AYNI BÖLGEDE AYNI AMAÇLI İKİ LİMAN GERÇEKÇİ Mİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AYNI BÖLGEDE AYNI AMAÇLI İKİ LİMAN GERÇEKÇİ Mİ?


 

​​​​​​​Mersin’de uzun süredir beklenen Ana Konteynır Limanı projesinin Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yapılacağı ortaya çıkarken ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen "Mersin Konteyner Limanı proje çalışmaları sürüyor" açıklamasının izaha muhtaç olduğunu söyledi. Erkan, aynı bölgede aynı amaçlı iki yatırımın yapılmasının gerçekçi olup olmadığını sordu.

Hasan Küçük

 

Uzun süredir Ana Konteyner Limanı'nın yapılması için lobi faaliyetleri yürüten Mersinliler söz konusu proje için Adana'nın Yumurtalık İlçesi'nde ÇED toplantısının bile yapıldığını öğrenince tepki göstermişti. Ana Konteynır Limanı Projesi'nin Adana'nın Yumurtalık İlçesi'nde yapılacağını, Temmuz ayında ÇED toplantısının bile yapıldığını  Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi'nin Mersin Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlediği "Mersin Neden Yeni Ana Konteyner Limanı İstiyor?” panelinde duyuran Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova, "Konuyu sürekli gündemde tuttuğumuz için Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdürlüğü yetkilileri bizi aradı. Önce şöyle bir yalan uydurdular; 'Belediyeniz oraya planlarda yol bırakmamış' dediler. Böyle bir şey yok, varsa 3 günde hallederiz dedik. Bu sefer devlette para yok nasıl yatırım yapacağız dediler. Yatırımcı bulun dediler. Biz kabul ettik. Hatta mizahi olarak gemi garantisi veririz dedik, olmadı"  şeklinde konuşmuştu.

Ulaştırma Bakanlığını arayıp sorduklarında ise 3 maymun oynanarak bilmiyoruz cevabı aldıklarını anlatan Çukurova, "Sonra da ‘Biz bilmiyoruz Adana Valiliği yapıyor’ diyerek Adana Valiliği’ne havale ettiler. Böyle garip bir şey var ortada. Bu 4 Temmuz’da halkın bilgilendirme toplantısı yapılmış. Burası Adana ili Yumurtalık ilçesi Gölova Mahallesi'nde burası BOTAŞ’ta. Adı tam kalkınma planında geçtiği gibi Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı Projesi. Bizden aldılar oraya koydular” ifadelerini kullanmıştı.

 

"MERSİN KONTEYNER LİMANI ETÜT PROJE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"

Konuya Mersinlilerin tepkisi sürerken Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü'nden "Uluslararası Mersin Konteyner Limanı etüt proje çalışmalarımız devam ediyor" açıklaması geldi. Açıklamada, Ülkemizin artan ticaret hacmine cevap verecek en önemli limanların Mersin'de bulunduğu ifade edilerek Mersin'deki kapasiteyi geliştirmek amacıyla; Mersin Konteyner Limanı en önemli yatırımlarımızdan biri olacaktır" denildi.

Bu amaçla Genel Müdürlükçe etüt proje çalışmaları yürütüldüğü Uluslararası Mersin Konteyner Limanı Projesi kapsamında fiziksel modelleme, kapasite ve kaynak değerlendirme ve fizibilite raporu çalışmalarının devam edildiği kaydedildi.

 

"AÇIKLAMALAR İZAHA MUHTAÇ"

ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan ise Alt Yapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına cevap verdi.

Şubeleri tarafından 16 Eylül 2022 tarihinde yapılan “Mersin Neden Yeni Ana Konteyner Limanı İstiyor? “ konulu panelde Mersin Deniz Ticaret Odası temsilcisi Atahan Çukurova'nın 11. Stratejik planda yer alan liman yatırımının Yumurtalık Ceyhan’da yapılmaya başlandığı iddiasını belgeleriyle ortaya koyduğunu anlatan Erkan, "İlgili kurum tarafından Uluslararası Yeni Ana Konteyner Liman Yatırımının etüt proje , kaynak ve fizibilite çalışmalarının devam ettiği yönündeki açıklamaların izaha muhtaç olduğunu söyledi.

 

"11. STRATEJİK PLANDA GEÇEN YATIRIM HANGİSİ?"

"Devletin 11. Stratejik planda bahsi geçen yatırımı hangisidir ?" diye soran Erkan aşağıdaki soruların cevaplandırılmasını istedi: "Adana Yumurtalık'ta 4 Temmuz 2022 tarihinde ÇED toplantısı yapılan mıdır, yoksa aşağıdaki açıklamada belirtilen ve etüd proje çalışmaları halen devam eden Mersinlilerin yıllardan beri istedikleri Yeni Ana Konteyner Aktarma (hubport)mudur?  Aynı bölgede aynı amaçlı her iki yatırımda çok büyük ölçekte bütçe ve kaynak gerektirmektedir? Devletimizin her iki yatırımda aynı anda yürütmesi içinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda ne kadar mümkün olacak tır? Mümkün değilse hangisinin tamamlanmasına öncelik verilecektir?

 

"AYNI BÖLGEDE AYNI AMAÇLI İKİ YATIRIM GERÇEKÇİ Mİ?"

Aynı bölgede aynı amaçlı iki yatırımın yapılması gerçekçi midir? Aynı amaçlı İki yatırm da aynı anda başlanırsa ve tamamlanırsa kaynak israfı olmayacak mıdır? Mersin’de mevcut limanın kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle , her geçen gün Mersin açıklarında bekleyen yükleme gemilerinin sayısı artmaktadır. 2000'li yıllardan beri söz verilen ve halen bitmediği anlaşılan Mersin Yeni Ana konteyner Aktarma limanının etüd proje ve fizibilite çalışmalarının ne zaman bitirilmesi ve yatırımın ne zaman başlatılması ve tamamlanması hedeflenmektedir? Mersinliler olarak yetkililerden ve iktidar partisi milletvekillerinden bu konularda Mersinlilere tatmin edici açıklamalar yapılması gerektiğine inanıyoruz."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA