı da ziyadesiyle mutluluk duyuyoruz. Gerek üreticilerimiz,çiftçilerimiz ile gerek ürünlerin pazarlamasını yapan iş insanlarıyla işte bugün olduğu gibi ihracatçılarımızla bundan sonra da bir araya gelmeye devam edeceğiz. Geçtiğimiz ay malumunuz Sayın Tarım ve Orman Bakanımız ilimize teşrif etmişlerdi, çok geniş katılımlı çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. Tarım ve Orman Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımı ile istişare etmiş oldukları bir takım yeni uygulamaları yeni müjdeleri de bizlerle bu toplantılar vesilesiyle paylaştılar. Arz güvenliği ile ilgili bir birimin kurulacağı, tarımsal desteklerin sadeleştirilerek kapsamının genişletileceğini,çiftçi kayıt ve desteklere başvuru yollarının da kolaylaştırılarak bu konuda dijital imkanlardan faydalanılacağını ifade ettiler.

 

“MERSİN; İNCİ VE ÖNCÜ ŞEHİR’

Birçok yönüyle ön planda olan bir şehiriz, birçok sektör ile anılan ve daha da çok alınacak olan Mersin’imize ‘inci ve öncü şehir’ diyoruz. Bu unvanı gerçekten hak eden bir şehiriz Tarım şehri unvanı da bu anlamda gerçekten ilimize çok yakışıyor. Tarım şehriyiz üretim arttıkça ihracat arttıkça profesyonel manada bu işleri yerine getiren sizler gibi firma ve ticaret erbaplarımız, firma sahiplerimiz ihracatçılarımız oldukça ben inanıyorum ki il olarak çıtamız daha da yükselecektir.

Biraz önce Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Uluslararası Turunçgil Kongresi’nden bahsettiler 6-11 Kasım 2022 tarihleri arasında Mersin olarak 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'ne ev sahipliği yapacağız bugün de yine Sayın Genel Müdürümüzle toplantısını yaptık. Tarım Bakanlığımız başta Sayın Bakanımız olmak üzere bu kongreyi destekliyorlar. Kültür Turizm Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımız ile gerekli görüşmeler de yapılıyor, biz de ilde ilgili kurum kuruluşlarımızla, meslek odalarımızla birlikte gerekli ev sahipliğini inşallah yapacağız. Hemen arkasından da 12-13 Kasım 2022 tarihlerinde 8. Uluslararası Narenciye Festivalimizi de 2 yıl aradan sonra yeniden başlatacağız.

Ben bu duygularla gecemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. İhracatın Yıldızı olmayı başaranlar başta olmak üzere bu sektöre gönül veren emek veren herkesi tebrik ediyorum ve bu vesileyle her zaman emeklerini zikrettiğimiz yanlarında olduğumuz ve olmaya devam edeceğimiz emektar çiftçilerimizi saygıyla şükranla yad ediyorum. İnşallah bir geceyi de üreticilerin yıldızları şeklinde yapalım istiyoruz bunu da herhalde ziyaret odalarımız talip olurlar üreticiler adına, biz de destekleriz. Bu geceyi organize eden ev sahipliği yapan başta Veysel Memiş Başkan olmak üzere ekibine AHBİB’in bütün mensuplarına üyelerine bütün ihracatçılarımıza ve uzaktan yakından teşrif eden siz saygıdeğer misafirlerimize teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

AHBİB Başkanı Veysel Memiş de, görevi devraldıktan bu yana firmalarla birlikte yaptıkları çalışmaları anlattı. İhracatçıların motivasyonunun, bu ülke için çok kıymetli olduğunu dile getiren Memiş, “Türkiye’de sektör ihracatının yüzde 17’sini AHBİB üyeleri gerçekleştirmiştir. Amacımız bu oranı yüzde 30’un üzerine çıkarmaktır. Ödül alan ihracatçılarımızı da canı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından 2021 yılında yaptıkları ihracat rakamları ile dereceye giren firmaların ödül aldığı gecede; Vali Ali Hamza Pehlivan, en fazla ihracatı gerçekleştirerek birincilik ödülünü almaya hak kazanan Memişoğlu Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti. adına Nasip Memiş’e ödülünü takdim etti.

Ödül gecesi toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA