SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE PROMOSYON RESTİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE PROMOSYON RESTİ!


 

Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şubesi, 31 Aralık 2019’da Ziraat Bankası ile İl Sağlık Müdürlüğü arasında 15 bin TL olarak imzalanan maaş promosyon sözleşmesinin rekor ücretle yenilenmesi için çağrı yaptı. Sendika soru işaretler ile dolu sözleşmenin feshinin geciktirilmesi sonucu doğa bilecek tazminat yükümlülüğünün göze alınamayacağına dikkat çekti.

Hasan Küçük

Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Ziraat Bankası, Sağlık Sen ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nün 2019'da imzaladığı ve Ocak 2025'te bitecek promosyon sözleşmesi ile ilgili Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklaması yaptı.  Son zamanlarda gerek ülkede gerekse de Mersin'de kamu çalışanlarının maaş ve banka promosyon sözleşmelerinin gündemi meşgul ettiğini ifade eden Şen, "Sorunun kaynağı olanlar çözümün parçası olmaya çalışıyorlar, ancak aylardır sağlık çalışanlarını oyalıyorlar. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Sen 31 Aralık 2019 yılında Ziraat Bankası ile Mersin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı tüm birimleri içeren bugün itibariyle yaklaşık 14 bin sağlık çalışanı için maaş promosyon sözleşmesi imzalamıştır" dedi.

 

"BANKA 3 YIL İSTEMESİNE RAĞMEN 5 YIL İMZALANMIŞ"

Sözleşmenin banka 3 yıl olarak istemesine rağmen ısrar üzerine beş yıla çıkarıldığını ifade eden Şen, “Sözleşme protokolünün 20. Maddesinde; Kurum iş bu protokolün 15. maddesinde belirtilen promosyon dışında bankadan başkaca hiçbir ad altında nakdi veya ayni herhangi bir talepte bulunmayacağını kabul, beyan ve tahhüd eder dendiğini kaydetti.

 

“ÇIKMAZIN SORUMLULURI SAĞLIK ÇALIŞANLARINI NEDEN OYALIYOR”

Bu sözleşmeye imza koyan eski Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, kamu çalışanları adına sözleşmeye yetkili sendika olarak katılan Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Özer'in cevaplandırması için bazı soruları soran Şen şunları söyle devam etti: "Sözleşmeyi beş yıl yaparken ne düşünüyordunuz? Sözleşmenin 20. maddesini yazarken ticari anlamda hiç mi hukuki görüş almadınız? Ticaretle uğraşan herkesin bildiği gibi bankaların yıl sonu itibariyle hesap kapatacaklarını da düşünerek promosyon bedelinin en düşük olacağı 31 Aralık 2019 da bu sözleşmeyi imzalamak yerine 1 Ocak tarihinde imzalasaydınız sözleşme bedelinin çok daha yüksek bir bedel olacağını neden görmezden geldiniz? Üstelik sözleşme 01. 01. 2025 de yürürlüğe girecek şekilde imzalanmış. Aynı kamu bankasının diğer kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladığı maaş promosyon sözleşmesinde enflasyon oranının, memur maaş zammının promosyon bedeline yansıtılacağı sözleşme maddelerine konmuş iken siz neden koymadınız? İçinde bulunduğumuz çıkmazın asıl sorumluları olarak aylardır sağlık çalışanlarını neden oyalıyorsunuz? Sözleşmenin tek taraflı tazminatsız feshi konusunda yapılan çalışmalar, konuyu asliye ticaret mahkemesine taşıyacakken buna idari olarak cesaret edemeyeceksiniz. Sözleşme ihlalleri için bilgi- belge toplamanın ne anlamı var? Bugüne kadar topladığınız belgeler ve çekilen ihtarlar yeterli iken hala neden bekliyorsunuz? İl Sağlık Müdürlüğü olarak doğa bilecek tazminat yükümlülüğünü idari olarak göze alabilecek misiniz? Tüm bunlara cevabınız hayır ise hala neden sendikamızın önerdiği anlaşmalı fesih için bankayla görüşmüyorsunuz?"

 

“SÖZLEŞMENİN FESHİ İÇİN BANKA YETKİLİLERİ İLE GÖRÜŞTÜNÜZ MÜ?”

Genel Sağlık İş yönetim kurulu olarak ziraat bankası merkez müdürü ile maaş ve banka prpmosyon sözleşmesinin görüştüklerini anlatan Şen şunları söyledi: "Sözleşmenin Madde 9.6 promosyoon ödemesi ve süresi ile ilgili maddesinde Banka, promosyon aldıktan sonra herhangi bir nedenle nakil, emeklilik, istifa, izin, ölüm vs. gibi nedenlerle görevinden ayrılan personelden ödenmiş promosyon iadesini talep edemez. Bu maddeye göre filli çalışan kişiler dışında tazminat yükümlülüğü yokken,

Protokolün 17. maddesinde; banka tarafından ödenen meblağı, protokolün fesih tarihinde geçerli olan T.C. Merkez Bankası avans kredisi faiz oranında hesaplanacak faiz ve yasal yükümlülükleri ile birlikte, herhangi bir itiraz ve def'i iddiasında bulunmaksızın defaten banka'ya cezai şart olarak ödeyecek ve banka o tarihten sonra promosyon ödemesini durduracaktır. Bu durumda dilerse banka sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etmek hakkına da sahiptir. Protokolün bu maddesi kapsamında sözleşmenin feshi için bankayla görüşmeniz oldu mu?

 

“BU GÜNCELLEMEYİ KABUL ETMİYORUZ”

Yaptığımız görüşmede fesih bedelinin ilgili madde kapsamında yaklaşık 10 bin lira civarında olacağı ve bankayla yapılacak ek prokolle fesih ve sonrasında yapılacak yeni ihale ve sonrasında ihaleyi alan banka ile yapılacak sözleşmede fesih tutarının Ziraat Bankası hesabına yatırılması mümkünken neden sahayı bu konuda bilgilendirmediz? Banka ile promosyon güncellemesi ile yaptığımız görüşmede bu oranın mevcut süre için genel merkez onay verirse enflasyon oranında olabilecek olduğu ifade edilmiştir. Bu güncelleme sendikamızca kabul edilmez, böyle bir güncellemeyi kabul etmemeniz için, bankayla ihalesiz kalan süreyi uzatıp piyasa şartlarından daha düşük bir bedeli kabul etmemeniz için yetkili sendika ve müdürlüğümüzü buradan uyarıyoruz.

 

“SEBEP OLDUĞUNUZ ZARARIN FARKINDA MISINIZ?”

Gerek banka ile yapılan sözleşmenin beş yıl olarak yapılması gerekse de sözleşme ve protokol maddelerinin değerlendirilmesi konusunda dikkat ve özen eksikliğinizin sebep olduğu zararın farkında mısınız?" diye soran Şen şunları söyledi: "Tüm bu gerçekler ortadayken bugün hala maaş promosyon sözleşmesi konusunda üyelerinizi ve sağlık çalışanlarını neden oyalıyorsunuz?"

 

“BİR AN ÖNCE TEK TARAFLI FESHİ GERÇEKLEŞTİRİN”

Şen, sendika olarak önerilerini ise şöyle sıraladı: "Bugüne kadar sahayı tazminatsız tek taraflı fesih konusunda oyaladınız. Böyle bir niyetiniz varsa daha fazla gecikmeden bir an önce fesih işlemini gerçekleştiriniz? Buna cesaretiniz yoksa protokolün 17. maddesi uyarınca tek taraflı tazminatlı ve banka ile görüşme sonrası yapılacak ek protokolle sözleşme feshini gerçekleştiriniz? Yeni yapılacak ihalede ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bulunmasını sağlayınız ki bir daha böyle garabet bir sözleşme imzalanmasın. Buradan ilgili tüm sendika ve sivil toplum kuruluşlarına sesleniyoruz.  Gelin sağlık çalışanlarının maaş promosyon sözleşmesinin yenilenmesi için ülkemizin ekonomik koşullarında bankaların emekli maaşlarına üç yıllığına 10-15 bin lira ödediği  bu günlerde hep beraber hareket edelim. Bugün itibariyle 14 bin çalışanı olan Mersin İl Sağlık Müdürlüğü maaş promosyon sözleşmesini rekor ücretle yenileyelim. Süreci tüm şeffaflığı ile üyelerimizle paylaşalım.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA